Fædrelandsvennen

Minister for kultur og konflikt

Politikk burde handle om dialog, tillit og samarbeid om gode løsninger. I høst har vi fått et nytt eksempel på at dette ikke er blant regjeringe­ns foretrukne redskaper. I stedet velger de mistenkeli­ggjøring.

- KARI HENRIKSEN Stortingsr­epresentan­t, medlem av familie og kulturkomi­teen

Arbeiderpa­rtiet vil hegne om tre parts samarbeide­t. Vi vil invitere, lytte, legget il rette, men også si ifra og sørge for åpenhet. Også når organisasj­oner kritiserer og utfordrer rådende politikk.

Argumenten­e for endringer må vaere holdbare, og de må involvere dem det gjelder. Det synes å vaere en ukjent erkjennels­e hos sittende regjering.

Denne gangen er det kulturpoli­tikken det gjelder. T il nå har kunstnerne selv, gjennom kunstneror­ganisasjon­ene, oppnevnt komiteene som vurderer stipendsøk­nader og velger ut hvilke kunstnere som skal få støtte. Kulturmini­steren vil skrote dette systemet og heller la en liten gruppe oppnevnt av departemen­tet velge komiteer. Dagens system er nemlig «udemokrati­sk», skal vi tro kulturmini­steren. Frp bruker de store bokstavene og omtaler det som «Kameraderi» i et svar på Dagbladets kritikk av endringen regjeringe­n vil innføre. (Debatt 2 november 2017).

I velkjent stil er Høyre og Frp på banen med mistenkeli­ggjøringa v grupper. Dennegange­n er det ikkegodhet s tyranner i kirken, men kunstneres o mer ofrene for mistenkeli­ggjøringen. Kul-turministe­ren ha ringen tillit til at det er fagkunnska­p og kompetanse som avgjør hvem som skal sitte i disse komiteene. Dermed mangler også tilliten til at komiteene fordeler kunstnerst­ipend eller garantiinn­tekter til de beste søknadene – og ikke til komiteens bestevenne­r eller basert på om søkeren er fagorganis­ert eller ikke. I stedet for å ta fatt iog søke å avdekke om det faktisk er eller har vaert tildelinge­r med bakgrunn i kameraderi eller udemokrati­sk praksis, og gjøre noe med regelverk, gå i dialog med kunstnerne om utfordring­ene, så velger statsråden en annen strategi, mistenkeli­ggjøring. Det er statsrådsp­raksis på svaert slett nivå.

Slik sås regjeringe­ns mistillits­buskap: De andre har en agenda.

Dette er en politikk vi kjenner igjen fra denne regjeringe­n, der

Å flytte avgjørelse­r naermere politisk ledelse mot kunstneror­ganisasjon­enes ønske, og helt uten dialog, bygger mistillit.

man ser ut til å dyrke splittelse mellom grupper. At kunstnere er uskikket til å vaere ordentlige, er derfor en avsporing. Hva er det egentlige prosjektet? Jo, et forsøk på å bygge ned troverdigh­eten til grupper som er uenige i regjeringe­ns politikk.

I det store bildet handler det også om nedbygging­a v tre parts samarbeide tog den norske modellen. Kunstnerne er sist uti en langrekke. Tidligere har bistandsor­ganisasjon­er blitt kriti- sert for å drive for mye politikk og for lite bistand. Over lang tid har justisdepa­rtementet brukt samme taktikkove­rforrettsh­jelp- mottakere. De skal ikkedrive kritiskjus­tispolitik­k, bare praktisk hjelp. Budskapene er pent pakket inni mistenkeli­ggjøringen­s nesten usynlige silkepapir, men det er mange slike pakker, de kommer jevnt og trutt. De maler sin egen kake, må vite, enten det er rettshjelp­tiltak, bistandsor­ganisasjon­er, kirken ellers om nå, kunstnere. Unødvendig­e konflikter oppstår på felt der det kunne vaert unngått, og er det noe vi trenger mindre, ikke mer av, så er det konflikter og mistillit mellom staten og dens innbyggere. A rbeiderpar­tiet vil derfor fremme forslag om å oppretthol­de dagens ordning, ikke innføre en gammeldags ordning som flytter avgjørelse­r fra dem det gjelder, til et lite departemen­tsoppnevnt utvalg og redusere fagorganis­asjonenes ansvar.

Å bygge den norske modellen og tre parts samarbeid eter å byggetilli­t, gi ansvarnedo­ver, finne gode løsninger og gjennomfør­e tiltak og forvalte skattebeta­lernes penger. Å flytte avgjørelse­r naermere politisk ledelse mot kunstneror­ganisasjon­enes ønske, og helt uten dialog, bygger mistillit mellom politikere og kunstnere – og mellom fagorganis­asjoner og allmennhet­en. Spesielt når argumenten­e er som de er: udugelighe­t og mistenkeli­ggjøring om uskikkethe­t – og når disse argumenten­e på ingen måte underbygge­s med fakta.

For virkelighe­ten er jo at alle kunstnere kan søke og bli vurdert på likt grunnlag, basert på kunstneris­k skjønn. Kunstnerun­dersøkelse­n bekrefter at det ikke er noe som tilsier at organisert­e og ikkeorgani­serte behandles forskjelli­g.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I velkjent stil er Høyre og Frp på banen med mistenkeli­ggjøring av grupper, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H).
FOTO: NTB SCANPIX I velkjent stil er Høyre og Frp på banen med mistenkeli­ggjøring av grupper, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway