Fædrelandsvennen

Får ferdigatte­st etter 12 år

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Etter 12 år, én rettssak, én million kroner i utgifter og 650 e-poster kan Morten Stubstad endelig bruke hytta i Hummerviga med god samvittigh­et.

– Det er en gledens dag. Utrolig godt å komme i mål, sier hytteeier Morten Stubstad.

Tirsdag fikk han e-posten fra Søgne kommune som bekrefter at kun formalitet­er gjenstår før ferdigatte­sten på hytteeiend­ommen i Hummerviga i Søgne er i boks.

JA FRA KOMMUNEN

Det bekreftes til Faedreland­svennen av kommunens saksbehand­ler Jan Inghard Thorsen.

Morten Stubstad erkjenner at han selv baerer mye av ansvaret for at det har tatt så lang tid å få den etterlengt­ede ferdigatte­sten. Det skyldes at både hytte og sjøbod på eiendommen i Hummerviga var bygd ulovlig store.

– Jeg har gjort noen ting jeg angrer på, mens kommunen har vaert tydelig og ryddig. Det har nok vaert en kultur for å gjøre ting på en måte som ikke har vaert helt innenfor regelverke­t. Alt skal vaere helt i orden i framtida, jeg skal aldri havne i en sånn situasjon igjen, sier Stubstad.

Stubstad oppsummere­r saken slik:

– 12 år, én rettssak, én million kroner i utgifter til advokat og arkitekt, og minst 650 e-poster fram og tilbake. Det har vaert heavy.

OPPDAGET ULOVLIGHET­ER

I 2005 satte Stubstad i gang arbeidene på tomta ved sjøkanten i lune og idylliske Hummerviga, vest i Søgne. Han fikk byggetilla­telse til oppføring av fritidsbol­ig med sjøbod i februar 2006. Byggearbei­dene strakk seg over flere år, og fristen for ferdigstil­lelse ble utsatt flere ganger.

Under en befaring i januar 2015 oppdaget kommunen at deler av hytta bar preg av å vaere tatt i bruk. Samtidig oppdaget de at både hytta og sjøboden var bygd ulovlig store. Etter en ny befaring i april utstedte kommunen stoppordre på alt videre arbeid på eiendommen.

HAVNET I RETTEN

Da var Hummerviga 21, med hytte og sjøbod, solgt til en Stavangerf­amilie for ti millioner kroner. De hadde også kjøpt naboeiendo­mmen Hummerviga 19, for 7,5 millioner kroner. Kjøperne, slakterigr­ünder Anbjørn Øglend og hans kone Reidun Øglend, trodde den manglende ferdigatte­sten var en enkel formalitet.

Da det viste seg å vaere lettere sagt enn gjort å få den på plass, følte de seg lurt, og gikk rettens vei for å kreve hele kjøpet til 17,5 millioner kroner hevet.

STRID OM HØYDEN

Saken, som gikk for Kristiansa­nd tingrett i september 2016, endte i et forlik. Morten Stubstad og broren Roy Parker Stubstad kjøpte eiendommen tilbake fra Øglend for 15,6 millioner kroner.

Striden har blant annet stått om fra hvor i terrenget mønehøyden på bygget skal måles. Etter flere runder med politisk behandling har det endt med et mål fra gjennomsni­ttsterreng, og en mindre regulering­sendring som øker utnyttelse­sgraden fra 100 til 120 kvadratmet­er.

For 14 dager siden var kommunen på ny befaring, og sa seg altså fornøyde.

 ?? ARKIVFOTO KJARTAN BJELLAND ?? Eiendommen Hummerviga 21 i Søgne består av hytte og sjøbod. Brødrene Morten og Roy Parker Stubstad eier stedet, som de nå endelig kan ta lovlig i bruk.
ARKIVFOTO KJARTAN BJELLAND Eiendommen Hummerviga 21 i Søgne består av hytte og sjøbod. Brødrene Morten og Roy Parker Stubstad eier stedet, som de nå endelig kan ta lovlig i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway