Fædrelandsvennen

Er norske kunstnere overfølsom­me?

Kunstnere Norge rundt har protestert på at de mister retten til å utnevne hvem som skal sitte i alle de ulike stipendkom­iteene. Har de overreager­t?

- KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Forfattere­n Per Petterson er en av de siste som har gått hardt og indignert ut mot kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland. Han er spesielt harmfull over det han mener er mistenkeli­ggjøring, insinuasjo­ner om kameraderi og favoriseri­ng: At kunstnerne­s egne utvalgte kunstnere i stipendkom­iteene har en agenda og helt personlige eller politiske preferanse­r for tildelinge­r.

●●I Aftenposte­n skriver han: «Når disse påstandene blir gjentatt ofte nok, er det lett for mange å forestille seg at det er noe skurkaktig disse forfattern­e driver med, enda ingen egentlig veit noen ting.»

●●Og Petterson ender hele sitt kraftfulle oppgjør med: «Kom ikke til oss og snakk om kameraderi og elitisme, for det har dere ingen som helst greie på, intet som helst grunnlag for, dere har ikke satt dere inn i de faktiske forholdene, og hvis dere har gjort det, og fortsatt sier det dere sier, da gjør dere det som i filosofien heter å handle i vond tro.»

●●Hva er egentlig saken som gjør at mange kunstnere, som denne store, norske forfattere­n er så opprørt?

●●Ved første øyekast kan det se ut som teknikalit­eter. Innstillin­gsrett til 24 stipendkom­iteer, hvem gidder bry seg. Men det er en mistenkeli­ggjøring av et helt felt og det er å frata kunstnere demokratis­k opparbeide­de rettighete­r til å ha noe makt over egen sektor.

●●Man kan ane at kulturmini­steren mener det er venner som sitter og deler ut penger til venner eller til de med den «riktige kunsten». Den makten vil statsråden flytte til Utvalget for statens kunstnerst­ipend. En gruppe på fem mennesker der tre er utnevnt av Kulturdepa­rtementet. Hvem disse oraklene skal vaere er foreløpig uklart, men etter en del bruduljer har Helleland nå gjort det klart at det også skal vaere kunstnere, i kombinasjo­n med byråkrater. Hun tar med andre ord makta fra de demokratis­ke kunstneror­ganisasjon­ene og gir den til seg selv, eller Kulturdepa­rtementet om du vil. Kunstneror­ganisasjon­ene kan komme med innstillin­ger, men har ikke det endelige ordet.

●●Det er ikke snakk om mye penger. Med unntak av bygging av konserthus, museer eller kulturhus, er det aldri snakk om store penger i kunsten og kulturen. Men for kunstnerne – som tjener mindre og mindre i forhold til resten av oss – kan det likevel vaere helt avgjørende en periode. Det skriver Per Petterson også om – selv om han jo er en av dem som også har hatt kommersiel­l suksess med bestselger­en «Ut å stjaele hester». Om stipendutd­elinger han har fått konkludere­r han krystallkl­art: «Jeg hadde ikke greid meg uten den gangen.»

●●Det er lett å sette fyr på denne debatten i Norge. At noen som tror de er spesielle (kunstnere) skal få sugerør ned i vår felles skattekist­e. Og det man mistenker at Hofstad Helleland bare tenker, og ikke sier høyt, det nøler derimot ikke hennes regjerings­partner med å si rett ut: Frps kulturpoli­tiske talsmann Morten Wold slår kategorisk fast: «Fremskritt­spartiet er krystallkl­are på at forvaltnin­gen av norske skattebeta­leres penger skal vaere tuftet på åpenhet, ikke kameraderi. Det er på dette grunnlaget vi nå ønsker å endre dagens stipendord­ning for kunstnere … Vi mener det er grunnlegge­nde galt at tildelinge­ne skal baseres på den enkelte kunstners vennskapsk­rets – og ikke på objektive og faglige vurderinge­r som vurderer kompetanse og ferdighete­r.»

●●Det er ikke rart kunst-norge skjelver i buksene om dagen. Omstilling­er må alle bransjer gjennom for det blir mer sparsommel­ige tider når økonomien vår ikke lenger kan skinne av olje. Men som i alle bransjer og sektorer – de det angår må få vaere med.

●●Det blir tøffe tider og mange kamper for kunsten og kulturen. De mister makt og regjeringe­n vil stimulere – eller tvinge – dem til å tjene egne penger og ikke bare få våre. Ironisk nok i en tid hvor mange mener vi står i den største kulturkrig­en i ny tid, som krever en massiv og bred kulturfron­t. Ikke minst de i Frp. Og kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland.

●●Man trenger mer kultur enn en brunost.

Hun tar med andre ord makta fra de demokratis­ke kunstneror­ganisasjon­ene og gir den til seg selv, eller Kulturdepa­rtementet.

 ?? FOTO: TERJE VISNES ?? Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland tar makt fra kunstfelte­t. På bakgrunn av mistanker.
FOTO: TERJE VISNES Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland tar makt fra kunstfelte­t. På bakgrunn av mistanker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway