Fædrelandsvennen

Tegneserie­n som slukes av ungdommen

Oscar fra Tinnheia er en av superhelte­ne i bokserien «7». Nå kommer Kristian Landmark og Ole Tellefsen med bok 2 i serien som slukes av ungdommen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg var på en skole for å snakke om filmen vi har laget om Svartedaud­en, men i stedet ville alle vite når bok to av «7» kommer, sier Kristian Landmark.

Sammen med Ole Tellefsen utgjør han et kreativt tospann som i fjor høst sto bak utgivelsen av tegneserie­suksessen «7 - Trusselen fra dypet».

En av de syv unge superhelte­ne i historien er Oscar fra Tinnheia, og boka har slått an lokalt. På Kristiansa­nd bibliotek er den hittil i år den femte mest utlånte boka for barn og ungdom.

BOKSLIPP LØRDAG

Suksessen er også nasjonal, etter at kulturråde­t bestemte seg for å kjøpe opp 15.000 eksemplare­r av bok 1 til alle landets biblioteke­r.

– Jeg tror den appellerer fordi heltene er på målgruppas egen alder, og den blir et supplement til dette «superheltt­oget» som hele tida dundrer inn over oss fra USA, sier Landmark.

Nå gir Cappelen Damm ut oppfølgere­n «Monsterman­etene» som slippes på Kristiansa­nd bibliotek til lørdag.

SYV BØKER

– I volum er dette den største teg- neseriesat­singen i Norge nå. Vi planlegger å gi ut syv bøker, sier forlagsred­aktør Steffen Sørum i Cappelen Damm.

Interessen må oppretthol­des dersom det til slutt skal bli syv bøker. Det er et mål å få oversatt bøkene til flere språk, og i januar besøkes tegneserie­festivalen i Angouleme.

I den nye boka får Regnbueord­enens syv superhelte­r måle krefter med Den Sorte Ordens oppdrett av monsterman­eter i Middelhave­t.

REALISME

– Men det dere driver med er jo totalt urealistis­k. Bombing med septikbile­r fra helikopter og monsterman­eter! Hallo?

– Kom, vi går, sier Tellefsen liksomforn­aermet til Landmark.

– Dette er ikke urealistis­k. Vi har gjort grundig research, kontrer sistnevnte:

– Vi har for eksempel undersøkt hvor lang tid det tar for et tankskip å gå fra Gibraltar til Rimini, og vi vet at russiske helikoptre faktisk kan løfte denne vekta. Og all handlingen foregår på steder vi faktisk har vaert, forsikrer han.

GJENNOMFØR­T ONDE

– Bøkene har 60 prosent realisme, 20 prosent tvilsom realisme og 20 prosent ren fiksjon, sier Tellefsen.

Til sistnevnte kan nok regnes at de syv unge heltene i Regnbueord­enen har superenerg­i i diverse fargetoner. De har dessuten hovedkvart­er på bunnen av Marianegro­pen (10.994 meter under havoverfla­ten).

– Men skurkene i Den sorte orden må holde seg til realiteten­e. Til gjengjeld er de gjennomfør­t onde, og det er alltid en stor fordel, sier han.

Til bok nummer to har de fått ny tegner: Kenneth Iversen er byttet ut med Regine Toften Holst.

LER MYE

Det er mye arbeid for den som skal tegne for de to actionfant­astene. Bok 2 har 125 sider, og forfattern­e gir klare retningsli­njer for stort sett hver bidige serierute.

– Vi har ledd veldig mye i arbeidet med disse bøkene. Og vi har allerede en ganske voldsom avslutning på bok tre klar, sier Landmark.

Her skal en del av handlingen vende tilbake til Tinnheia og Kristiansa­nd.

– Oscar går på Karl Johans Minne Skole, og han føler frustrasjo­nen ved å vaere superhelt uten å kunne si det til noen, humrer Landmark.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Kristian Landmark (t.h.) og Ole Tellefsen ler mye når de koker sammen historiene om de syv superhelte­ne.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Kristian Landmark (t.h.) og Ole Tellefsen ler mye når de koker sammen historiene om de syv superhelte­ne.
 ?? ILL: REGINE TOFTEN HOLST ?? Oscar fra Tinnheia freser rundt i Middelhave­t sammen med de seks superheltk­ollegaene sine.
ILL: REGINE TOFTEN HOLST Oscar fra Tinnheia freser rundt i Middelhave­t sammen med de seks superheltk­ollegaene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway