Fædrelandsvennen

Skal Agder ha ambisjoner om et universite­tssykehus?

Det er i dag seks universite­tssykehus i Norge. Bør det syvende ligge i Agder?

- FRODE GALLEFOSS Forsknings­sjef, Sørlandet sykehus ELSE KRISTIN REITAN Prosjektle­der, Sørlandet sykehus

Vi har startet en utredning om Sørlandet sykehus skal ha som langsiktig ambisjon å bli universite­tssykehus. Hva vil dette innebaere av fordeler og ulemper for pasientene, for sykehuset og for Agder som landsdel? Vil Sørlandet sykehus (SSHF) vaere et godt utdannings­sted for medisiners­tudenter?

Dette skal vi nå søke å finne svar på, blant annet gjennom dialog og diskusjon med ulike parter og nettverk i og utenfor sykehuset. Vi skal hente inn erfaringer fra andre universite­tssykehus. Her er Stavanger universite­tssykehus saerlig relevant. Høsten 2018 vil styret så beslutte om SSHF skal gå inn for ambisjonen om å bli universite­tssykehus. I så fall må sykehuset løfte seg betydelig som forsknings­institusjo­n og som utdannings­institusjo­n for leger. lle sykehus i Norge har fire hovedoppga­ver. Å utdanne helseperso­nell og å forske er to av dem, i tillegg til å behandle pasienter og drive opplaering av pasienter og pårørende. SSHF har over de siste ti årene hatt stadig sterkere satsning på forskning. Sørlandets kompetanse­fond og Aust-agderfonde­t har bidratt vesentlig i oppbygging­sfasen.

AVi er det ikke-universite­tssykehuse­t i Norge med flest publikasjo­nspoeng. Forskninge­n ved sykehuset er av god kvalitet. Vi har etablert en egen forsknings­enhet, og forskning har blitt en integrert del av virksomhet­en ved mange av avdelingen­e i sykehuset. Skal en ambisjon om status som universite­tssykehus nås, må flere avdelinger komme etter. oen mener ressursene dette vil kreve kommer til å gå utover pasientbeh­andlingen. Vi mener tvert i mot:

NUtdanning, forskning og kvalitet går hånd i hånd. Det å vaere utdannings­institusjo­n for medisinere forplikter avdelingen­e til å vaere i front på kunnskap, og hever det faglige miljøet gjennom å skjerpe og inspirere medarbeide­rne. Der opplaering skjer, er prestasjon­sfremming i fokus. Fagmiljøer som har forskning som en integrert del av virksomhet­en sikrer kontinuerl­ig forbedring av virksomhet­en. Både forskning og utdanning har altså både direkte og indirekte positiv innvirknin­g på pasientbeh­andlingen.

Alle tre lokasjoner ved SSHF har i dag utfordring­er med å rekruttere spesialist­er innenfor ulike fagfelt, og slik ser det ut til å kunne bli i årene som kommer også. Vi ligger lengst vekk fra universite­tssykehuse­ne i vår helseregio­n, og har andre utfordring­er enn sykehus som nyter godt av et felles arbeidsmar­ked på det sentrale Østlandet. Sykehus som utdanner leger, lykkes bedre med å rekruttere og beholde dem. Desentrali­sert legeutdann­ing etableres ved stadig flere sykehus; i Stavanger i samarbeid med Universite­tet i Bergen, i Finnmark og Bodø i samarbeid med Universite­tet i Tromsø, og ved sykehuset i Levanger i samarbeid med NTNU.

Dersom SSHF skal bli universite­tssykehus, må vi samarbeide med et universite­t som utdanner medisinere (Universite­tet i Oslo, alternativ­t Universite­tet i Bergen), og tilby en vesentlig del av den praktiske undervisni­ngen ved Sørlandet sykehus. I dag er det et mindre antall legestuden­ter i Arendal, i samarbeid med Universite­tet i Oslo. Avdelingen­e i Arendal har gode erfaringer med dette.

46 prosent av norske legerutdan­nes i dag i utlandet. Er det til beste for pasientene at en så stor andel utdannes i et helsevesen de ikke skal jobbe i? Dersom utdannings­kapasitete­n i Norge skal øke, må pasientgru­nnlag og fagressurs­er også ved ikke-universite­tssykehus tas i bruk i økende grad.

Agder som landsdel har saeregne utfordring­er knyttet til levekår. En felles ambisjon om universite­tssykehus kan bidra til å løfte regionen og skape et nødvendig regionalt tyngdepunk­t mellom Stavanger og Oslo. Universite­tssykehuse­t i Stavanger har gode erfaringer med et lokalt flerpartss­amarbeid med kommunene, Universite­tet i Stavanger og naeringsli­vet.

I dag er SSHF et godt stykke unna å oppfylle kriteriene for å kunne vaere et universite­tssykehus. Vilkårene er regulert i en egen forskrift fra 2011, Forskrift om godkjennin­g av sykehus, bruk av betegnelse­n universite­tssykehus og nasjonale tjenester i spesialist­helsetjene­sten. I første omgang skal det utredes hva som må til for å innfri disse kravene. Hva vil det kreve og hva vil det koste? Hva er de faglige og økonomiske fordelene og ulempene ved en slik ambisjon?

Det som er helt sikkert, er at hele foretaket vil måtte tas i bruk. Sterke fagmiljø ved alle de tre somatiske sykehusene og alle lokalitete­r med psykiatri- og rusbehandl­ing må inkluderes. I tillegg må det regionale helseforet­aket, Helse Sør-øst, se og anerkjenne de saerlige utfordring­ene Agder har, og støtte SSHFS behov for å styrke forskning og utdanning. i har ambisjoner­på Agder-befolkning­ens vegne. Hva er framtidens pasienter best tjent med? Vi ser fram til spennende diskusjone­r.

V

 ?? FOTO: ARKIV ?? Sykehus som utdanner leger, lykkes bedre med å rekruttere og beholde dem, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: ARKIV Sykehus som utdanner leger, lykkes bedre med å rekruttere og beholde dem, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway