Fædrelandsvennen

Nav har snudd. Får støtte som alenemor likevel

Baadstø.

-

Nav trodde ikke forholdet til eksmannen var slutt og nektet Nina Baadstø støtte som alenemor. Fire år etter at eksmannen ble utvist fra Norge har Nav snudd. – Dette er en god julegave, smiler

– Dette vil virkelig hjelpe oss i hverdagen, sier Nina Baadstø.

Hun og de to små døtrene må fortsatt leve med at jentenes far ikke får komme til Norge, men nå slipper de i tillegg å straffes like hardt økonomisk.

– Dette er en god julegave, smiler Baadstø.

Hun tror det blir lettere å beholde leilighete­n nå, men det er fortsatt en del usikkerhet.

INGEN FAMILIEGJE­NFORENING

Nina Baadstø var samboer med Hadi Wahedi som var asylsøker fra Iran. De fikk to barn sammen før Wahedi ble utvist fra Norge på grunn av uklarhet rundt hans navn og alder. Siden er søknad om familiegje­nforening avslått, og barnas far er dømt til å bli i Iran og Tyrkia der han jobber.

Faedreland­svennen har skrevet flere artikler om familien. Da mannen reiste ut av Norge søkte Baadstø om vanlige ytelser som aleneforsø­rger. Hun fikk innvilget utvidet barnetrygd, støtte til barnetilsy­n og overgangss­tønad på til sammen rundt 10.000 kroner i måneden.

Da Wahedi søkte om familiegje­nforening mistet hun alle ytelsene. Årsaken var at Nav anså dem som et par, selv om de ikke fysisk bodde sammen - og holdt til i to forskjelli­ge verdensdel­er.

KREVDE 150.000 KR TILBAKE

Så krevde staten tilbakebet­alt rundt 150.000 kroner fra støtten de tidligere hadde utbetalt. Dermed sto Baadstø i fare for å måtte selge leilighete­n, og den lille familien fikk en inntekt som lå under fattigdoms­grensen.

Da Wahedi fikk endelig avslag orienterte Baadstø Nav om at forholdet var slutt.

Dette trodde ikke Nav på i første runde. Blant argumenten­e var at de hadde kontakt via Skype og på feriereise­r.

– Skal ikke barna få ha kontakt med faren sin via telefon en gang, sa en fortvilt tobarnsmor til Faedreland­svennen. Et av argumenten­e som ble brukt i farens avslag på opphold var nettopp at han kunne holde kontakt med barna sine via telefon.

Både Redd Barna, Barneombud­et, Norsk organisasj­on for asylsøkere og andre organisasj­oner reagerte på saken etter at Faedreland­svennen skrev om det.

HÅPER På MER STØTTE

To og en halv uke før jul fikk Nina et nytt og mye hyggeliger­e brev i posten. Etter klager fra Juridisk Rådgivning for Kvinner (JURK) og en rekke oppslag i Faedreland­svennen har Nav snudd på noen områder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Faedreland­svennen 28. april 2017. Faedreland­svennen 25. oktober.
Faedreland­svennen 28. april 2017. Faedreland­svennen 25. oktober.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Så glad er Nina Baadstø over at Nav snudde og hun derfor slipper å betale tilbake 150.000 kroner.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Så glad er Nina Baadstø over at Nav snudde og hun derfor slipper å betale tilbake 150.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway