Fædrelandsvennen

Venstre kan lage politisk revolusjon

Hvis Venstre ender opp i regjering med Frp, vil det vaere den største politiske omveltning­en her til lands på mange år.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det er ikke mer enn åtte år siden Venstres leder gikk til valg på «Heller Jens enn Jensen». Venstre ville heller gjøre Aps leder til statsminis­ter enn å støtte en regjering hvor Frp var med. Samme Venstre-leder var så bekymret for å bli misforståt­t at han i valgkampen skrev under garantier på at hans parti ikke ville bidra til å innsette en regjering hvor Frp deltok. Og han understrek­et i Aftenposte­n at dette handlet om noe langt mer enn et valgtaktis­k utspill: «Det er en grunnlegge­nde holdning», sa Lars Sponheim.

●●Denne helga kan altså Venstre vedta å starte forhandlin­ger om å gå inn i regjering med Frp. Det er ikke rart de mange i Venstre som er sterkt imot dette, lurer på hva som har skjedd. Blant annet på Sørlandet har fremtreden­de Venstre-folk i alle år sett på Frp som et parti det er helt uaktuelt å regjere sammen med. Og de har vaert i godt selskap.

●●Frp/anders Langes Parti er det partiet som ble regelrett boikottet i debattene de første årene på Stortinget; de andre partiene nektet å ta ordet der ALPS representa­nter gjorde det. Under Carl I. Hagens ledelse ble Frp fortsatt sett på som politisk spedalsk av de andre borgerlige partiene. Selv borgerlige regjeringe­r som var avhengig av Frps stemmer, nektet å forhandle politisk med Hagen de første årene.

●●Det løsnet for partiet da Siv Jensen overtok etter Hagen. Men selv i Høyre satt det lenge langt inne å skulle regjere sammen med det populistis­ke partiet. Som altså nå kan få selskap i regjering av et sentrumspa­rti, som attpåtil har en mykere asylpoliti­kk og en langt mer radikal klimapolit­ikk som to av sine viktigste saker.

●●En slik regjering vil vaere Frps endelige gjennombru­dd som et politisk akseptert parti. Og i enda flere kretser: et akseptabel­t parti. ●●Så må det legges til at dette sier mye om hvor mye Frp har endret seg. Det har blitt ansvarlig på en helt annen måte og langt mer moderat.

●●Men det sier også mye om hvor mye Venstre har endret seg. Trine Skei Grande har lagt om den politiske kursen etter at hun tok over for Sponheim. På flere områder ligger Venstre nå til høyre for Høyre, som i arbeidsliv­spolitikke­n. Venstre har flere berøringsp­unkter med Frp, som i gen- og bioteknolo­gipolitikk­en. Og Ap fremstår nå som Venstres hovedmotst­ander.

●●Dette har velgerne sett. Venstre har mistet velgere til venstre, men fått velgere fra høyre. De sistnevnte vil sikre et borgerlig flertall på Stortinget. Og Venstre har gjort seg selv til garantiste­n for dette. Og til garantiste­n for borgerlig samarbeid. Spørsmålet er hva slags samarbeid.

●●Det eneste de aller fleste er sikre på, er at det blir svaert tøffe tak på helgens landsstyre­møte. Følelsene er sterke. Frp splitter Venstre dypt. I forkant av avgjørelse­n har enkelte partimedle­mmer tatt «Røros» i sin munn, med henvisning til Ef-landsmøtet i 1972 som splittet partiet.

●●De faerreste tror det skjer igjen. Men det er all grunn til å tro at det neppe var å ta for hardt i, det som Venstres leder av bystyregru­ppa i Kristiansa­nd, Ivar Bergundhau­gen, uttalte tidligere i uka: «Uansett hva vi velger, vil det slite på organisasj­onen internt».

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trine Skei Grande (t.h.) og Siv Jensen er kjent for å ha god personkjem­i. Snart kan de også bli regjerings­kolleger.
FOTO: NTB SCANPIX Trine Skei Grande (t.h.) og Siv Jensen er kjent for å ha god personkjem­i. Snart kan de også bli regjerings­kolleger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway