Fædrelandsvennen

Norges forsvar – vår sikkerhet?

- HALLVARD BERGET, Hamresande­n

Norges forsvar har gjennomgåt­t store endringer, spesielt de siste 20 til 30 år. Endringene består i en massiv nedbygging av forsvarsan­legg, sterk reduksjon i soldatanta­ll, destruksjo­n og salg materiell og våpen.

Alle grener innen forsvaret er bygd ned og bygges fortsatt ned. En kampflybas­e er imidlertid under oppbygging på Ørlandet, men har foreløpig en lang vei å gå før den er 100 prosent operativ. En fremskutt avdeling av kampflybas­en skal opprettes på Evenes ved Ofotfjorde­n. Begge disse lokalitete­ne er lette å slå ut i en eventuell konflikt.

I Nord-norge, som er saerlig utsatt i en krisesitua­sjon, er det foretatt så vidt store reduksjone­r i anlegg og kampdyktig personell at begrepet forsvarsev­ne ikke bør brukes. Så å si alle brigadene er fjernet.

Situasjone­n sørover i det langstrakt­e land er også en sørgelig affaere. 300 amerikansk­e marinesold­ater på rotasjon på Vaernes er symbolpoli­tikk i denne sammenheng, og har minimal betydning i en krise. At Russland ikke liker denne «oppbygging­en» bør vi ikke bry oss om. Litt googling på f.eks. Russlands nordflåte viser en militaer slagkraft som bør gi frysninger for politikere og forsvarsle­delse i Norge.

Hva gjør Norge i en sånn utsatt posisjon? Jo, vi setter i gang en dødfødt og ørkesløs kommune- og regionrefo­rm. Akkurat nå er stortingsp­olitikerne opptatt av å forhøye sukkeravgi­ften, og samtidig hindre at Carl I. Hagen kommer i Nobelkomit­een! En imponerend­e prioriteri­ng. Den viktigste saken, å bygge opp et slagkrafti­g forsvar, burde selvsagt komme foran en diskusjon om avgift på søtsaker.

Pengemange­l angis som en av årsakene til de sørgelige tilstander som forsvaret opplever. Pengemange­l? Det er det definitivt ikke. Hvor mange milliarder brukes på innvandrin­gsområdet? Hva brukes på bistand i andre land? 40-50 milliarder, hvert år? Hva brukes på å bevare regnskog tusenvis av kilometer fra Norge? Milliarder brukes også på innbilte klimagassr­eduksjoner gjennom rasering av norsk natur til fordel for vindkraft, det såkalte grønne skiftet.

NATOS generalsek­retaer, tidligere statsminis­ter i Norge, er bekymret over medlemslan­denes bevilgning­er til eget forsvar, med god grunn. President Trump har satt dette problemet på dagsorden, og krever at Europa i langt større grad enn hittil betaler for egen sikkerhet. Det skulle bare mangle. USA har gitt store bidrag til Europas sikkerhet i over 70 år, derfor er det nå en selvfølge at Europas stater selv tar dette ansvaret.

Vi lever i en ustabil verden. Europa er destabilis­ert gjennom en hodeløs innvandrin­gspolitikk. Hva slags planer har Nord-korea? For å hindre at krigen plutselig skulle velte inn over oss må det tas forsvarspo­litiske grep raskt. Alle større nedlagte forsvarsan­legg (den rekka er lang) bør vurderes for gjenåpning. Utdanning av personell må gis høy prioritet. Verneplikt­en er i dag for svak med bare ca 8000-10000 personer som innkalles til førstegang­stjeneste.

Forsvarssi­tuasjonen var ille i 1940. Er den så mye bedre i dag? Neppe. Det koster å ha et troverdig forsvar, men hva koster det å ikke ha et oppegående forsvar? I dag ligger Norge åpent for en invasjon fra både land, sjø og luft. I 1968 ble Finnmark utsatt for et skinnangre­p fra sovjetisk side. I 2007 gjennomfør­te Russland en «øvelse» i Nordsjøen tett opp til norske oljeinstal­lasjoner. Episodene ble nesten ikke kommentert fra norsk side.

Ved et virkelig angrep på Norge har ikke NATO muligheter til å bistå umiddelbar­t, selv om norske politikere prøver å innbille oss at NATO kommer oss til unnsetning i løpet av timer. Før NATO eventuelt er på plass har fienden etablert seg i ro og mak, tatt over all infrastruk­tur som havner, jernbane, veier, flyplasser, m.m. I tillegg har fienden sannsynlig­vis avvaepnet det lille vi har av forsvar, og tatt kontrollen over våre administra­tive organer. Med andre ord; vi er okkupert.

Så da sitter vi saksa, nok en gang, som et resultat av en prekaer mangel på egen forsvarsev­ne. Derfor må det tas grep umiddelbar­t innen alle forsvarsgr­ener, før det er for sent.

Innlegget er forkortet. Red.

I dag ligger Norge åpent for en invasjon fra både land, sjø og luft.

 ?? FOTO: FORSVARET ?? Alle grener innen forsvaret er bygd ned og bygges fortsatt ned, skriver innsendere­n.
FOTO: FORSVARET Alle grener innen forsvaret er bygd ned og bygges fortsatt ned, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway