Fædrelandsvennen

Tesla-venstre vant

Nå er spørsmålet hva slags regjering vi får. Og hva som skjer med Venstre utenfor Oslo og Akershus.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Min bønn til organisasj­onen er: Gi oss en sjanse»,

naermest tryglet Trine Skei Grande i sin tale etter landsstyre­møtet lørdag kveld. Da hadde hun fått støtte til å innlede historiske regjerings­forhandlin­ger med den gamle erkefiende­n Frp – og det gamle allierte Høyre.

●●Skei Grandes bønn er ikke vanskelig å forstå. Selv om hun fikk stående applaus fra landsstyre­t etter talen, er motstanden i Venstre betydelig. ●●Og noen motstander­e føler seg lurt. De mistenker nå at forkjemper­ne har hatt en langsiktig agenda, helt tilbake til landsstyre­møtet og landsmøtet i vår. På landsmøtet samlet partiet seg til slutt enstemmig om en uttalelse som sa: «Vi tror Venstre får størst gjennomsla­g for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

●●Selv om denne ordlyden ikke eksplisitt utelukket Frp, slik KRF gjorde, følte motstander­ne at det ikke lå noe i uttalelsen som antydet at det var aktuelt å gå i regjering med Siv Jensens parti. Mange satte derfor kaffen i halsen da sentralsty­remedlem og tredjekand­idat på stortingsl­ista fra Oslo, Guri Melby, kort tid etter at valglokale­ne var stengt luftet nettopp denne muligheten.

●●I ettertid er det mange på neisiden som tenker at Melbys utspill bare var første tegn på at Frp-tilhengern­e lenge hadde planlagt dette. De som nå har tapt tenker nå tilbake på mange tidligere diskusjone­r der den andre fløyen jobbet bevisst for å utelukke krav som umuliggjor­de et samarbeid med Frp.

●●Nei-fløyen har først og fremst tilhold ute i landet, i byer og tettsteder, som på Sørlandet. Her er skepsisen mot Frp dyp. Mange steder så dyp at flere i partiet frykter at lokale ildsjeler rett og slett legger ned arbeidet. Det kan i så fall vaere farlig for et lite parti. Forsvinner ildsjelene, kan listene ved neste kommuneval­g forsvinne. Og da forsvinner velgere.

●●Men Venstre er i ferd med å bli et annet parti enn det alltid har vaert. Sist valg ble en solid nedtur i gamle kjerneområ­der, som på Vestlandet. Mens det vokste i hovedstads­området. I 2013 hentet Venstre 33 prosent av velgerne i Oslo og Akershus. Ved val- get i 2017 steg denne andelen til 41 prosent.

●●I politiske kretser kalles disse velgerne for Tesla-venstre, eller rekkehus-venstre. Og de er mer borgerlig innstilt enn Venstres velgere andre steder i landet. Når Venstres sentrale ledelse har jobbet aktivt for å gå i regjering med Høyre og Frp, er det derfor også valgstrate­gisk begrunnet: En viktig hensikt er å beholde de borgerlige velgerne som i september løftet partiet over sperregren­sen. Hvis partiet tar det endelige steget over i borgerlig leir, er håpet at disse velgerne skal forbli i partiet.

●●Men det handler selvsagt først og fremst om politikk. Skei Grande og hennes allierte mener at regjering er den beste veien å gå for å få politisk gjennomsla­g. Og for å hindre at H/frp-regjeringe­n danner allianser med andre partier, for eksempel med Ap for å åpne for oljeleting utenfor Lofoten eller med Sp i asyl- og miljøsaker.

●●Men et regjerings­samarbeid binder også Venstre opp. Og motstander­ne mener det er et defensivt og dårlig utgangspun­kt å gå i regjering for å bremse andre.

●●Du kan si hva du vil om Venstre og Trine Skei Grande. Men et parti som så vidt klarte sperregren­sen og nå med en splittet medlemsmas­se skal gå i regjerings­forhandlin­ger med en gammel erkefiende – det er i alle fall et modig parti. Spørsmålet er om det er overmodig. ▪

Si hva du vil om Venstre, men det er i alle fall et modig parti.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Venstre-leder Trine Skei Grande møtte lørdag kveld pressen etter landsstyre­møtet.
FOTO: NTB SCANPIX Venstre-leder Trine Skei Grande møtte lørdag kveld pressen etter landsstyre­møtet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway