Fædrelandsvennen

– Nå må de ikke få panikk

Marit Bjørgen var sjeldent svak i Davos.

- NICHOLAS BERGH

Marit Bjørgen var nervøs før søndagens 10-kilometer i Davos. Det skulle vise seg at toppformen fortsatt er et stykke unna.

37-åringen fra Rognes ble nummer 9, 35,9 sekunder bak vinneren Ingvild Flugstad Østberg.

– Det var litt brutalt. Jeg mangler sprut. Jeg går i ett gir, og det er litt dødt, sa Bjørgen til TV 2 etter målgang.

12 år SIDEN SIST

På akkurat denne øvelsen – en ordinaer 10 kilometer-intervalls­tart i fri teknikk – har ikke Bjørgen fått en dårligere verdenscup­plassering siden 6. februar 2004.

Da ble hun nummer 21 i La Clusaz, Frankrike.

Siden den gang har Bjørgen gått øvelsen 17 ganger i verdenscup­en – og vunnet åtte ganger.

Men selv om resultatet er uvanlig svakt av Bjørgen, er ikke skidronnin­gens tidligere trener Svein Tore Samdal bekymret.

– Jeg er veldig trygg på at hun har veldig god kontroll. Det er kun én ting som teller – og det er OL, sier Samdal, som var landslagst­rener fra 2001 til 2006.

– HUN MANGLER SNERTEN

Det er to måneder til mesterskap­et i Pyeongchan­g. Etter gårsdagens renn forklarte Bjørgen at hun har holdt treningsme­ngdene oppe de siste ukene, og at det derfor er naturlig at hun ikke er i toppform. Svein Tore Samdal beskriver det som «typisk» at Bjørgen er litt sliten i denne fasen av sesongen.

– Hadde jeg hvilt i tre-fire dager, hadde overskudde­t kommet, forklarte Bjørgen selv.

Tidligere sportssjef i Norges Skiforbund Åge Skinstad er klar på at Bjørgen ikke er på sitt aller beste.

– Du ser hun ikke er i form. Hun har ikke det frasparket, den snerten. Teknikken sitter ikke som når hun er i form, sier Skinstad, som presiserer at han kun baserer seg på Tv-bildene fra Davos.

Langrennse­ksperten, som skal jobbe for Eurosport under OL, er imidlertid ikke bekymret. Han minner om at vant i Kuusamo for to uker siden, og mener avstanden

FAKTA

10-kilometer intervalls­tart i Davos:

1) Ingvild Flugstad Østberg, Norge 25.28,5

2) Ragnhild Haga, Norge 0.05,9 min. bak

3) Krista Pärmäkoski, Finland 0.07,9

4) Heidi Weng, Norge 0.14,5 5) Nathalie von Siebenthal, Sveits 0.16,4

5) Teresa Stadlober, Østerrike 0.16,4

7) Kerttu Niskanen, Finland 0.24,9

8) Charlotte Kalla, Sverige 0.26,8 9) Marit Bjørgen, Norge 0.35,9 10) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge 0.37,6, ikke var alarmerend­e stor opp til de beste søndag.

– Det var åtte jenter som gikk fortere. Det var snakk om at Charlotte Kalla var helt uslåelig, og at hun hadde gjort alle de rette grepene. Men Kalla var bare rett foran Marit. Det er helt naturlig at noen funker bedre i høyden, sier Skinstad.

Som Skinstad påpeker, ble Kalla nummer åtte, ni sekunder foran Bjørgen.

RÅD TIL BJØRGEN

Bjørgens plan er å gå to renn i Toblach, Italia neste helg. Overfor TV 2 søndag uttrykte hun seg motvillig til å kutte ned på treningsme­ngdene i naermeste fremtid. «Normal is enough», er rådet fra Åge Skinstad.

– Roar og Sjur Ole (Hjelmeset og Svarstad, landslagst­renerne, journ.anm.) har så mye erfaring. Nå gjelder det at de går gjennom dette sammen, og for all del ikke finner på noe supersmart og får panikk, sier Skinstad, som får støtte fra Svein Tore Samdal:

– Det gjelder å stole på det som har fungert tidligere: Å holde treningstr­ykket oppe, og så slippe opp 3–4 uker før OL, sier Samdal.

Bjørgen har for lengst annonsert at hun ikke vil gå Tour de Ski denne sesongen. I Pyeongchan­g er Bjørgen regjerende mester på tre øvelser: Fellesstar­t med skibytte, lagsprint og tremil.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Marit Bjørgen får det ikke helt til å stemme denne sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX Marit Bjørgen får det ikke helt til å stemme denne sesongen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Åge Skinstad er ikke bekymret for Marit Bjørgen.
FOTO: NTB SCANPIX Åge Skinstad er ikke bekymret for Marit Bjørgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway