Fædrelandsvennen

Ikke lov å bruke effektiv behandling?

- BJØRG E BJØRSVIK

Utrolig å lese Faedreland­svennen tirsdag 5. desember.

●●Der forteller Helse Sørøst ved Geir Bøhler at årsaken til at legene ikke kan behandle svaert syke mennesker som har fått hjerneslag, er: «Dette er fordi vi ønsker å gjøre ting i riktig rekkefølge.»

«Videre forteller han at de er i ferd med å etablere en arbeidsgru­ppe som vil omfatte fagmiljøer fra alle regioner, samt brukere og tillitsval­gte.»

Jeg vil utfordre Helse Sørøst v Bøhler om å fortelle meg (og mange med meg) hva nytt skal arbeidsgru­ppen utrede? Hva er det som ikke er blitt utredet når Oslo Universite­tssykehus utfører disse operasjone­ne? Må dere finne opp «kruttet» på nytt?

Arbeidsgru­ppen anbefalte i september å sette i gang behandling ved flere sykehus. Hva er det som hindrer dere i å øyeblikkel­ig sette i gang med tanke på de pasientene dette gjelder? Er dere ikke forpliktet til å gi øyeblikkel­ig hjelp? Hvem skal stilles til ansvar når en pasient blir så skadet som de fleste blir?

Helse Sørøst burde ikke bare ha anbefalt, men «befalt» sykehusene å komme i gang omgående så lenge sykehuset hadde ekspertise til å foreta øyeblikkel­ig behandling. Disse pasientene får store skader og blir pleietreng­ende resten av livet.

En rask behandling vil spare samfunnet for store kostnader, samt menneskeli­ge lidelser resten av sine liv. Jeg håper at helseminis­teren tar tak i saken og får dette øyeblikkel­ig på plass. Vi har ingen tid å miste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway