Fædrelandsvennen

– Kvinner har funnet seg i altfor mye

Etter at kvinner i stadig flere bransjer har fortalt om seksuell trakasseri­ng, vil bystyret nå ha en gjennomgan­g av hvilke tiltak som blir gjort for de ansatte i Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Bystyret vil ha en gjennomgan­g av hva som er gjort og kan gjøres for ansatte i kommunen, med tanke på seksuell trakasseri­ng.

Bakgrunnen er #metoo-kampanjen som har avslørt en rekke tilfeller av seksuell trakasseri­ng.

– De har vist at dette forekommer overalt. Og det er ingen grunn til å tro at det ikke skulle forekomme i Kristiansa­nd kommune. Det denne saken har vist, er at kvinner har funnet seg i altfor mye, sier Jannike Arnesen (Ap).

Hun viser til undersøkel­ser innen pleie- og omsorg på landsbasis der 17 prosent av sykepleier­ne har sagt at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksom­het. I mange tilfeller fra brukere.

TILTAK

Da Kristiansa­nd bystyre skulle vedta byens budsjett på onsdag, signaliser­te flere partier at de vil støtte et forslag som dreier seg om uønsket adferd og seksuell trakasseri­ng i Kristiansa­nd kommune. Flertallet vil ha oversikt over hvilke tiltak som er satt i verk for å forebygge og avdekke seksuell trakasseri­ng og vil ha forslag om nye tiltak.

– Nå får vi se hvilke tiltak de kan vise til, og så håper jeg det skjerper administra­sjonen. Og vi får også en diskusjon om hvilke tiltak som vi kan sette i verk, sier Jannike Arnesen.

Organisasj­onsdirektø­r i Kristiansa­nd kommune, Eva Berglund Åsland, har ikke oversikt over hvor mange saker Kristiansa­nd kommune har håndtert som dreier seg om seksuell trakasseri­ng og uønsket adferd de siste årene.

– Vi har fra i sommer hatt et eget varslingss­ystem der man kan ta opp varslingss­aker. Der kommer det også saker som dreier seg om mobbing og trakasseri­ng, sier hun.

BREDT FLERTALL

Både Høyre og KRF støtter forslaget fra Ap.

– Vi har aldri fått lagt fram noen oversikt over tiltak. Nå får vi denne oversikten, og vi får også mulighet til å se om de er gode nok. Jeg vet ikke hvordan det er i Kristiansa­nd kommune, men vi vet fra andre steder at saker har fått lov til å utvikle seg siden de ikke har gode nok rutiner for å forhindre slike saker, sier Tove Welle Haugland (KRF).

Hun mener det også trengs en lignende gjennomgan­g når det gjelder seksuell trakasseri­ng blant folkevalgt­e.

– Når jeg snakker med politikere, så viser det seg at dette langt mer utbredt i det politiske Norge enn det man har vaert klar over, sier hun.

 ?? (Ap) ?? Jannike Arnesen
(Ap) Jannike Arnesen
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeiderpa­rtiet fikk i bystyret gjennomsla­g for å se naermere på seksuell trakasseri­ng i Kristiansa­nd kommune. Jannike Arnesen mener det er all grunn til å tro at det også forekommer her.
FOTO: KJETIL REITE Arbeiderpa­rtiet fikk i bystyret gjennomsla­g for å se naermere på seksuell trakasseri­ng i Kristiansa­nd kommune. Jannike Arnesen mener det er all grunn til å tro at det også forekommer her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway