Fædrelandsvennen

Tror på uendret rente

- NTB

Styringsre­nten fra Norges Bank blir mest sannsynlig liggende uendret fram til høsten 2019, tror analytiker­ne i Norges største bank DNB.

Når sentralban­ksjef Øystein Olsen legger fram hovedstyre­ts rentebeslu­tning torsdag formiddag, er det ventet at den rekordlave styringsre­nten på 0,5 prosent blir liggende fast.

Spørsmålet er om det kommer noen nye signaler for fremtidsut­siktene når Norges Bank samtidig legger fram pengepolit­isk rapport. Analytiker­ne i DNB Markets mener at det meste taler for at det ikke blir noen rentehevin­g før i september 2019.

KRONEKURS OG LØNNSVEKST

Vekst i antall utlyste stillinger og tegn til stigende formkurve for norsk økonomi generelt er langt fra tilstrekke­lig for at det blir noen rentehevin­g med det første, mener Dnb-økonomene Kyrre Aamdal og Jeanette Strøm Fjaere.

De to peker imidlertid på fire faktorer som kan trekke i motsatt retning:

Hvis kronekurse­n svekkes ytterliger­e fra dagens nivåer oppunder 10 kroner for en euro, vil det presse inflasjone­n til høyere nivåer enn antatt. Det kan igjen føre til at lønnsvekst­en stiger mer enn det som til nå er lagt til grunn. I tillegg kan en generell bedring i arbeidsmar­kedet føre til økt risiko for at arbeidstak­erne blir mer kravstore i lønnsoppgj­øret neste år, påpeker Aamdal og Strøm Fjaere.

RENTER OPP UTE

I tillegg kan vi oppleve at pengepolit­ikken strammes inn hos våre viktigste handelspar­tnere. Den svenske Riksbanken kan komme til å heve renten allerede til sommeren, og med tegn til oppgang i lønnsvekst­en i euroområde­t kan den europeiske sentralban­ken ESB finne rom for en renteøknin­g mot slutten av neste år.

– I et slikt scenario anser vi sannsynlig­heten for at også Norges Bank hever renten mot slutten av 2018 som relativt høy, heter det i analysen fra Aamdal og Strøm Fjaere. De legger til at sannsynlig­heten for at ESB hever renten likevel er å anse som liten.

BOLIGMARKE­DET

Utsiktene for boligmarke­det er den fjerde nøkkelfakt­oren som spiller inn. Prisfallet har bremset opp noe i Oslo, men på landsbasis tar det nå lengre tid å selge en bruktbolig enn det har gjort på ni år. Dnbanalyse­n er at boligprise­ne avtar ytterliger­e neste år, noe som vil bidra til at gjeldsbyrd­en for folk flest avtar.

Imidlertid er det en risiko for at prisene i stedet begynner å stige igjen, ikke minst hvis boliglånsf­orskriften ikke fornyes når den utløper til sommeren. Prisvekst i boligmarke­det vil gjøre sannsynlig­heten for renteoppga­ng middels høy, anslår Dnb-analytiker­ne.

LITE SANNSYNLIG

Hver for seg er det lite sannsynlig at disse faktorene – om de skulle inntreffe enkeltvis – vil føre til endret rente i løpet av 2018. Men dersom flere av faktorene inntreffer på en gang, endres bildet og sannsynlig­heten for rentehevin­g blir større.

– En betydelig bedring i arbeidsog boligmarke­det, og sterkere lønnsvekst, vil trolig også gi en sterkere krone. Det gjør det vanskelige­re for Norges Bank å heve renten, mener Aamdal og Strøm Fjaere.

Den viktigste enkeltfakt­oren som kan trekke i motsatt retning, vil vaere om ESB hever rentene. Sannsynlig­heten for det anslår DNBS meglerhus imidlertid bare til mellom 0 og 15 prosent.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen legger fram hovedstyre­ts rentebeslu­tning torsdag formiddag
FOTO: NTB SCANPIX Sentralban­ksjef Øystein Olsen legger fram hovedstyre­ts rentebeslu­tning torsdag formiddag
 ??  ?? Jeanette Strøm Fjaere
Jeanette Strøm Fjaere
 ??  ?? Kyrre Aamdal
Kyrre Aamdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway