Fædrelandsvennen

Skilsmisse­avtalen med EU

Skilsmisse­avtalen mellom EU og Storbritan­nia dekker tre spørsmål: penger, borgere og grensa mellom Irland og Nordirland.

- NTB

Etter en intens forhandlin­gsinnspurt kunne EU og Storbritan­nia fredag legge fram en 15 sider lang avtaleteks­t.

Avtalen oppsummere­r fase én av forhandlin­gene om Storbritan­nias uttreden av EU. Den dekker spørsmålen­e om hvor mye penger britene skal spytte inn i EUS budsjetter, rettighete­ne til Euborgere i Storbritan­nia og briter i andre Eu-land og hvilke regler som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-irland.

Enkelte spørsmål, som Storbritan­nias medlemskap i Euratom, er fortsatt ikke avklart. Men på andre punkter er avtalen svaert detaljert.

BORGERES RETTIGHETE­R

Avtalen er ment å sikre rettighete­ne til over tre millioner Eu-borgere i Storbritan­nia og én million briter i EU.

Her er noen hovedpunkt­er i enigheten:

●●Alle Eu-borgere som flytter til Storbritan­nia før landet går ut av EU, skal kunne fortsette å bo, arbeide og studere der. Deres profesjone­lle kvalifikas­joner skal anerkjenne­s også i framtida, og studenter skal slippe å betale mer i skolepenge­r enn før.

●●Ektefeller, barn, foreldre og besteforel­dre skal ha rett til familiegje­nforening. Denne retten gjelder også barn som ennå ikke er født.

●●Alle beholder retten til helsehjelp, pensjon og andre velferdsyt­elser. De kan ta med seg disse velferdsyt­elsene hvis de flytter.

EU-DOMSTOLENS ROLLE

Avtalen om borgeres rettighete­r skal tas inn i britisk lov. Euborgere vil dermed kunne gå til britiske domstoler hvis britiske myndighete­r krenker rettighete­ne deres.

Avtalen innebaerer at britiske domstoler må ta «behørig hensyn» til Eu-domstolens praksis i relevante saker.

I saker som ikke har vaert oppe før, skal britiske domstoler ha mulighet til å be Eu-domstolen om råd. Denne ordningen skal gjelde i åtte år, og det skal fullt ut vaere opp til de britiske domstolene å bestemme selv om de ønsker å søke råd hos domstolen i Luxembourg.

Samtidig skal Storbritan­nia opprette et uavhengig organ som skal etterse at enigheten om borgeres rettighete­r overholdes.

Dette organet ligger dermed an til å få en lignende rolle som EFTAS overvåking­sorgan ESA har i Norge, bare innenfor et langt mer avgrenset område.

NORD-IRLAND

I sluttfasen av forhandlin­gene var det grensa mellom Irland og Nord-irland som seilte opp som det vanskeligs­te spørsmålet.

EU og Storbritan­nia lover nå at det ikke skal oppstå noen «hard grense» med fysiske sperringer, og at Langfredag­savtalen skal overholdes.

Tanken er at dette skal sikres gjennom en framtidig handelsavt­ale som også fungerer for Nordirland. Hvis det ikke lar seg gjøre, skal det utarbeides en saeravtale for Nord-irland.

Detaljene er ennå ikke på plass, og forhandlin­gene om disse vil fortsette inn i 2018.

PENGENE

I pengeoppgj­øret er hovedprins­ippet at britene skal fortsette å ta sin rettmessig­e del av alle økonomiske forpliktel­ser de har vaert med på å vedta som medlemslan­d i EU.

Selv om britene går ut av EU den 29. mars 2019, vil de fortsette å bidra fullt ut til EUS budsjetter i 2019 og 2020. Grunnen er at rammene for disse årenes budsjetter ble lagt allerede i EUS langtidsbu­dsjett for årene fra 2014 til 2020. Storbritan­nia var med på å vedta dette langtidsbu­dsjettet.

Britene vil i tillegg gi bidrag til Den europeiske investerin­gsbanken, Den europeiske sentralban­ken, Det europeiske utviklings­fondet og enkelte andre pengefond.

 ?? SCANPIX NTB ?? Etter en intens forhandlin­gsinnspurt kunne EU og Storbritan­nia fredag legge fram en 15 sider lang avtaleteks­t. Avtalen er ment å sikre rettighete­ne til over tre millioner Eu-borgere i Storbritan­nia og én million briter i EU.FOTO:
SCANPIX NTB Etter en intens forhandlin­gsinnspurt kunne EU og Storbritan­nia fredag legge fram en 15 sider lang avtaleteks­t. Avtalen er ment å sikre rettighete­ne til over tre millioner Eu-borgere i Storbritan­nia og én million briter i EU.FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway