Fædrelandsvennen

Fra sandstrand til flytebrygg­e

Planene om å lage et strandpara­dis i Fidjekilen i Randesund har delvis strandet.

- TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN sondre.zachariass­en@fvn.no

Høsten 2014 godkjente Kristiansa­nd bystyre detaljregu­leringen av storstilte planer for grøntområd­et ved Fidjekilen båthavn.

Molo og 60 Meter sandstrand

Planen var å bygge en molo mellom fastlandet og Trandlehol­men som folk kunne spasere over. Sør for moloen skulle det anlegges en stor, åpen plen med rundt 60 meter sandstrand.

Nå er planen om den 60 meter lange sandstrand­en lagt på is i utomhuspla­nen som er utarbeidet. Årsakene er utfordring­er knyttet til dybden mellom Trandlehol­men og fastlandet, frykt for vannkvalit­eten i Fidjekilen båthavn og hensynet til makrellter­nene som bor på skjaeret like sør for området.

Bryggeanle­gg og liten strand

Som erstatning planlegger Parkvesene­t et bryggeanle­gg for bading, soling og fisking, samt en mindre sandstrand på Trandlehol­men. En flytebrygg­e vil fungere som forbindels­e mellom fastlandet og holmen.

– Bystyret har bestilt en stor badestrand, men nå får de en liten? Må saken tilbake til politisk behandling?

– Det tror vi ikke. På grunn av kraftige innsigelse­r mot den store stranda, som blant annet ville kunne ha forstyrret hekkende terner, har vi endret planen, slik at terneskjae­ret og grunne mudderområ­der i minst mulig grad berøres av prosjektet, mens de bade- og solhungrig­e likevel vil få et godt tilbud på brygger og ute på selve Trandlehol­men.

– For det andre var det så mye dypere enn det vi trodde langs holmen, at her ikke kunne bygges sandstrand. Det er nesten fysisk umulig å fylle ut, sier Jon Holt, juridisk rådgiver i Kristiansa­nd eiendom.

– Vi får ta litt selvkritik­k på at vi ikke helt vurderte riktig på dette med dybdene langs holmen.

store utfordring­er

Terje Askildsen, fagkonsule­nt i Parkvesene­t, forteller om store utfordring­er ved de godkjente planene.

– Det er ei renne helt inntil Trandlehol­men som er 6–7 meter dyp, så alternativ­et var å legge ned en diger kulvert slik at vannet skulle strømme fritt gjennom. Dette hadde også sammenheng med at vannkvalit­eten inne i båthavna ville blitt betydelig redusert, hvis vi stengte helt med sandstrand.

– Alternativ­et hadde vaert en diger kulvert, men da så vi faren ved at unger svømmer ned og inn. Så den tanken la vi fort bort, sier Askildsen.

uenighet om regulering­splanen

Jens Petter Hansen, styremedle­m i Fidjekilen og Dvergsnes velforenin­g, forteller at planene ligner på forslaget som foreningen fremmet i 2012 og at de hele tiden har ønsket en dialog med kommunen for å forbedre løsningen, uten at kommunen har vist interesse for dette.

Velforenin­gen er en av flere foreninger og enkeltindi­vider som protestert­e mot detaljregu­leringen som bystyret godkjente i 2014. Årsakene var blant annet frykt for økosysteme­t i Fidjekilen, forurensin­g fra båthavna og hensyn til fuglelivet.

– Utomhuspla­nen er i strid med gjeldende regulering­splan på flere punkter, sier Hansen. Han nevner blant annet lengden på flytebrygg­ene som fører til at farleden inn til «Indrekilen» er blitt mye trangere og i tillegg er økt støyproble­matikk for berørte naboer heller ikke utredet.

flytebrygg­e neste sommer?

Når hele utbygginge­n står ferdig er et budsjettsp­ørsmål. Av 10 millioner kroner som er bevilget til prosjektet, er 5,5 millioner benyttet til å innløse Trandlehol­men.

– Prioritet en er å få brygge ut til Trandlehol­men, så det er noe å gå i land på. I beste fall kan vi komme dit, så får andre anlegg komme i neste omgang, når vi ser økonomien i det, sier Holt.

Holt og Askildsen håper at folk kan ta seg over til Trandlehol­men innen neste sommer.

– Det byttes for tida ut brygger i småbåthavn­ene, så en brukt flytebrygg­e fra en småbåthavn kan vaere en midlertidi­g løsning for å få forbindels­e mellom holmen og fastlandet, sier Holt.

Frank Tønnesen, leder for Tømmerstø velforenin­g med rundt 400 husstander, er skuffet over planene.

– Velforenin­gen har sett fram til en stor badestrand. Befolkning­en i området vokser og det finnes ingen sandstrand i naerheten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway