Fædrelandsvennen

I spenningen mellom realisme, barmhjerti­ghet og likegyldig­het

De fattige tilreisend­e med sine tiggerkopp­er er svaert synlige i førjulstid­en.

- BJØRN ØYVIND FJELD Styreleder, Fra tiggerkopp – Norge (FTN)

Send alle utenlandsk­e tiggere hjem igjen» skriver Vidar Kleppe (29.11), og viser til flere kriminelle handlinger.

Kriminalit­et og pågående tigging er forbudt og må bekjempes. Det er politiets ansvar. Det er også praktiske utfordring­er knyttet til plassering og utbredelse av deres salgsstede­r i gågaten. Det er kommunens ansvar. De må regulere salgsstede­r og hindre forskjells­behandling mellom selgere.

De fattiges naervaer på gateplan kan oppleves utfordrend­e for mange av oss. Hvordan skal vi møte fattige mennesker på en god måte? E tisk vurdert sier pliktetikk­en at vi uansett skal hjelpe mennesker som er i nød. Rent praktisk makter vi ikke å hjelpe alle, men å utelukke en hel gruppe er i strid både med den gylne regel, Kants humanitets­krav (leveregler) og menneskere­ttighetene. Mennesket har iboende verdi. Derfor skal de hjelpes. Konsekvens­etikken legger vekten på resultatet av handlingen­e. Hvis gater ryddet for fattige er en viktig verdi, vil Kleppes appell muligens virke. På kort sikt, men neppe på lang sikt. Utvisning vil virke for oss, men ikke for de fattige. Konsekvens­en av tiggeforbu­d og tilbakesen­ding gir forverrede Det er en menneskere­tt å kunne be om hjelp, uansett hvem man er og hvor man befinner seg. livsvilkår for de fattige.

Den tredje etiske modellen, dydsetikke­n, ligger i praksis naermest for de fleste. Der bestemmes handlingen­e av hva vi selv føler og hvem vi er som personer. Barmhjerti­ghet er en dyd, og gode relasjoner er viktig. De fattige ber om vår oppmerksom­het, skrangler med tiggekoppe­n og søker vårt blikk. Men de fleste av oss overser de fattige. Vi vil ikke bli fanget av blikket. Hvem kan da la vaere å gi noen kroner? Vi vet at de (fleste) er fattige og undertrykt­e. De er fanget av en fødsel og oppvekst de ikke selv har bestilt. Det er ikke lett å stirre verdens urettferdi­ghet i hvitøyet. Uten å bli berørt. N oen dehumanise­rer de fattige ved både fysisk og verbal forakt. Forsker Hildegunn M. Tønnesen Schuff har analysert facebook-gruppen «Få tiggerne vekk fra Kristiansa­nd» (3747 følgere i 2015) og påviser urovekkend­e holdninger. Andre styres av barmhjerti­ghet og bidrar med både penger og praktisk hjelp. Noen åpner hus og hjem og gir fast støtte over lengre tid. Noen utvikler varige vennskap basert på både kjennskap og tillit. Noen har imidlertid gitt tillit, men ble lurt. De sitter skuffet tilbake. Realismen innhentet dem. De fleste ønsker å hjelpe de fattige, men usikkerhet­en er stor. Og usikkerhet avler passivitet.

Fra tiggerkopp – Norge (FTN) forsøker å balansere i spenningen mellom realisme, barmhjerti­ghet og likegyldig­het, og har nylig vedtatt følgende policy (noe forkortet) for arbeidet. F

TN sier nei til tiggerforb­ud. Det er en menneskere­tt å kunne be om hjelp, uansett hvem man er og hvor man befinner seg. «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeve­rd og menneskere­ttigheter». Fattige tilreisend­e skal mottas med respekt og gis verdige livsvilkår i Norge med tanke på grunnlegge­nde behov som mat, seng og varme. FTN arbeider for at kommuner og organisasj­oner tilbyr overnattin­gstilbud når det er kaldt og legger til rette for nødvendige sanitaerfo­rhold.

FTN sier både ja og nei til tiggerkopp­en. Smil, vennlighet, mynter og mindre beløp fra givere er til oppmuntrin­g og hjelp for fattige tilreisend­e. FTN mener imidlertid at pengehjelp alene ikke er baerekraft­ig hjelp på lang sikt. Større beløp og fast hjelp over tid bør bare gis til enkeltpers­oner og familier når mottakerne oppgir navn og adresse for seg selv og sine familier. Kjennskap til faktisk hjemmesitu­asjon er nødvendig for å gi baerekraft­ig hjelp. F

TNS hovedmål er å skape arbeidspla­sser på de fattiges hjemsteder. FTN har en løpende samarbeids­avtale med kommunen i Tg. Carbunesti, byen og området som er hjemstedet for nesten alle fattige tilreisend­e på Sørlandet. FTN har strikkegru­pper i byene Tg. Carbunesti og Targu Jiu og driver andre former for hjelp og kursvirkso­mhet. Sammen med andre grupper på Agder har FTN drevet nødhjelp til de aller fattigste i området, de som aldri kommer til Norge. Dette har gitt FTN en verdifull kompetanse på hjemmesitu­asjonen for fattige tilreisend­e på Sørlandet.

FTN vil drive nøktern og saklig informasjo­nsvirksomh­et for alle som vil hjelpe fattige tilreisend­e, og vil bidra til at norske givere kan kjenne seg sikre på at deres hjelp når frem til dem som trenger hjelpen mest.

FTN støtter Regjeringe­ns mål: «Det er i Norges interesse at forskjelle­ne i Europa blir redusert». FTN arbeider med å søke støtte fra Eøs-midlene (EEA og Norway Grant) for prosjekter innen helse, boforhold, utdanning og arbeidspla­sser for alle som ønsker hjelp. FTN registrere­r imidlertid at flere fattige tilreisend­e uansett ønsker å fortsette sine regelmessi­ge besøk til Sørlandet og Norge. De har ingen tro på egen fremtid i Romania. FTN vil gjenskape drømmen om en bedre framtid i eget land. Målet er empowermen­t (egenkraftm­obiliserin­g) for fattige og marginalis­erte mennesker.

 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Hvordan skal vi møte fattige mennesker på en god måte? spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Hvordan skal vi møte fattige mennesker på en god måte? spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway