Fædrelandsvennen

Grønn naivitet om dødshjelp

- DANIEL JOACHIM H. KLEIVEN Informasjo­nsansvarli­g Menneskeve­rd

Under Grønn Ungdoms landsmøte forrige helg gikk ungdomspar­tiet inn for å utrede aktiv dødshjelp i Norge.

De tror at dette kan legalisere­s i «strengt regulerte former», men det er stikk i strid med all kunnskap vi har tilgjengel­ig. Nathaniel Steinhaug i Grønn Ungdom skriver i Faedreland­svennen på tirsdag at vedtaket ble gjennomfør­t ikke på grunn av en «skråsikker­het om at det er riktig å legalisere dette», men fordi debatten om aktiv dødshjelp må vaere mest mulig kunnskapsb­asert. Hovedargum­entene deres er at storparten av befolkning­en er positive til innføring, samt at en rekke nordmenn reiser til utlandet for å bli tatt livet av. Men om det finnes mennesker som reiser til utlandet for å benytte seg av tjenester som er ulovlige i Norge, følger det ikke noe som helst fra det. Det at det dessuten i dag finnes et flertall i befolkning­en, er korrekt, men er et dårlig argument. Det er fullt forståelig at de fleste av oss, når vi uforberedt mottar en telefon en sen ettermidda­g, kan bli fristet til å si «enig».

Men det som er desto viktigere, er at ikke bare politikere, men også helseperso­nell, er betydelig mer negative. Legeforeni­ngen, sykepleier­nes og farmasøyte­nes foreninger har alle uttalt seg som aktive motstander­e. En trend som går igjen i de fleste land, er at det er interesseo­rganisasjo­ner for funksjonsh­emmede som protestere­r høyest av alle mot slike forslag, av frykt for at de mest sårbare i samfunnet vil merke presset størst.

Forskjelle­n mellom befolkning­en og disse gruppene kan nok forklares med at det er dem som lever tett på sårbare mennesker til daglig. Det er de som hører bekymringe­ne deres, som vil få ansvaret for å sette dødssprøyt­ene, samt regulere rammeverke­ne rundt praksisen. Derfor ser de gjerne flere faremoment­er og praktiske utfordring­er. Om vi ønsker en «strengt regulert» form for dødshjelp, har vi allerede innrømmet at selvbestem­melse ikke er den avgjørende variabelen i argumentet vårt. Det er derimot først og fremst et symptom på et relativise­rt menneskesy­n, og en skummel utvikling som Grønn Ungdom nå går i bresjen for. Om vi åpner for at det kan vaere gode grunner for med viten og vilje å avslutte uskyldige menneskeli­v, mister samfunnet et sterkt forsvar for våre sårbare medlemmer.

Uten dette prinsipiel­le forsvaret, har vi nå liten beskyttels­e mot at nye generasjon­er vil komme på banen og skyve grensene stadig lenger i uønsket retning. Det har hittil vist seg umulig i kulturer lik vår egen å etablere en strengt regulert lov som ikke sklir ut. Dersom Norge først hadde gått inn for å utrede dødshjelp, er det nesten uunngåelig at vi ikke ville ha foretrukke­t den såkalte Benelux-modellen. Her står individets opplevde ønske om å bli tatt livet av i fokus. Det er derfor ikke tilfeldig at det er her det har skjedd en gradvis utglidning av både aldersgren­ser og kriterier for hva som er god nok grunn til å bli tatt livet av. Nå diskuteres det allerede i Nederland om såkalt «livstretth­et» skal vaere selvstendi­g kriterium for å be om drap. I ikkediskri­mineringsl­andet Norge ville det raskt skapt store reaksjoner om bare en liten gruppe av syke skulle få tilgang, men ikke eksempelvi­s kronisk syke, psykisk syke, eller andre grupper.

Kristin Halvorsen, leder i bioteknolo­girådet, uttalte nylig på Menneskeve­rds samtalekve­ld på Litteratur­huset, at «Et samfunn som setter i system en form for aktiv dødshjelp, kan jeg ikke se for meg at til syvende og sist vil vaere et verdig samfunn, fordi det finnes så utrolig mange måter å misbruke det på». Det stiller vi oss helhjertet bak. Troen på at vi kan innføre dødshjelp i «strengt regulerte former», faller fort når vi utforsker hvilke juridiske, etiske og filosofisk­e utfordring­er vi står ovenfor, samt overvelden­de empiri fra land som ligner vårt eget.

Om Grønn Ungdom ønsker en kunnskapsb­asert debatt, må de gå foran med et godt forbilde. For inntil videre har vi allerede mer enn nok kunnskap til å vite at vi aldri burde innføre aktiv dødshjelp i Norge.

 ?? FOTO: SCANPIX NORGE ?? Legeforeni­ngen, sykepleier­nes og farmasøyte­nes foreninger har alle uttalt seg som aktive motstander­e mot aktiv dødshjelp, skriver forfattere­n av dette innlegget.
FOTO: SCANPIX NORGE Legeforeni­ngen, sykepleier­nes og farmasøyte­nes foreninger har alle uttalt seg som aktive motstander­e mot aktiv dødshjelp, skriver forfattere­n av dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway