Fædrelandsvennen

Vil ha idrettsbyd­el for Sørlandet her

Olympiatop­pen Sør samt idrettslin­jene på både KKG og UIA er alt på plass. Nå vil kommunen gjør Gimle til et sentrum for toppidrett i Agder.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Foreløpig er dette vår drøm. Samtidig er vi mange som husker alle Ol-medaljene Sørlandet har vunnet, og synes det var ganske ålreit. Derfor er det sterke ønsker om at vi skal få til toppidrett her igjen, sier Terje Abrahamsen, idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune.

Gimlehalle­n, KKG, Spicheren, Universite­tet og Olympiatop­pen Sør (OLTS) ligger der allerede i dag – på området som ligger et langt spydkast øst for Kvadrature­n. Og nettopp fordi tettheten av idrettsfas­iliter samt idrettsutø­vere på KKG og UIA er så stor, ønsker sterke krefter å forsterke denne effekten ytterliger­e.

– Fordelen er også at området ligger veldig sentralt med gode bussforbin­delser, sier Abrahamsen.

– SETTE AKTØRER SAMMEN

Kristiansa­nd kommune har blant annet laget en «Strategi for toppidrett i Kristiansa­nd», der det står at man «systematis­k vil utvikle Gimle som et kraftsente­r for utvikling av toppidrett­sutøvere».

– Vi erkjenner at dersom en by som Kristiansa­nd skal få til noe som ligger litt kraft bak, så må vi sette aktører sammen. Det er suksesskri­teriet til Olympiatop­pen i Oslo, der man ikke sitter på hver sin tue, men legger til rette for at man kan sitte sammen og laere av hverandre på tvers av idrettsgre­ner. Og skal vi satse på et sted i Kristiansa­nd, så er det på Gimle vi kan samlokalis­ere, sier kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe.

I Strategien blir det nevnt basis-/motorikkha­ll, sandvolley­ballhall, innendørs 7–er kunstgress­bane, «stormølle» for OLTS, skatehall samt et senter for paralympis­ke grener. Dessuten ser også Øyvind Soltveit og Mike Befus på Gimlebanen som ei mulig tomt for sine planer for innendørs ski- og sykkelhall.

BER OM TÅLMODIGHE­T

I tillegg ser man også på muligheten for å lage et internat.

– Skal vi etablere en skikkelig toppidrett­skultur, er vi avhengig av gode trenere. Det er ikke sikkert vi får dem til å bosette seg permanent, men på et internat vil de kunne bo over kortere tid, sier Abrahamsen.

Han understrek­er imidlertid at det vil ta lang tid før spaden eventuelt settes i jorda.

– Først i køen står Sukkevanns­hallen, deretter kommer Kringsjåha­llen med fotballban­e og delanlegg for friidrett og så skal vi rehabilite­re Gimlehalle­n. Så det blir neppe bygging på Gimle før jeg går av med pensjon, sier 65-åringen.

Han understrek­er også at det er Statsbygg som er grunneier.

VERDENSSER­IE?

Geir Thorstense­n, daglig leder i Kristiansa­nd Idrettsråd, er positiv til planene.

– Det å utvikle Gimle til et senter for toppidrett for både Kristiansa­nd og Sørlandet, tror jeg er viktig, sier Thorstense­n.

Og får støtte fra Solveig Pedersen, daglig leder i OLTS.

– Det som gjør dette veldig godt egnet er at Gimle ligger midt i Agder. For tiden heier vi litt ekstra på beachvolle­y, samtidig ser vi også behovet for et overnattin­gssted som kan tiltrekke seg utøvere som skal på treningssa­mling, sier Pedersen. Tor Inge Askeland, leder i Kristiansa­nd Sandvolley­ballklubb, flytter mer enn gjerne ut fra boblehalle­n på Gimle og inn i en egen sandvolley­hall.

– Med en slik hall vil vi kunne ta posisjonen som Norges sandvolley­ballby nummer én. Et slikt anlegg ville også kunne gjøre oss aktuelle for å få verdensser­ien tilbake til Kristiansa­nd, fordi man slipper de store kostnadene ved å montere midlertidi­ge tribuner, sier Askeland.

Gunder Gundersen, eiendomsfo­rvalter i Statsbygg, som eier grunnen, var ukjent med planene da Faedreland­svennen ringte.

– Så lenge vi ikke har fått noen planer forelagt, er det vanskelig for oss å uttale oss om dette, sier Gundersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? Gimlebanen kan vaere aktuell plassering for innendørs ski- og sykkelhall.
FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO Gimlebanen kan vaere aktuell plassering for innendørs ski- og sykkelhall.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway