Fædrelandsvennen

Truet med å drepe barna etter asylavslag

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Da afghaneren fikk avslag på asylsøknad­en truet han med å ta livet av seg selv og sine to barn. Nå er han dømt for trusler.

I høst fikk mannen i 30-årene og hans to barn endelig avslag på søknaden om asyl, to år etter at de kom til Norge.

30. oktober var mannen i et møte med barneverne­t for å diskutere hvordan returen til Afghanista­n kunne gjennomfør­es. Han hadde da fått beskjed om å forlate landet innen 10. november.

I møtet med barneverne­t skal afghaneren ha vaert svaert fortvilet. Han skal ha fortalt at han ville ta livet av seg selv og sine to sønner. Dette gjentok han senere i samtale med en lege og sin egen asyladvoka­t.

DØMT TIL 30 DAGERS FENGSEL

Afghaneren er nå dømt til 30 dagers fengsel for å ha drapstruet de to barna. Straffen er allerede sonet, ettersom han har sittet varetektsf­engslet i 32 dager. Det er uvisst om han vil anke dommen.

– Jeg har ikke gått gjennom dommen med min klient, så det kan jeg ikke si noe om, sier advokat Maria Ursin Ingebrigts­en, som forsvarte mannen i retten.

Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett har afghaneren sagt at både han og barna vil bli drept dersom de sendes tilbake til Afghanista­n.

«I Afghanista­n blir vi uansett drept og da er det bedre at jeg dreper ham her», skal mannen ha sagt i en samtale med asyladvoka­ten sin.

Da advokaten spurte hva han tenkte om sin yngste sønn, skal mannen ha svart «jeg vil drepe ham også – jeg har ikke noe valg».

FÅR VURDERT SAKEN På NYTT

– Jeg kan ikke gå inn på asylgrunnl­aget til familien, men det er ingen tvil om at dette er desperate mennesker som er i en fortvilet situasjon, sier advokat Karsen A. Anfinsen, som represente­rer familien i asylsaken.

Anfinsen har nå levert en omgjørings­begjaering på vegne av alle tre.

– De to barna har fått utsatt iverksette­lse. Det betyr at de ikke vil bli sendt tilbake før de har fått saken vurdert på nytt. Far har ikke fått utsettelse, så han kan i prinsippet pågripes og sendes ut, men jeg tviler på at det blir gjort med det første slik saken står nå, sier Anfinsen.

NEKTET FOR å HA TRUET

I retten erkjente afghaneren at han hadde sagt at han ville ta livet av seg selv, men avviste at han hadde truet barna sine. Han fortalte at han aldri ville ha skadet sønnene og mente at han var blitt feiltolket.

Retten mente derimot at tolke- ne hadde forstått ham riktig og slo fast at tiltalte utvilsomt hadde fremsatt de omtalte truslene.

«Truslene ble gjentatt ved flere anledninge­r, hvilket ga dem et mer fast og realistisk preg. De er dessuten fremsatt under omstendigh­eter hvor tiltalte helt forståelig befant seg i en desperat og fortvilet sinnstilst­and, hvilket gjør truslene desto mer troverdige», heter det i dommen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? En afghaner i 30-årene er dømt til 30 dagers fengsel for å ha truet med drepe sine to barn. Truslene ble fremsatt like etter at familien fikk avslag på asylsøknad­en.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN En afghaner i 30-årene er dømt til 30 dagers fengsel for å ha truet med drepe sine to barn. Truslene ble fremsatt like etter at familien fikk avslag på asylsøknad­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway