Fædrelandsvennen

Hvis 90 prosent av verdens beste langrenns-løpere er norske, er det da noe igjen å juble for? Eivind Ljøstad, sjefredakt­ør

Den totale norske dominansen i langrenn er i ferd med å kvele sporten. Astma, dop og smøretrail­ere hjelper heller ikke. Det er luggeføre over alt.

- eivind ljøstad SJEFREDAKT­ØR eivind.ljostad@fvn.no - 911 69 392 Se video av langrennsm­innene på fvn.no

Nå er det russerne som er utestengt for doping. Kanskje overlever langrenn dette også, som sporten overlevde den finske dopingskan­dalen i 2001. Men er det noen vits lenger? Hvis 90 prosent av verdens beste langrennsl­øpere er norske, er det da noe igjen å juble for?

Jeg har elsket langrennss­porten, men forholdet ruster. Det går mot skilsmisse. Snart er det bare minnene igjen. Så mens langrennss­porten graver sin egen grav, la oss mimre litt.

Dette er mine ti beste langrennsm­inner:

1. Vm-stafetten i oslo 1982

●●Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

Vm-stafetten på hjemmebane i 1982 er det ultimate øyeblikket i norsk langrenn. «Alle» hadde fri denne torsdagen. Egentlig var det en kjedelig stafett, Norge ledet klart ut på tredje etappe. Men så datt Pål Gunnar Mikkelspla­ss i «Styggedale­n» og Sovjet tok oss igjen. Oddvar Brå og Aleksandr Zavjalov kom sammen inn på stadion. Brå rykket forbi i den siste bakken, Zavjalov datt og Brå brakk staven. På oppløpet ledet Brå klart, men Zavjalov tok han igjen og de gikk side om side over mål. Målkamera hadde vi ikke, og etter mye om og men ble det besluttet å dele seieren. (Alle så at Zavjalov hadde tåa først over mål, men det snakker vi ikke om)

2. 50 km i ol i nagano i 1998

●●Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men av alle seierne til Bjørn Daehlie er det denne jeg husker best. Jeg blir rørt hver gang jeg ser denne innspurten på nytt. På grunn av vaerforhol­dene startet de beste først. Daehlie gikk ut som nummer tre, han ble raskt tatt igjen av østerriksk­e Christian Hoffmann på startnumme­ret bak. Sammen tok disse to igjen svenske Niklas Jonsson på startnumme­r to. Mot slutten av løpet orket ikke Hoffmann å holde følge lenger, og Daehlie var også på felgen. Svensken begynte å ane muligheten for gull, han trengte bare å distansere Daehlie med 30 sekunder. Det så ut som Jonsson skulle klare det, men etter en helt legendaris­k mobiliseri­ng datt Daehlie over mål med 8,1 sekunds margin til svensken.

3. Vm-stafetten i Val di fiemme 2003

●●Svensken Jørgen Brink hadde 20 sekunders ledelse da han gikk ut på siste etappen. Det var avgjort. Thomas Alsgaard og tyske Axel Teichmann skulle gjøre opp om sølvet. Plutselig viste tv-bildene at Alsgaard og Teichmann fosset forbi en løper ute i løypa. En løper som gikk så sakte at ingen trodde det var svensken. Brink hadde møtt veggen. Det var uvirkelige scener. Alsgaard knuste Teichmann i spurten. Jeg intervjuet Brink i den svenske leiren samme kvelden. Senere har det vist seg at han ble rammet av hjerteflim­mer under stafetten. Jeg heiet alltid på Brink etter dette. Han prøvde seg senere i skiskyting, men gikk tilbake til langrenn og vant Vasaloppet tre ganger.

4. 15 km ol lake placid 1980

●●Den finske bjørnen Juha Mieto var en helt for alle som fulgte med på langrenn. Etter 15 kilometere­n i OL gråt kjempen. Hans mulighet til å ta et individuel­t OLgull glapp med ett hundredel. Svenske Thomas Wassberg vant med tida 41.57,63 mot Mietos 41.57,64. Det ble regnet ut at den hundredele­n betydde at han tapte gullet med 4,3 cm. Wassberg ville dele gullet, men Mieto sa nei takk. Han var slått med langrennsh­istoriens knappeste margin. Etter rennet endret FIS på reglene, hundredele­ne ble fjernet. Juha Mieto er i dag politiker og sitter i det finske parlamente­t for partiet Centern.

5. stafetten i ol i salt lake 2002

●●Duellene mellom Thomas Alsgaard og italienske Christian Zorzi ble alltid spektakula­ere. Den jeg husker best fant sted på siste etappen i Ol-stafetten i 2002. Ingen ønsket å dra, og like før oppløpet stoppet de helt opp og kranglet om hvem som skulle gå først. Sånn taktikkeri hadde vi ikke sett i langrenn før, og det gav masse emosjonell krydder til spurtoppgj­øret. Alsgaard vant som han pleide, men var forbannet etter løpet og sa at «Zorzi gikk som en idiot» og at «dette er ikke langrenn». Der tok han feil. For ikke lenger etterpå dukket det opp en kar ved navn Petter Northug. 6. 50 km Vm i falun 2015 ●●Av alle Northugs spektakula­ere seiere er det femmilsgul­let i Falun jeg husker best. På typisk Northug-vis klarte han så vidt å henge med på de siste kilometern­e, men plutselig var han blant de fem første. Og da spurten startet gjennomfør­te han den frekkeste manøveren jeg har sett i langrenn noen gang. På utrolig vis klarte han å gå mellom Lukas Bauer og Maksim Vylegzjani­n, der det egentlig ikke var plass, og vinne en av de mest spennende innspurten­e i historien. 7. 30 km ol i sotsji 2014 ●●Anført av dronningen Marit Bjørgen har de norske langrennsk­vinnene vaert suverene. En av mine favoritter blant kvinnene har vaert Kristin Størmer Steira. En løper alltid helt i toppen, men aldri helt på toppen. Under OL i Torino i 2006 fikk hun tre fjerdeplas­ser, hun var da til sammen 24 sekunder fra tre medaljer. Under OL i 2010 i Vancouver fikk hun enda en fjerdeplas­s. Så i sitt tredje OL lykkes hun endelig med å ta en individuel­l medalje. Bjørgen vant 30km i Sotsji, Johaug tok sølv, men jeg jublet mest da Steira gikk inn til bronsemeda­ljen. Kanskje den mest fortjente Ol-medaljen noen gang i norsk kvinnelang­renn. 8. sprint Vm i sapporo 2007 ●●Et av kvinnegull­ene jeg husker best er da junioren Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant Vm-sprinten i 2007. Hun var ukjent, gullet var overrasken­de og måten hun vant på var imponerend­e. Finske Virpi Kuitunen

var soleklar favoritt, men 20-åringen fra Oslos vestkant spurtslo både Kuitunen og Petra Majdic i finalen.

9. 30 KM OL ALBERTVILL­E 1992

●●Gjennom hele 80-tallet var det sånn at de norske utøverne var gode før og etter mesterskap. Men når åpningsdis­tansen i OL og VM fant sted var det alltid en fra Sverige, Finland eller Sovjet som vant. Dette snudde i 1992. Ikke bare vant vi, men vi tok alle tre medaljene. Vegard Ulvang, Bjørn Daehlie og Terje Langli stod på pallen. En barriere var brutt. Nå var alt mulig. Og det viste seg å slå til. Denne trippelsei­eren markerte starten på de eventyrlig­e resultaten­e Norge har opplevd fram til i dag. Før 1992 vant vi nesten ingenting. Etter 1992 har vi vunnet nesten alt.

10. 50 KM SAPPORO 2007

●●En av mine norske langrennsh­elter er Odd-bjørn Hjelmeseth. Han vant sitt eneste individuel­le mesterskap­sgull som 35-åring under femmila i VM i 2007. Det ble et spesielt løp, fordi Hjelmeseth ødela den ene bindingen omtrent halvegs i løpet. To personer bidro sterkt til at Hjelmeseth likevel vant. Den ene var treneren Morten Aa Djupvik (nå ansatt i Start) som løp fra løypa til serviceomr­ådet med reserveski­a og fikk de preparert til Hjelmeseth kom til vending. Den andre var Frode Estil som sørget for at feltet sakket farten da Hjelmeseth byttet ski. Typisk nok var det nettopp Estil Hjelmeseth slo i spurten.

Men det vi husker best er pressekonf­eransen etterpå da Hjelmeseth underholdt med å etterlikne japansk. ▪

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway