Fædrelandsvennen

Første del av Brexit i havn

EU og Storbritan­nia er enige om skilsmisse­avtalen. Å få på plass en samboeravt­ale for sin fortsatt felles, europeiske tilvaerels­e, blir en større utfordring.

-

Lenge syntes forhandlin­gene å stå i stampe, men omsider, natt til fredag etter harde tautrekkin­ger, ble enighet oppnådd. Storbritan­nia og EU har funnet fram til en skilsmisse­avtale som omhandler økonomisk oppgjør, den problemati­ske grensen mellom britiske Nord-irland og Eu-medlemmet Irland, og dessuten hvordan Eu-borgere som bor i Storbritan­nia skal behandles og vice versa.

Det økonomiske oppgjøret er ikke nøyaktig tallfestet; sluttsumme­n avhenger av utviklinge­n innen en rekke pågående Eu-programmer. Men i alle tilfeller blir det et langt høyere beløp enn Brexit-tilhengern­e i Storbritan­nia mente det skulle bli, i forkant av folkeavste­mningen. Når det er sagt, er det positivt at ett hinder er passert. Finansmark­edene, som jo påvirker oss alle til sjuende og sist, misliker usikkerhet.

Nå må avtalen godkjennes av 27 Eu-land og det britiske parlamente­t. Ventelig kan det bli noe rusk i maskinerie­t underveis, men det vil vaere overrasken­de om den ikke kommer helt i mål.

Skilsmisse­avtalen er imidlertid bare første ledd i Brexit-prosessen. Neste skritt er å få plass en overgangsa­vtale som kan gjelde fra det sentrale tidspunkte­t mars 2019 og fram til en endelig handelsavt­ale er på plass. I det løpet møter Storbritan­nia EUS fire friheter i sin fulle tyngde. Varer, kapital, tjenester og personer skal som kjent kunne bevege seg fritt innenfor hele Eøs-området. I forhold til hva det innebaerer av utfordring­er for et mer isolasjoni­stisk Storbritan­nia, blir forhandlin­gene om den ferske skilsmisse­avtalen en hyggelig tur i parken.

At Storbritan­nia forlater EU, kan øke tempoet i integrerin­gsarbeidet blant de resterende medlemslan­dene i unionen. Vi ser tegn til det allerede. Hva Storbritan­nia ender opp med av samarbeids­modell og handelsavt­ale, kan også få betydning for utenforlan­det Norge. Vi går en spennende periode i møte.

Varer, kapital, tjenester og personer skal som kjent kunne bevege seg fritt innenfor hele Eøsområdet

 ??  ?? Storbritan­nia, her ved statsminis­ter Theresa May, har omsider fått sin skilsmisse­avtale med EU.
Storbritan­nia, her ved statsminis­ter Theresa May, har omsider fått sin skilsmisse­avtale med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway