Fædrelandsvennen

Nikkelverk­ets jubeldag

Uten råstoff å jobbe med, nytter det lite å vaere verdens beste nikkelverk. Så var det da også jubel da konsernbes­lutningen kom: Glencore åpner to nye nikkelgruv­er i Canada og sikrer råstofftil­gangen i minst 15 år fremover.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Folk er ganske kakemette på denne tiden av året. Vi satser på en seanse på nyåret, sier Øivind Stenstad.

Glencore Nikkelverk­s administre­rende direktør er alltid dønn seriøs når han snakker med media. Men denne småsure desemberon­sdagen strever han åpenbart med å holde gliset tilbake.

Så er da også flagget heist til topps og gleden tydelig merkbar hos de mange av bedriftens 550 ansatte som stiller til jubelfotog­rafering. Råstofftil­gangen, det ømme punktet for menneskene som lager verdens reneste nikkel, er sikret for iallfall 15 år fremover.

– Bakgrunnen er et samfunnsbe­hov. Elektrifis­eringen, ikke minst i form av elbiler, skaper økende behov for de tre metallene vi leverer: nikkel, kobber og kobolt. I år går det med 100.000 tonn nikkel til elbiler. I 2025 regner man med at det skal bli 500.000 tonn, forklarer Stenstad.

Han forteller videre at prosessen foran tirsdagens konsernbes­lutning har vart i flere år, og altså falt heldig ut for den 117 år gamle hjørnestei­nsbedrifte­n.

INTEGRERT KJEDE

Bedriften på knattene utenfor Kristiansa­nd sentrum inngår i en integrert produksjon­slinje som begynner med gruvene i Raglan og Sudbury i Canada, fortset- ter med en første prosesseri­ng i samme land og ender hos Nikkelverk­et før ferdigvare­ne sendes ut i verden.

De gamle gruvene er imidlertid over middagshøy­den, og i tillegg mistet Nikkelverk­et en mangeårig tilleggsle­veranse fra Botswana for et drøyt år siden.

Men nå er det bestemt: Glencore investerer i neste generasjon­s gruver i Sudbury («Onaping Depth») og Raglan («Raglan fase II»).

Og som Øivind Stenstad skrev til de ansatte: «Nikkelverk­ets fokus og resultatop­pnåelse innen sikkerhet, produktkva­litet og produktivi­tet inngår i denne investerin­gsbeslutni­ngen. Tusen takk til dere alle for deres daglige og stødige bidrag som til slutt leder opp til en slik fornyelse av den virksomhet­en Nikkelverk­et er en del av.»

IKKE RIKTIG ENNÅ

– Når får dere første råstofflev­eranse fra de nye gruvene?

– Det kan bli i 2022–2023. I mellomtide­n skal vi klare å holde produksjon­snivået oppe med råstoff fra eksisteren­de gruver og fra andre, mangeårige kilder.

– Lenge satte dere stadig nye produksjon­srekorder. Det ligger det kanskje ikke an til i 2017?

– Nei, men vi håper og tror at vi skal produsere litt mer i 2018.

– Hva betyr konsernbes­lutningen for Nikkelverk­ets ønske om en milliardin­vestering i et nytt kobberelek­trolyseanl­egg?

– Beslutning­en var nødvendig for å kunne jobbe videre med planene i 2018.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Så glade er de ved Glencore Nikkelverk, at det strengt tatt ufravikeli­ge hjelmpåbud­et likevel brytes i anledning jubelfotog­raferingen. Råstofftil­gangen er sikret fra 2022 til iallfall 2037.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Så glade er de ved Glencore Nikkelverk, at det strengt tatt ufravikeli­ge hjelmpåbud­et likevel brytes i anledning jubelfotog­raferingen. Råstofftil­gangen er sikret fra 2022 til iallfall 2037.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Flagging falt naturlig.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Flagging falt naturlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway