Fædrelandsvennen

Satte punktum for Kristiansa­nd Avis

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Onsdag ble den aller siste utgaven av Kristiansa­nd Avis sendt til trykking. Dermed er det satt punktum for ti år med lokalavish­istorie.

– Vi har hatt fokus på å avslutte på en best mulig måte, sier Ole G. Sørensen, redaktør for Kristiansa­nd Avis.

I oktober ble det kjent at gratisavis­en Kristiansa­nd Avis legges ned. Beskjeden kom like etter at tiårsjubil­eet var feiret.

Ni ansatte, totalt 6,8 årsverk, mister jobbene sine.

LOKAL AVISHISTOR­IE

På begynnelse­n av 2000-tallet ble det etablert to lokalavise­r på østsiden og vestsiden av byen. Avisene ble henholdsvi­s kalt Østsida og Vestsida. Disse avisene skapte grunnlaget for Kristiansa­nd Avis, som for første gang ble utgitt 9. oktober 2007.

Gründerne var Arild Hansen, som var redaktør, og Johnny Hansen, som var annonsesel­ger. Kurt Mosvold og Roy Gundersen sørget for nødvendige investerin­ger og økonomi.

I 2009 kjøpte Faedreland­svennen seg inn i avisen, og i 2012 ble den heleid av avishuset. Fra 2012 ble Kristiansa­nd Avis distribuer­t også i Søgne, Songdalen og Vennesla. På det meste hadde bedriften 14 ansatte.

SVIKT I INNTEKTENE

Avisen har ifølge ferske tall hatt et opplag på 49.000 eksemplare­r og 37.000 lesere. Men på tross av høye lesertall, sviktet økonomien.

– De siste årene har prisene i annonsemar­kedet blitt presset ned. Like mange annonser og annonsører har gitt mindre penger. I flere år har vi levd på sparebluss, uten å gå i overskudd, forklarer Sørensen.

Ifølge Kjell Moen, styreleder i Kristiansa­nd Avis, ga 2015 og 2016 et samlet underskudd på seks millioner. Han sier at avisen også i 2017 vil gå med underskudd.

– FORNØYDE LESERE

Onsdag formiddag var de grafiske designerne Linn Austad Hansen (36) og Janne Kløvning Kvivik (29) i full gang med å «brekke» eller designe ferdig sidene i det aller siste eksemplare­t av Kristiansa­nd Avis.

Hansen, som har vaert ansatt siden 2008, forteller at det var tungt å få beskjeden om nedleggels­en.

– Den første uka etter beskjeden var tung. Det føltes som om det hadde vaert et dødsfall i familien, sier hun.

– Dette har vaert en veldig hyggelig avis å jobbe i, veldig godt arbeidsmil­jø. Leserne har ringt og skrevet mail og fortalt hvor fornøyde de har vaert med avisen, fortsetter Hansen.

GÅR TIL START

Redaktør Sørensen, som har vaert med siden begynnelse­n, sa opp jobben sin før det ble kjent at Kristiansa­nd Avis legges ned. 34-åringen er «headhuntet» til jobben som mediesjef i Start. Noe som passer bra for en mann som definerer seg selv som «fotballidi­ot».

Men først skal han altså fullføre den siste utgaven av lokalavise­n.

– Avisen blir ikke voldsomt preget av at det er siste utgave. Men i en leder takkes det for følget, og journalist­ene forteller om sakene de husker best.

– Hva har leserne likt best med avisen?

– Leserne trekker fram barnesiden­e, hvor vi har stilt barnehageb­arn spørsmål, og «folk på gata» hvor vanlige folk får spørsmål. Leserne liker å lese om naere ting og folk de kjenner.

– EN LITEN FAMILIE

Journalist Mai Linn Tronstad (40), som begynte å jobbe i avisen i 2012, var i gang med sin aller siste artikkel for arbeidsgiv­eren onsdag.

– Jeg har trivdes kjempegodt. Vi har vaert som en liten familie. Det er trist at vi skilles. Nå blir jeg min egen sjef - som frilanser, forteller hun.

De ansatte i avisen er nå på jakt etter nye jobber og nye oppdrag. Mens Faedreland­svennen er til stede, får Janne Kløvning Kvivik telefon om at hun har fått ny jobb - som grafisk designer på en bedrift i Lillesand.

Dermed ble det også litt jubel i lokalene onsdag, mens klokka tikket mot deadline klokka 13.15.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ansatte i Kristiansa­nd Avis finpusser historiens siste eksemplar av avisen før deadline. Fra venstre grafisk designer Linn Austad Hansen, journalist Mai Linn Tronstad, journalist Heidi Ditlefsen med sønnen Adrian Ditlefsen Karlsen, daglig leder...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ansatte i Kristiansa­nd Avis finpusser historiens siste eksemplar av avisen før deadline. Fra venstre grafisk designer Linn Austad Hansen, journalist Mai Linn Tronstad, journalist Heidi Ditlefsen med sønnen Adrian Ditlefsen Karlsen, daglig leder...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway