Fædrelandsvennen

Spør først. Kyss etterpå – hvis svaret er positivt. Og bare da.

Birgit Amalie Nilssen, teatersjef og samfunnsde­battant.

-

en far ledsager stolt sin datter opp kirkegulve­t. Hvit kjole. Slør. Roseblader. Orgelbrus. Ved alteret venter den vordende ektemannen. Han sjekker for n’te gang at ringene er på plass i lommen. Blitslys blinker og tårer tørkes idet brudens hånd blir gitt fra far til ektemann. Et romantisk bilde. En rørende tradisjon.

Og en absurd feiring av at eiendomsre­tten til en kvinne overføres fra en mann til en annen. Det er dette #metoo dypest sett handler om. Ikke bryllup. Men om kvinnen som mannens eiendom.

Tusenårige uvaner tar tid å venne seg av med. I alle fall når vi ikke snakker om dem. Det har vaert stille, lenge, om konsekvens­ene av enkelte menneskers selvoppnev­nte eiendomsre­tt over andre. Times kåring av The Silence Breakers som årets person, viser at flodbølgen #metoo-kampanjen har vokst til, ikke kan legge seg før alt er blitt annerledes.

– Staten må ha rett til å henrette kvinner som nekter å ha sex med sine ektemenn, mente Martin Luther. I oktober ble han feiret verden over for tesene han hang opp for 500 år siden. Samme måned begynte kvinner, og menn, å fortelle om omfattende seksuell trakasseri­ng, begått, ikke i det skjulte, men i fult dagslys. Uten at ledere har brydd seg. Konsekvens­en av å ikke spille med, har vaert yrkesmessi­g henrettels­e. I Martin Luthers ånd. N år årelang stillhet brytes, er informasjo­nen overvelden­de. I månedene fremover må vi som samfunn rydde. Vi må skille mellom overgrep og trakasseri­ng. Kriminelle handlinger må plasseres der de hører hjemme: Hos politiet. Brudd på arbeidsmil­jøloven må varsles til arbeidsgiv­ere og forbund. Hms-rutiner på utallige arbeidspla­sser må forbedres. Muligheter for varsling tydeliggjø­res. Samtidig må vi alle bli bedre på kommunikas­jon. På å si i fra. Og på å lytte.

Hva som oppleves som trakasseri­ng, er subjektivt. Dette må vi våge å snakke om. Uten skam. Vi må klare å forstå hvorfor vi har vaert stille om det ubehagelig­e så lenge. Vi må finne nøkkelen til den mekanismen som gjør at så mange aksepterer fysiske tilnaermel­ser mot sin vilje. Vi må kreve av oss selv ikke å la det skje igjen. Og vi må sette folk grundig på plass når det trengs. Ukultur som ikke blir konfronter­t, endrer seg heller ikke.

Psykolog Nina Monclair blogget denne uken om ”Toleransev­induet”. Monclair forklarer hvordan nervesyste­mets fungering gjør at man i en truende situasjon vil velge en av tre ting: Å kjempe. Å flykte. Eller å fryse.

Fryser man til, fjerner man seg mentalt fra en situasjon, og gjør ingen motstand. I ettertid kan man klandre seg selv for ikke å ha sagt nei eller kjempet imot. Det Monclair påpeker, er at dette ikke er bevisste valg. At kroppen instinktiv­t velger det som gir størst sjanse for overlevels­e, er ikke noe å skamme seg over. Noen ganger er situasjone­r, selv om de ikke er direkte truende, så uventede at vi ikke klarer å mobilisere nødvendig kraft til å si ifra. Jo mer vi snakker om dette, jo lettere blir det å si stopp neste gang.

Selv om menns historiske eiendomsre­tt kan forklare noe av omfanget av #metoo-problemati­kken, har naturligvi­s ikke menn i 2017 noen kollektiv skyld. De aller fleste menn i Norge i behandler kvinner som likeverdig­e. Selvsagt. De aller fleste kvinner behandler menn som likeverdig­e. Men ikke alle. #mentoo. F or å komme til bunns i det vi må til bunns i, må alle vi som vil ukulturen til livs, stå sammen. Vi har ikke råd til å kjønnsdele oss. Når politiet har tatt sin andel av sakene, når de verste trakassere­rne har mistet jobben, og når bedriftsku­lturer har endret seg – vil vi fremdeles sitte igjen med uendelige gråsoner vi selv må ordne opp i enkeltindi­vider i mellom. Historiene som er delt gjennom #metoo og #stilleforo­pptak, er en god verktøykas­se å ha med i arbeidet. Derfor er Kilden Teater glad for å kunne vaere med på Teaternorg­es fellesmark­ering for å løfte frem disse historiene på Nationalth­eatret på søndag. Kristiansa­nds egen Bjørneboe skriver i forordet til Uten en tråd: ”Folk bruker ord som ”seksualmor­al”, men det er et galt uttrykk. Det finnes ingen spesiell seksualmor­al. Uansett hva du gjør med deg selv – om du ligger med kvinner eller menn –, eller hva i all verden du kan finne på å gjøre med dem og med deg; så finnes det på det området ingen annen moral enn den som gjelder på alle områder i livet: redelighet, mot og alminnelig menneskeli­ghet og hensynsful­lhet. Som i andre forbindels­er gjelder det bar at også i kjønnslive­t er det galt å skade andre. Det er den eneste seksualmor­al som finnes.” O m det fremdeles finnes enkelte som i fullt alvor lurer på om det er lov å gi kollegaer en klem, anbefaler jeg en liten repetisjon av Kardemomme­loven. Og denne lille leveregele­n: Spør først. Kyss etterpå – hvis svaret er positivt. Og bare da. Står du under misteltein­en, leder kanskje kysset en dag til et bryllup der to forelskede går opp kirkegulve­t sammen som likeverdig­e mennesker. Muligens blir en halv generasjon fedre litt skuffet over ikke å få gi bort sine døtre, men man kan ikke gi bort noe(n) man ikke eier.

Spør først. Kyss etterpå – hvis svaret er positivt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Om det fremdeles finnes enkelte som i fullt alvor lurer på om det er lov å gi kollegaer en klem, anbefaler jeg en liten repetisjon av Kardemomme­loven, skriver Nilssen.
FOTO: NTB SCANPIX Om det fremdeles finnes enkelte som i fullt alvor lurer på om det er lov å gi kollegaer en klem, anbefaler jeg en liten repetisjon av Kardemomme­loven, skriver Nilssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway