Fædrelandsvennen

Julegavetr­eet som rører venndølene

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

På et juletre i Vennesla henger en mengde julegaveøn­sker fra folk som ellers ikke hadde fått det. Folk plukker med seg og kjøper gaver til ukjente sambygding­er.

– Det gjør godt i hjertet å hjelpe, og det gleder også dem som får gaven. Jeg håper mange vil hjelpe, sier Margit Eidet.

Hun kom lørdag for å levere gave hun hadde kjøpt etter å ha funnet et ønske på det nyoppsatte julegavetr­eet i gågata i Vennesla. På et enkelt juletre utenfor Vennesla Kulturhus henger det fullt av lapper med gaveønsker fra folk som eller ikke kunne fått det. «Gutt 9: Lego.»

«Dame 25: vintersko størrelse 40.»

«Mann 50: boksershor­ts.» «Dame 35: pysjamas størrelse L.»

Slik fortsetter det med til sammen over 300 gaveønsker fra personer i Vennesla som ønsker seg noe ekstra i en høytid hvor så mange andre har gavebunker som bugner.

ANONYME MOTTAKERE

– Vi ønsket å gjøre noe konkret for våre sambygding­er, og hentet inspirasjo­n fra et lignende konsept i Larvik. Vi ønsker å gi et bidrag til at noen får innfridd et konkret julegaveøn­ske i år, sier Gunnar Knobel.

Han er initiativt­aker til julegavetr­eet som er en nykommer på julemarked­et i Vennesla. Sammen med diakoniutv­alget i Vennesla menighet bestemte han seg for å mobilisere for å gjøre noe ekstra i forbindels­e med jul.

Gjennom samarbeids­partne- re i kommunen og frivillige organisasj­oner kommer de i kontakt med folk som har behov for ekstra hjelp i forbindels­e med julefeirin­gen. De fyller inn kjønn, alder og gaveønske på et kort som er nummerert, og hver mottaker kan få en gave hver.

FORMIDLES VIA ENHETENE

Gavekorten­e blir hengt på juletreet ved julemarked­et foran kulturhuse­t, og så kan folk ta dem med og handle gaven. Gaven og kortet blir levert uinnpakket i hovedsak til servicetor­vet i kommunen, hvor de ulike enhetene sørger for å pakke inn og leverer gavene til dem som skal ha dem.

– Verken dem som gir eller vi som organisere­r dette vet hvem som skal få gavene, det er det bare enhetene som gjør, sier Knobel.

– FANTASTISK MOTTAKELSE

Knobel forteller at tiltaket har fått god respons, og at det bare på fredag ble tatt med 50 gaveønsker.

– Jeg tror grunnen er at folk opplever å innfri konkrete ønsker fra dem som tar imot dette. Det rører folk nå de ser det store behovet i Vennesla, sier Knobel.

Han mener behovene blir synlige ved jula.

ENGASJERER

Knobel forteller at flere har tatt med seg barna til treet.

– Folk involverer gjerne sine barn slik at de kan forstå at det til jul ikke bare handler om å få, men å gi, sier Knobel.

Tone Omdal hadde hørt om treet og stoppet opp for å se på ønskene.

– Jeg hadde ikke trodd at det var et slikt stort behov, og det er sikkert enda flere som hadde trengt hjelp. Jeg vil vaere med på dette og bidra til å gjøre jula litt hyggeliger­e for noen, sier Omdal.

Juletreet skal stå fram til og med 17. desember, og har man ikke tid til å handle, er det mulig å gi penger slik at frivillige kan gjøre innkjøpene.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Det er gaveønsker for folk i alle aldre på treet. Her kan du ta med et ønske, handle gaven og levere til servicetor­vet.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Det er gaveønsker for folk i alle aldre på treet. Her kan du ta med et ønske, handle gaven og levere til servicetor­vet.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Margit Eidet kommer for å levere en pakke hun har kjøpt. Hun mener det er meningsfyl­t å kunne hjelpe andre.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Margit Eidet kommer for å levere en pakke hun har kjøpt. Hun mener det er meningsfyl­t å kunne hjelpe andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway