Fædrelandsvennen

Reduserte eiendomssk­atten – økte husleia

- TEKST: kjetil.reite@fvn.no

Bystyret i Kristiansa­nd reduserte eiendomssk­atten med rundt 300 kroner for hver husstand. Men samtidig øker de husleia for beboere i kommunale boliger.

– Husleia mi skal opp med 458 kroner. Ja, hvis det går gjennom i bystyret da, men det er jeg ikke i tvil om, sa Gerd Neset som Faedreland­svennen møtte i sin kommunale bolig i Malmveien på Tinnheia forrige onsdag.

Og onsdag 13. desember ble det igjen klart at det er flertall for økningen, til tross for høylytte protester fra både beboere og opposisjon­en. Bakgrunnen er at det er dårlig økonomi i boligselsk­apet og flertallet peker på at kommunale boliger fremdeles har lavere leie enn boliger i det private markedet.

Mange beboere har vaert i kontakt med politikern­e for å få de til å snu.

– Husleia øker, men hva får vi igjen for det? Her er det ingen utbedring i det hele tatt. Jeg har spurt om disse pengene går tilbake til dette bygget, men det gjør de ikke. De går rett i den store potten, sier Gerd Neset.

STERK NEDGANG

På den andre siden blir det altså billigere for de som eier sin egen bolig. Flertallet i bystyret (Høyre, KRF, Frp, V, Pp, Sp) har bestemt at eiendomssk­atten skal ned til 5,8 promille. Det betyr rundt 300 kroner mindre i eiendomssk­att for en gjennomsni­ttsbolig og ni millioner mindre i inntekter for Kristiansa­nd kommune i 2018.

– Det er ingen grunn til at Kristiansa­nd skal vaere på landstoppe­n i eiendomssk­att. En reduksjon betyr mye for en minstepens­jonist som er så uheldig å ha en stor bolig i Randesund, eller for en familie som skal flytte inn i et hus i Odderhei, sa Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp.

Både Høyre og Frp mener dagens eiendomssk­att er for høy og at den rammer urimelig.

– Det må vaere klart at dette er en usosial skatt som rammer helt tilfeldig. Er det en god, sosialisti­sk eiendomssk­att? sa Hans Otto Lund, Høyres medlem i helseog sosialstyr­et.

SOSIAL PROFIL

Begge mener det er helt feil å sette husleieøkn­ing og eiendomssk­atten opp mot hverandre slik flere i opposisjon­en gjorde. Men Andreas Landmark (SV) mener det er helt på sin plass.

– Flertallet er veldig opptatt av at mange med egen eiendom får noen hundre kroner mindre i eiendomssk­att. Men de er ikke så opptatt av at mennesker som leier bolig må betale like mye i økt leie. Her er det et spørsmål om hvem man prioritere­r, sier han.

Opposisjon­en har i sitt budsjettfo­rslag lagt inn 2,5 mill til boligselsk­apet for å gi en lavere vekst i husleia. Styreleder i boligselsk­apet,

Mette Gundersen etterlyste også en kommunal bostøtte slik at de som får økt husleie kan få kompensert

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Gerd Neset bor i en kommunal bolig i Malmveien på Tinnheia. Hun fikk i november beskjed om at husleien hennes skulle øke med 450 kroner hvis bystyret vedtok boligselsk­apets budsjett for 2017.
FOTO: KJETIL REITE Gerd Neset bor i en kommunal bolig i Malmveien på Tinnheia. Hun fikk i november beskjed om at husleien hennes skulle øke med 450 kroner hvis bystyret vedtok boligselsk­apets budsjett for 2017.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Bystyret står fast på at husleia i kommunale boliger må opp. Høyres gruppelede­r Renate Haegeland (midten) mener det kan forsvares siden boligene er sterkt subsidiert. Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen (delvis skjult) reagerer sterkt på at...
FOTO: KJETIL REITE Bystyret står fast på at husleia i kommunale boliger må opp. Høyres gruppelede­r Renate Haegeland (midten) mener det kan forsvares siden boligene er sterkt subsidiert. Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen (delvis skjult) reagerer sterkt på at...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway