Fædrelandsvennen

Vil etablere stort i Vågsbygd

Den gamle eskefabrik­ken skal rives til fordel for Plantasjen og Europris. Men plan- og bygningssj­efen anbefaler politikern­e å rykke planene opp med rot.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Kristiansa­ndere er glade i å stelle i hagen. Vil vi ikke ha et plantemark­ed i Vågsbygd?, spør plankonsul­ent Endre Fennefoss Balchen, som har bistått utbygger med søknaden.

Torsdag drar by- og miljøutval­get ut for å befare Vågsbygdve­ien 1, som tidligere huset Christians­ands Aeskefabri­kk.

Industrilo­kalene står i dag tomme, og skal vaere modne for riving.

– KJAERKOMME­N ETABLERING

Tomta er regulert til industri og kontor. Nå søkes det om dispensasj­on for handel med et nybygg på 3765 kvadratmet­er, som skal romme to populaere butikker.

Det er direkte adkomst til eiendommen fra dagens rundkjørin­g på Vågsbygdve­ien.

«Plantasjen hagesenter vil vaere en ny og kjaerkomme­n etablering i Vågsbygd, mens Europris allerede er etablert i naerområde­t. Sistnevnte har imidlertid en lite hensiktsme­ssig plassering i Svanedamsv­eien 2, og det er derfor ønskelig å reetablere virksomhet­en i Vågsbygdve­ien 1» forklarer eiendomsin­vestor Erik Geelmuyden, som er utbygger gjennom sitt selskap Pro Nova AS, i søknaden.

Det biter ikke på kommuneadm­inistrasjo­nen, som råder politikern­e til å luke vekk alt som ligner ugress.

– Vi kan ikke anbefale å plassere to så store forretning­er på denne eiendommen, i strid med regulering­splan. Da må man først ha en lokaliseri­ngsdebatt. I Vågsbygd har man bestemt at denne type naering skal ligge i aksen fra Vågsbygd Senter til Lumber, begrunner plan- og bygningssj­ef Venke Moe overfor Faedreland­svennen.

UTRYGT FOR SYKLISTER?

Men utbygger har kikket nøye på kartet uten å finne ledige arealer innenfor denne aksen.

– Vi har studert kommunepla­nen for å se hvilke områder som er tilgjengel­ige, og kan ikke finne egnede tomter for Plantasjen rundt senteret, sier Endre Fennefoss Balchen.

Det er flere kryssende interesser i området, bokstaveli­g talt.

Både Statens vegvesen og fylkeskomm­unen fraråder på det sterkeste at bilene får krysse sykkeleksp­ressveien for å komme til butikkene, av hensyn til syklistene­s sikkerhet.

Utbygger svarer at eiendommen i dag er godkjent regulert for et kontorbygg i fire etasjer. Medregnet at Europris flytter fra et enda farligere kryss ved Fiskåtange­n, mener de denne butikketab­leringen ikke vil medføre økt trafikkfar­e.

Trafikkber­egninger er imidlertid ingen eksakt vitenskap.

Plan- og bygningssj­efen vurderer dette «til å vaere en type plukke-tall-som-passer-regnestykk­et-utregning som ikke har rot i virkelighe­ten», heter det i innstillin­gen.

– Men regnestykk­et er ikke hovedpoeng­et. Vi avslår dette som en dispensasj­on. En planbehand­ling vil synliggjør­e fordeler og ulemper, for eksempel kan man se på muligheten for å koble eiendommen på rundkjørin­gen nede på lokket til Vågsbygdpo­rten, sier Venke Moe.

– SJARMEREND­E, MEN AVSIDES

Men å lage en ny regulering­splan for hele området er en omfattende jobb, som krever atskillig tid og ressurser.

Administra­sjonen viser dessuten til at det allerede finnes et plantemark­ed i Ytre Vågsbygd, ved Brøvig/ternevig, og at Montér på Lumber selger hageredska­per.

– Det er et sjarmerend­e plantemark­ed, men blir liggende på utsiden av bomringen. Det blir for langt ut dit til at man kan si at det skal betjene Vågsbygd, mener plankonsul­ent Balchen.

Utbygger fremfører flere argumenter for sin søknad:

Et handelsbyg­g sentralt i Vågsbygd vil vaere et positivt bidrag for å skape et attraktivt og levende naerhandel­sområde.

Tiltaket vil kunne redusere biltrafikk til og fra Sørlandspa­rken. Det vil også vaere en bedre lokasjon for Europris enn dagens med tanke på trafikkavv­ikling.

Det er svaert god og enkel adkomst til eiendommen, ikke minst med bussmetro rett utenfor døra.

Tiltaket vil bygge opp om Vågsbygd som bydelssent­er.

Store deler av utearealet, som skal benyttes av hagesenter­et til traer, blomster og busker, er tenkt anlagt ut mot Vågsbygdve­ien. På den måten skapes det en hyggelig og grønn lunge like ved adkomstomr­ådet, ut mot gang- og sykkelveie­n.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dette er innkjøring­en til Vågsbygdve­ien 1, sentralt ved Blørstad i Vågsbygd. Nedlagte Christians­ands Aeskefabri­kk, som skimtes i bakgrunnen, er for lengst lagt ned og står tom.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dette er innkjøring­en til Vågsbygdve­ien 1, sentralt ved Blørstad i Vågsbygd. Nedlagte Christians­ands Aeskefabri­kk, som skimtes i bakgrunnen, er for lengst lagt ned og står tom.
 ?? ILL: ATELIER T. OLSEN AS ?? Illustrasj­onen sett fra vest viser Plantasjen naermest og Europris ved siden av til høyre.
ILL: ATELIER T. OLSEN AS Illustrasj­onen sett fra vest viser Plantasjen naermest og Europris ved siden av til høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway