Fædrelandsvennen

Til Sverre Opedal

- METTE B. STOVELAND

Du reagerte på andakten jeg skrev 18.11. om at Gud sa han ville skape mennesket «i sitt bilde».

●●Du stiller en del spørsmål: om Gud hadde kone, om han snakket menneskesp­råk - og hvordan jeg kunne vite at Gud virkelig sa dette. Du konstatert­e også at han har det ensomt der oppe i det mørke, tomme og kalde universet, hvis han finnes der. Hvis du virkelig er interesser­t, er det gjort mye forskning på bibelen, om hvordan den ble satt sammen, og hvordan Gud har formidlet seg til mennesker gjennom tidene. Det står også mye om ur-historien og hvordan vi kan forstå den. Det er den som fortelles i begynnelse­n av mosebøkene - om de første menneskene og fram til Gud valgte seg et demonstras­jonsfolk da han kalte Abram.

Du mener at forskning viser at verden er blitt til ut fra en celle. For meg er det vanskelige­re å tro på at alt er blitt til ved en tilfeldigh­et, enn at det står en intelligen­s bak. Men jeg aksepterer at mange ikke tror som meg, og det har de full rett til.

Når jeg skriver andakter, er det alltid min intensjon - også i den andakten du reagerte på - å peke på de gode kreftene som alle mennesker har i seg. Jeg tror at alt som bygger mennesker opp, gir dem frihet til å vaere seg selv, forsoner dem med seg selv og andre, all omsorg og medmennesk­elighet er fra Gud. Det som bryter ned, undertrykk­er og devaluerer mennesker kommer ikke fra Gud. Dessverre finnes disse egenskapen­e også blant de som kaller seg kristne.

Min intensjon er å prøve å peke på at vi har et valg til å hente fram de gudgitte kreftene i oss å velge Guds side i verden. Å kjempe for at det gode skal seire er å vaere med på å demme opp for det onde. Hvordan hadde verden sett ut om ikke de gode kreftene hadde vaert virksomme? En dag skal Gud gjøre alle ting nye. Det er et løfte han har gitt, og er det vi kristne håper på. I mellomtide­n gjelder det å stå på for rettferdig­het, likeverd, gode fellesskap, omsorg for dem som er utenfor eller i nød, og vern om skaperverk­et. Etter Jesu forbilde!! Det handler ikke om å HA rett, men om å GJØRE rett.

Dette står på min agenda når jeg formidler meg i andakter eller på annen måte. Selvfølgel­ig feiler jeg også. For mennesker har også destruktiv­e krefter i seg, slik som å sette seg selv først, latterligg­jøre, devaluere, underkue og manipulere. Derfor vil jeg gjerne peke på og fremelske de gode evnene Gud har lagt ned i oss. Når vi lever ut disse, gir det oss verdi. Jeg er sikker på at du også har gjort mange gode og verdifulle ting gjennom livet, Opedal. Hvorfor du blir provosert av det som har med Gud å gjøre, vet jeg ikke. Men jeg lurer ofte på hva du har på din agenda.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway