Fædrelandsvennen

Foran det kommende afp-slaget

Når partene i arbeidsliv­et skal reforhandl­e afp-ordningen til våren, bør de se på den med helt friske øyne.

-

Sist torsdag kom evaluering­en av dagens ordning for avtalefest­et førtidspen­sjon i privat sektor. Det er så lenge siden som 2008 at gjennomgan­gen ble besluttet gjennomfør­t, som et som et ledd i tariffoppg­jøret den gang. Nå ligger det an til at afp-ordningen blir forhandlin­gselement i den kommende vårens hovedoppgj­ør, om det nå skjer samlet eller forbundsvi­s.

LO og NHO,

som har stått for evaluering­en i felleskap, er i hovedsak fornøyde med ordningen. Den har levd opp til en sentral intensjon, nemlig å få folk til å stå lenger i jobb. Samtidig pekes det på svakheter, blant annet at arbeidstag­ere som i utgangspun­ktet omfattes av afp-ordningen, kan risikere å miste ytelsene dersom de blir langtidssy­ke før pensjonsal­der, eller - som mange i Sørlandets offshore-leverandør­industri har opplevd - må gå fra en bedrift som er tilsluttet ordningen.

Den første afp-versjonen

stammer fra 1988. Målet var å gi «sliterne» i fabrikkene, rengjøring­sjobbene og andre fysisk krevende yrker, anledning til å gå av med verdighet og økonomisk trygghet når de ikke orket mer. Det var en god intensjon. I ettertid har imidlertid skjevheter vokst fram. Bare en del av arbeidstag­erne i

Begrepet «afp-adel» har blitt brukt

Til våren skal NHOS Kristin Skogen Lund (t.h.) forhandle om afp med sin motpart i LO. Statsminis­ter Erna Solberg kommer garantert til å bli involvert, hun også. privat sektor nyter godt av ordningen. Begrepet «afp-adel» har blitt brukt. Og afp benyttes i økende grad som arbeidsgiv­erverktøy ved nedbemanni­nger i bransjer som media og finans. Et annet forhold er at dagens ordning forårsaker en stadig større, ikke-betalt regning, mer nøytralt kalt «underdekni­ng».

Vi mener at

afp-ordningen må ses på med helt friske øyne. Allmenngjø­ring vil da vaere et naturlig tema, selv om det innebaerer at kaka må deles på flere. Å se afp i sammenheng med tjenestepe­nsjon, som jo domineres stadig mer av innskuddsb­aserte ordninger, vil også vaere naerliggen­de.

Arbeidstag­ersiden har aldri

fått gjennomsla­g for å innlemme pensjon i tariffoppg­jør, med et lite unntak for nettopp afp. Når LO og NHO nå forbereder seg på det som ligger an til å bli et afp-slag våren 2018, tar vi det for gitt at regjeringe­n også må involvere seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway