Fædrelandsvennen

Regner med å gå i pluss i år

Fjord Line nyter godt av at det er stor interesse for Norge i utlandet. De har levert sitt beste kvartalsre­sultat noen gang og etter nyttår starter byggingen av den nye ferja som skal seile fra Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Selskapet har gått med til dels store underskudd de siste årene, men regner med at de i 2017 endelig går i pluss.

– Det blir et greit overskudd, men jeg kan ikke uttale meg nøyaktig siden vi er et børsnotert selskap. Men som du ser på tredje kvartal, vil årsresulta­tet bli vesentlig mye bedre enn i fjor, sier Rickard Ternblom, konserndir­ektør i Fjord Line.

Etter årets ni første måneder har selskapet hatt driftsinnt­ekter på 1,1 milliard kroner og et resultat før skatt på 100,3 millioner. I 2016 hadde selskapet et resultat på 71 millioner på samme tid, mens de endte på et underskudd på 14 millioner for hele året. I år går det altså mot overskudd.

TAPTE I KRISTIANSA­ND

I sommer tapte selskapet rundt ti millioner på motorprobl­emene med Fjord Cat som går på strekninge­n Kristiansa­nd – Hirtshals. Da ble en rekke seilinger kansellert. Men for selskapet som helhet, opplevde de vekst både på frakt og passasjere­r. Ifølge kvartalsra­pporten ble det også en økning over Skagerrak på grunn av en sterk høysesong.

Kristiansa­nd – Hirtshals blir også en strekning selskapet vil satse sterkt på framover. I sommer ble det nemlig kjent at de skal bygge en ny ferje som skal seile på strekninge­n fra 2020.

– Der starter vi byggingen i første halvår av 2018, sier Rickard Ternblom.

UTVIDET SESONG

Skipet vil ha plass til 1200 passasjere­r og over 400 biler. Det er nesten en dobling av dagens kapasitet. Skipet får også plass til tungtransp­ort.

Det er ennå ikke bestemt hvilket innhold skipet vil ha, bortsett fra at det blir tre serverings­steder og en butikk.

– Nå bygger vi skrog, og så venter vi med detaljene, for vi vil jo vaere relevante. Men vi vil ha ting man ikke har sett før, og satser hardt på at det skal vaere en god ombordoppl­evelse, sier Ternblom.

Sesongen vil også bli utvidet, men det er ikke bestemt hvor lang den blir.

FLERE TURISTER

Resultatet for tredje kvartal er ifølge Ternblom det beste siden oppstarten i 1993.

– Vi har hatt en god volumvekst, gode inntekter på salg om bord og god kostnadsko­ntroll. Til tross for den store økningen, holder vi driftsutgi­ftene på samme nivå som i fjor, sier Ternblom.

Selskapet drar også nytte av at det er en økning av både tyskere og nederlende­re som legger turen til Norge på sommeren.

– Det er en gruppe som øker fra år til år. De vil til Norge først og fremst for å se fjordene, sier Ternblom.

Fjord Line har en turbulent historie i Kristiansa­nd med blant annet rettssaker som endte med at Kristiansa­nd havn betalte erstatning.

– Det som var i gamle dager ser vi ingen ting av nå. Kristiansa­nd havn er en mønsterhav­n og vi er meget fornøyde med både Halvard Aglen og Thomas Granfeldt (havnedirek­tør og ass. havnedirek­tør, journ. anm)

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Fjord Cat legger til kai på en av sine siste turer til Kristiansa­nd denne sesongen. Skipet har to sesonger igjen å seile før det skal byttes ut med et nytt.
FOTO: KJETIL REITE Fjord Cat legger til kai på en av sine siste turer til Kristiansa­nd denne sesongen. Skipet har to sesonger igjen å seile før det skal byttes ut med et nytt.
 ?? ILL: FJORD LINE ?? Slik blir det nye skipet som skal seile på strekninge­n Kristiansa­nd - Hirtshals.
ILL: FJORD LINE Slik blir det nye skipet som skal seile på strekninge­n Kristiansa­nd - Hirtshals.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway