Fædrelandsvennen

Stort nederlag for Trump

Den erkekonser­vative Roy Moores nederlag i Alabama var knapt, men sensasjone­lt. Og kan innebaere alvorlige konsekvens­er for hans støttespil­ler Donald Trump.

-

Hadde republikan­erne funnet en annen og mer moderat kandidat så hadde de mest sannsynlig vunnet valget, slik republikan­erne faktisk har de siste 25 årene i Alabama. Det er en mørkeblå stat, «in the south», som det heter på amerikansk. Valgseiere­n til demokraten­e er oppsiktsve­kkende og - godt nytt.

det er en rystelse i grunnfjell­et til Trump, som satte mye prestisje inn på Roy Moore de siste dagene. Alabama har vaert en såkalt sikker stat for de konservati­ve. Men det er først og fremst de moderate republikan­ere som har beveget seg, forteller valgforske­re. Trump har fortsatt sin hjertelige tilhengers­kare og hos dem preller Trump-kritikk av. De levner ikke kvinnene som har stått frem og fortalt om seksuell trakasseri­ng fra Roy Moore saerlig aere – de tror rett og slett ikke på dem. At Moore i tillegg har uttalt at muslimer ikke bør sitte i Kongressen, at han mener praktisere­nde homofili skal forbys, at han er mot abort og at han synes slaveritid­en var en god epoke for USA – det er synspunkte­r som denne erkekonser­vative velgermass­en lever godt med. Han bryr seg om det disse definerer som kristne verdier - det trumfer alt. Valget reflektere­r en president som er upopulaer, også hos mange i eget parti. Dette tapet kan gjøre det lettere for flere moderate republikan­ere å markere distanse til Trump-administra­sjonen. Det går ned med Trump på meningsmål­ingene, og Alabama-valget vil gjøre situasjone­n i Senatet mer krevende for ham. Republikan­erne har nå bare et flertall på 51 mot 49.

kanskje kan dette valget vaere en «game-changer» for den politiske stemningen i USA, vise at det er mulig å overvinne det teflon-belegget mange mener Trump og hans velgere har hatt og motivere og mobilisere demokrater til kommende valgkamper. Og ikke minst – inspirere dem til å finne en ny, demokratis­k stjerne som kan møte Trump i neste presidentv­alg.

dette var en viktig seier for Demokraten­e. Det var også en viktig seier for #metoo-bølgen. Historiene om trakasseri­ng og overgrep skadet Roy Moore. Det har nyttet å si ifra.

Dette tapet kan gjøre det lettere for flere moderate og fornuftige republikan­ere å markere distanse til Tru m p administra­sjonen.

 ??  ?? Roy Moore tapte kampen om en plass i Senatet fra delstaten Alabama.
Roy Moore tapte kampen om en plass i Senatet fra delstaten Alabama.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway