Fædrelandsvennen

Er en atomvåpenf­ri verden i det hele tatt mulig?

Fredsprise­n for 2017 blir 10. desember utdelt til Den internasjo­nale kampanjen mot atomvåpen (ICAN) for sitt arbeid med å påpeke de katastrofa­le, humanitaer­e konsekvens­ene av enhver bruk av atomvåpen, og for sin innsats for å få til et traktatfes­tet forbu

- BJØRN TORE ROSENDAHL Historiker ved Stiftelsen Arkivet. KRISTIAN RØSSAAK Kommunikas­jonsrådgiv­er i Fn-sambandet Sør

Dette skjer i en spent verdenssit­uasjon, nå mest akutt på den koreanske halvøya. På den såkalte «Dommedagsk­lokka» represente­rer midnatt katastrofa­l ødeleggels­e av kloden. Den siste offisielle stillingen av klokka skjedde 26. januar i år. Den ble da skrudd fram til to og et halvt minutt på midnatt. Ikke siden 1959 har klokka stått så naerme midnatt. Bulletin of the Atomic Scientists begrunnet justeringe­n av klokka med økende nasjonalis­me, hardere retorikk spesielt i USA, svekket tillit til vitenskap, en mer krevende internasjo­nal sikkerhets­situasjon, migrasjon og klimaendri­nger.

Faren for atomkrig utgjør en eksistensi­ell trussel mot kloden vår. Arbeidet for nedrustnin­g og fredelig bruk av atomteknol­ogi er derfor helt sentralt i FNS arbeid. Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA) ble opprettet i 1957 og skal passe på at materiale som kan brukes til atomvåpen kun brukes til fredelig og sivil atomkraft. I 1962 fordømte FNS generalfor­samling alle prøvespren­gninger og krevde at disse opphørte. I 1963 kom Prøvestans­avtalen mellom USA, Sovjetunio­nen og Storbritan­nia.

Alt dette pekte frem mot Ikkespredn­ingsavtale­n i 1968 som sa at ikke flere land enn USA, Sovjetunio­nen, Storbritan­nia, Frankrike og Kina skulle ha atomvåpen. Dessverre har avtalen ikke hindret Israel, Nord-korea, Pakistan og India i å anskaffe seg atomvåpen, men det positive er at den trolig har bidratt til å hindre flere land i å gjøre det samme. iden 1969 har FN vaert vertskap og tilrettele­gger for samtaler, forhandlin­ger og avtaler om nedbygging av atomarsena­ler. En milepael ble nådd 7. juli i år, da 122 land i FNS generalfor­samling stemte for en avtale som forbyr stater å utvikle, prøvespren­ge, produsere og skaffe atomvåpen. Norge valgte å ikke delta i stemmegivi­ngen.

Under 2. verdenskri­g ble det et kappløp om å utvikle atomvåpen. Tungtvann produsert i Norge for Nazi-tyskland kunne fått stor betydning for tysk atomforskn­ing og eventuell produksjon av

Satomvåpen. Heldigvis kom det aldri fram til Tyskland – først gjennom aksjonen på Vemork i 1943, og dernest da den sivile fergen DF Hydro ble senket på Tinnsjøen i 1944.

1. februar åpnes et nytt bygg i Kristiansa­nd; Arkivet fredsog menneskere­ttighetsse­nter, hvor også Fn-sambandet holder til. Her vil vi vise fram originalt tungtvann som var om bord på DF Hydro. Historien om framstilli­ng og bruk av atomvåpen består av dilemmaer og vanskelige avveininge­r, hvor bombingen av Hiroshima og Nagasaki står i en saerstilli­ng. Andre verdenskri­g fikk sin slutt, men det kostet hundretuse­nvis av sivile menneskers liv da to bomber falt. Omkostning­ene ved videre krigføring vil alltid forbli ukjente.

Det er mange årsaker og dilemmaer som gjør det så vanskelig å få til en verden uten atomvåpen. Under den kalde krigen bidro den såkalte «terrorbala­nsen» til å heve terskelen for direkte krig mellom supermakte­ne. Men samtidig kunne også frykten for at den andre part ville slå til først, senke terskelen igjen. Cuba-krisen viste hvor farlig en slik situasjon kunne vaere.

Ikke bare i maktbalans­en mellom supermakte­ne har atomvåpen spilt en sentral rolle. Har en part i et konfliktfy­lt forhold slike våpen, vil den andre parten ønske det samme, som i tilfellet India og Pakistan. Et dagsaktuel­t eksempel er Iran og Saudi Arabia. Får den ene parten dette våpenet, «tvinger» dette den andre parten til også å skaffe seg det. Dessuten har historien vist at en stat som har atomvåpen, nødig gir slipp på dette våpenet. Ekstra farlig er det når ekstreme og uforutsigb­are diktaturer skaffer seg atomvåpen. Likevel har vi ikke noen garanti for at stater vi i dag oppfatter som stabile og demokratis­ke forblir slike – inkludert dem vi i dag kjenner som vestlige liberale demokratie­r.

Årets fredsprisv­innere, ICAN, peker på et helt nødvendig mål for verden, men veien dit går gjennom et landskap med ufullstend­ige kart og hvor kompasset utsettes for mange feilkilder.

Norge stemte altså ikke for et internasjo­nalt forbud mot atomvåpen i FN. Dette forundret og forarget mange. Men dette reflektere­r en holdning om at når atomvåpen først finnes, og Norge er med i NATO som har atomvåpen som del av sin utrustning, kan Norge ikke ri to hester og gå inn for et forbud nå. i mener det påhviler dem som ikke støttet et internasjo­nalt forbud et stort ansvar om å vise en alternativ vei til målet om en atomvåpenf­ri verden. Fredsprise­n og den kommende utstilling­en av tungtvanne­t på Arkivet gir oss en anledning til å reflektere og debattere: Hvordan er en atomvåpenf­ri verden mulig?

V

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ican-leder Beatrice Finn landet på Gardermoen fredag ettermidda­g. Lørdag mottar ICAN Nobels Fredspris 2017.
FOTO: NTB SCANPIX Ican-leder Beatrice Finn landet på Gardermoen fredag ettermidda­g. Lørdag mottar ICAN Nobels Fredspris 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway