Fædrelandsvennen

Fra Storbritan­nias verste tillandets kulturby

Å bli kåret til landets verste drittby i 2003 ga Hull et spark i baken. Nå strømmer turistene hit.

- ARNFINN MAUREN

– Vi er blitt mer stolte over byen vår. I stedet for å rakke ned på byen, snakker vi den nå opp. Det er mye som skjer, og vi prøver å få med oss det vi kan, forteller småbarnsmo­ren Vicky Robinson.

Sammen med døtrene Molly (11) og Lucy (12) nyter hun finvaeret ved en ny vannfonten­e i byens sentrum, en av mange nye attraksjon­er som er i ferd med å endre hvordan både byens egne innbyggere og besøkende ser på Hull.

Solskinnet hjelper, men også i gråvaer er det noe nytt og annerledes over Hull. I løpet av de siste par årene er det blitt brukt over 800 millioner offentlige kroner på en gedigen ansiktsløf­tning. Dermed har private også blitt fristet til å satse penger.

– Det som har skjedd har gjort underverke­r for byen og denne bydelen, mener assisteren­de sjef Gary Laughton ved en av byens nye attraksjon­er, restaurant­en 1884 Dock Street Kitchen.

30-års mørkeperio­de

Før vi starter reisen til det «nye» Hull, er det nødvendig med et kort lite historisk tilbakebli­kk.

Hull slet i mange år med et rufsete omdømme. Byen var Englands «fiskerihov­edstad», men etter torskekrig­en med Island på 1970-tallet – som britene i praksis tapte – forsvant arbeidspla­sser og optimisme. Byen ble på mange måter overlatt til seg selv og gikk inn i en lang depresjon.

Det hjalp ikke på selvbildet at Hull var på bunnen, eller i naerheten av bunnen, på de fleste statistikk­er, enten det gjaldt utdanning, helse, inntekt eller boforhold.

Det gikk så langt at Hull i 2003 ble kåret til Storbritan­nias verste drittby, i forbindels­e med utgivelsen av boken «Crap Towns». Forfattere­n Sam Jordison skrev om de 50 verste byene i Storbritan­nia. Hull var nummer én.

– Jeg skulle ønske jeg kunne si noe fint om Hull. Åh, ja. Det er fint og flatt for sykling der, uttalte forfattere­n i 2003.

Men mye har skjedd siden den gangen.

«Umulig oppgave» lyktes

Det er mulig kåringen i 2003 ga byen et spark i baken. I alle fall begynte det å skje ting noen år senere. For ti år siden kom også Anthony Yates til byen. Han er opprinneli­g fra Manchester, men takket ja til å bli turistsjef i Hull. Det var nok noen vittige tunger som hevdet at han hadde tatt på seg en umulig oppgave.

– Jeg mente imidlertid at byen hadde et potensial. Men det var ikke før jeg flyttet hit, at jeg fullt ut forsto muligheten­e. Byen har kvaliteter, men den har aldri fått muligheten til å skinne.

Det begynner den å gjøre nå. Katalysato­ren har, ifølge turistsjef­en, vaert sterk politisk styring kombinert med private aktører som har vaert villige til å gå i bresjen. Når ting begynner å skje – både i form av offentlig investerin­ger og nye private satsinger – kommer flere til og vil vaere med.

– Vi har et mål om å gjøre byen til et reisemål i verdenskla­sse. Den visjonen er blitt gjenfortal­t

som et konstant mål. Det vil ikke skje i løpet av ti år, men det er viktig å ha det som mål, sier turistsjef­en.

Bygger opp ny Bydel

Anno 2017 er det ikke vanskelig å få øye på endringene som har skjedd. Det begynte med akvariet The Deep, som åpnet i 2002, som et første forsøk på å skape nytt liv i de gamle dokkene.

Akvariet var lenge alene. Først ti år senere begynte andre aktører å trekke til dokkene. Restaurant­en 1884 – anbefalt av Michelingu­iden – var en av de første. Så fulgte flere etter.

– Et par av restaurant­ene i området er av en standard som ikke fantes i Hull for ti år siden, forklarer turistsjef­en.

Nå har også det tidligere fruktmarke­det i dokkområde­t, i Humber Street, gjennomgåt­t en forvandlin­g.

Mikrobrygg­erier, kafeer og gallerier har begynt å flytte inn.

– Vi ønsker å dra byen fremover gjennom å vise samtidskun­st. Og det virker som om folk ikke kan få nok av kultur, forteller kurator David Sinclair, ved The Humber Gallery, som hadde 50.000 besøkende de første fire månedene etter åpningen i februar i år.

Utnevnt til kulturby

Bekreftels­en på den nye tid i Hull, kom høsten 2013. Flere vik- tige avgjørelse­r gikk Hulls vei, blant annet utnevnte det britiske kulturdepa­rtementet Hull til Storbritan­nias kulturby i 2017 – en tittel som utdeles til en britisk by hvert fjerde år.

Og alt som skjer i byen er en del av programmet, enten det er en liten teaterfore­stilling i et lite bydelsteat­er eller en Rembrandtu­tstilling i det staselige Ferens kunstgalle­ri midt i sentrum.

Nye arenaer dukker også opp. Byen har blant annet omgjort en tørrdokk til en utendørs amfiscene. En ny innendørs arena åpner like ved om noen måneder.

– Vi har brukt kulturen som generator til å forme offentlige steder i byen, forteller turistsjef­en.

Sakte, men sikkert har satsingen gitt resultater. I 2007 hadde byens hoteller et rombelegg på 67 prosent. Nå er belegget over 80 prosent, og nye hotellplan­er er blitt lansert.

trekker tilbake det meste

Til og med forfattere­n Sam Jordison har vaert nødt til å revurdere sin oppfatning av Hull. I en kommentar i avisen The Independen­t krøp han til korset ti år etter utgivelsen av boken.

– Den vellykkede kampanjen for å bli årets kulturby er rosinen i pølsen etter ti år med hardt arbeid.

Jordison står ved den tvilsomme utmerkelse­n i 2003. Men

han innrømmer at byen er en annen i dag, og at han har er blitt tvunget til å spise sine ord.

Jordison tror ikke at han kan ta så mye av aeren. Forvandlin­gen er skjedd på tross av kåringen, ikke på grunn av den. Men han traff kanskje byens bunnivå. Og nå hører han stort sett bare positive ting om byen.

– Mens det før dreide seg om korrupsjon, pengerot og folk som pisset i telefonkio­skene, handler det nå om håp og stolthet.

 ?? ALLE FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Det gamle fruktmarke­det i Humber Street er borte. Kafeer, restaurant­er, ølbryggeri­er og gallerier har flyttet inn, og byen håper området skal bli det kreative senteret i Hull.
ALLE FOTO: ARNFINN MAUREN Det gamle fruktmarke­det i Humber Street er borte. Kafeer, restaurant­er, ølbryggeri­er og gallerier har flyttet inn, og byen håper området skal bli det kreative senteret i Hull.
 ??  ?? På 1960-tallet malte to karer, Len Rood og Gordon Mason, graffiti av en død fugl på en bølgeblikk­dør. Fuglen ble etter hvert et ikon, og lokalbefol­kningen startet en kampanje for å få bevart døren da bygningen nylig ble revet. Nå dekorerer kunstverke­t...
På 1960-tallet malte to karer, Len Rood og Gordon Mason, graffiti av en død fugl på en bølgeblikk­dør. Fuglen ble etter hvert et ikon, og lokalbefol­kningen startet en kampanje for å få bevart døren da bygningen nylig ble revet. Nå dekorerer kunstverke­t...
 ??  ??
 ??  ?? The Ferens Art Gallery i Hull regnes for å vaere ett av de beste regionale kunstgalle­rier i England. Galleriet ble gitt til byen av industrima­nnen og parlaments­medlemmet Thomas Ferens i 1927.
The Ferens Art Gallery i Hull regnes for å vaere ett av de beste regionale kunstgalle­rier i England. Galleriet ble gitt til byen av industrima­nnen og parlaments­medlemmet Thomas Ferens i 1927.
 ??  ?? «The Deep» har lenge vaert Hulls fremste attraksjon­en. Nå er ikke lenger akvariet det eneste byen kan vaere stolt av.
«The Deep» har lenge vaert Hulls fremste attraksjon­en. Nå er ikke lenger akvariet det eneste byen kan vaere stolt av.
 ??  ?? Anthony Yates startet i jobben som turistsjef i Hull for ti år siden. – Det var ikke lett å selge weekendtur­er til Hull på den tiden, innrømmer han. Nå er det litt lettere.
Anthony Yates startet i jobben som turistsjef i Hull for ti år siden. – Det var ikke lett å selge weekendtur­er til Hull på den tiden, innrømmer han. Nå er det litt lettere.
 ??  ?? Vicky Robinson og døtrene Molly og Lucy mener Hulls status som Storbritan­nias Kulturby i 2017 har endret folks oppfatning av byen. – I tillegg skjer det mye, mener de.
Vicky Robinson og døtrene Molly og Lucy mener Hulls status som Storbritan­nias Kulturby i 2017 har endret folks oppfatning av byen. – I tillegg skjer det mye, mener de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway