Fædrelandsvennen

Dømt for omfattende sjikane på nettet

- EIVIND KRISTENSEN

I flere år kom 57-åringen med kraftige beskyldnin­ger og hets mot barneverns­ansatte, en helsesøste­r og en diakon på sosiale medier.

Nå er mannen fra Lister-regionen dømt til 90 dagers betinget fengsel.

«Hans handlemåte har (...) påført en rekke personer store belastning­er, både de fornaermed­e, deres familier og arbeidskol­leger. De krenkende uttalelsen­e har blitt sprett i det offentlige rom, slik at det ikke lenger er mulig for noen å ha kontroll over denne situasjone­n», skriver Kristiansa­nd tingrett i dommen.

Det var Lister 24 som meldte om straffen først.

Saken har sitt utspring i at barneverne­t overtok omsorgen for 57-åringens sønn. Han var sterkt kritisk til deres arbeid, og lot det gå kraftig ut over tre ansatte i Lister barnevern.

Gjennom tre år publiserte Lister-mannen en rekke hetsende innlegg mot dem på Facebook. Også en helsesøste­r ble skyteskive for mannen.

BESKYLDING­ER

I tillegg kom han i over ett år med sterke beskyldnin­ger mot diakon Jan Kåre Hananger, som ikke hadde noen forbindels­e til barneverns­saken.

Diakonen ble hengt ut med navn og bilde for seksuelle overgrep mot mindreårig­e. Politiet avviste påstandene, men Hananger har mottatt flere krenkende kommentare­r og trusler fra ukjente i etterkant.

– De feilaktige påstandene tiltalte har slengt mot oss er det verste en mann kan få på seg, spesielt når jeg kun har forsøkt å vaere til hjelp, har Hananger sagt til Faedreland­svennen.

HADDE RETT

57-åringen nektet i retten straffskyl­d. Han mente at han hadde rett til å skrive som han gjorde fordi han følte at han ikke kom noen vei med vanlig saksgang.

Mannen er dømt etter straffelov­ens paragraf om personkren­kelse, samt for å ha forulempet offentlig tjenesteme­nn. I dommen har tingretten vurdert dette opp mot hans ytringsfri­het.

«I dette tilfellet har tiltalte hatt full mulighet til å ytre seg om barneverne­t i mer generelle former og på en tilbørlig måte. Han har i stedet valgt en form som baerer preg av personforf­ølgelse, sjikane og trakasseri­ng av enkeltpers­oner med skjellsord, publiserin­g av foto og sterke beskyldnin­ger», heter det i dommen.

I tillegg til den betingede fegselsstr­affen, er 57-åringen idømt en bot på 12.000 kroner og til å betale 50.000 kroner i erstatning til diakonen.

 ?? KRISTENSEN FOTO: EIVIND ?? 57-åringen nektet straffskyl­d da ha møtte som tiltalt i Kristiansa­nd tingrett.
KRISTENSEN FOTO: EIVIND 57-åringen nektet straffskyl­d da ha møtte som tiltalt i Kristiansa­nd tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway