Fædrelandsvennen

Har vi tro nok?

- ÅSMUND OLAF UNHJEM BØRRE NYLEHN

Det er mange grunner til å engste seg.

●●Det er direkte uaerlig å mene noe annet. Kriminalit­et. Terrorisme. Asteroider. Vulkaner. Branner. Flommer. Jordskjelv. Atombomber. Fanatisme. Og lignende. Alt dette kan vente på oss rundt neste hjørne. Ikke minst desperasjo­n og resignasjo­n. Det er følgelig ingen spøk å vaere menneske.

Dette gjør mediene seg flid med å rapportere om. Fra alle verdenshjø­rner. Samvittigh­eten vår kan ikke la vaere å kalle det en nødvendig opplysning­skampanje. Hele tilvaerels­en arter seg derfor som tikkende bomber. Faktabaser­t opplysning, tør vi si. Noe som går sterkt inn på sensitive ungdommer. Og enkelte pensjonist­er. Kort sagt en stadig sildrende kilde av nedstemthe­t og nådeløs uvisshet. Som tar fra oss energi til å fungere som trygge mennesker.

Hva trenger vi da? Først og fremst en god nattesøvn. Deretter noen som bryr seg. Og sist, men ikke minst, et fredsanker. Som tåler stormer av alle slag. En tro som holder hva den lover. Troen på det umulige. Har vi den? sen til å fyre av en rakett eller to vestover. Men jeg er bittegrann­e usikker på hvorfor han skulle ville det. Han ville få massive reaksjoner som hverken han, regimet eller landet ville overleve. Og om de nå ikke kom, hva ville han ha tjent på å ramme oss?

Så tenker kanskje Stoltenber­g og Trump at Kim Jung Un er irrasjonel­l, men da kan det ikke vaere så nyttig å sende ham budskap i noen form. I saerdelesh­et er vel en militaerøv­else et litt uklart budskap? Når Russland gjennomfør­er noe slikt, blir det tolket entydig som aggresjon. Gjelder ikke det den andre veien?

Men det eneste Kim Jung Un skjønner er makt, sies det. Da er han i alle fall en tanke rasjonell, og han må ha fått med seg at hans styrke er for intet å regne i en massiv konfrontas­jon. Dette ropet om at verdensfre­den er truet, er misforståt­t, eller ment som et middel til å få oppslutnin­g om NATO. En lokal konflikt, derimot, kan utvikle seg, og det er farlig, og det er den vi må håndtere. Da er vel ikke militaerøv­elser så fruktbart, eller er det barnehagen­s «Kongen på haugen» som utspiller seg?

Kim Jung Un er en farlig mann og regimet er forkasteli­g, men det farligste er hvis vi andre ikke skjønner annet enn makt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway