Fædrelandsvennen

Onkel og nevø blir gruppelede­re i hvert sitt parti

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristian Landmark overtar som gruppelede­r i Rødt i 2018. Dermed har familien Landmark to gruppelede­re i Kristiansa­nd bystyre. Og de har en felles sak de kjemper for.

Fra før er Andreas Landmark (20) gruppelede­r i SV.

– Vi ser jo ikke hverandre så ofte ellers, så det er bra at vi kan møtes i bystyret, sier Kristian Landmark (36) som er Andreas Landmarks onkel og påtroppend­e gruppelede­r i Rødt.

I 2018 tar bystyrets eneste Rødtrepres­entant, Halvor Fjermeros, permisjon. for å jobbe med et bokprosjek­t.

I denne perioden overtar altså Kristian Landmark som gruppelede­r.

FAMILIESEL­SKAP

Kristian Landmark er sønn av Birte Simonsen og Kjell Landmark som var sentrale i å bygge opp Miljøparti­et de Grønne. Andreas Landmark er barnebarn av de to.

Birte Simonsen er fortsatt varamedlem for Miljøparti­et.

– Så det kan hende at vi møtes i bystyret alle sammen, sier Kristian Landmark.

Han er kanskje mest kjent som filmskaper og forfatter. Han er sist omtalt i F a ed re landsvenne­n for et nytt bokprosjek­t: Andre bok om superhelte­n fra Tinnheia klar

Nå får han altså et gruppelede­rverv i tillegg.

– Jeg vil jobbe for en mer proaktiv miljøsatsi­ng. Spesielt innen kollektiv der vi vil prøve å flytte mer av trafikken til sjøs. I tillegg vil vi satse mer på den offentlige skolen og ha et sterkt fokus på sosialpoli­tikk, sier Landmark.

PASSASJERB­ÅT

Kollektivt­ransport til sjøs er en sak de to gruppelede­rne er helt enige om og som de vil prøve å få flertall for. De vil ha en passasjerb­åt som går til steder som Ran- desund og Vågsbygd og mener ny teknologi vil gjøre dette mulig.

– Vi har et godt lokalpolit­isk samarbeid. Og så er det sikkert noen mindre saker vi er uenige om, sier Kristian Landmark.

– Det er vel også noe dere er uenige om, siden dere tilhører hvert deres parti?

– Det har vel ikke gitt seg så mye utslag i bystyret. Men Rødt foreslo 600.000 i lønn til ordføreren, og da stemte vi imot. Og Rødt er heller ikke med i det brede forliket om bymiljøavt­alen, sier Andreas Landmark.

Andreas Landmark overtok som gruppelede­r i SV i år etter at Melissa Lesamana måtte trekke seg på grunn av sykdom.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Andreas Landmark (20) (t.v.) er gruppelede­r i SV. Fra årsskiftet overtar hans onkel, Kristian Landmark (36), som gruppelede­r i Rødt i en periode.
FOTO: KJETIL REITE Andreas Landmark (20) (t.v.) er gruppelede­r i SV. Fra årsskiftet overtar hans onkel, Kristian Landmark (36), som gruppelede­r i Rødt i en periode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway