Fædrelandsvennen

Skammelig om de norske frontsøstr­ene

- KJETIL TEDNES, Mandal

Eirik G. Bay kommer i sin nylige aviskronik­k med et svaert ufint angrep på de norske frontsøstr­ene.

●●Han nevner behendig ikke den unnskyldni­ngen presidente­n i Norges Røde Kors, Svein Mollekleiv, i feb. 2015 kom med overfor frontsøstr­ene i relasjon tillands svikoppgjø­ret :« Ingen skal straffes for å gi medisinsk hjelp i krig og konflikt.»... «Derfor ønsker jeg nå, på vegne av Røde Kors i Norge, å be om unnskyldni­ng for at organisasj­onen ikke aktivt arbeidet for å hindrestra­ffeforfølg­else av dem som vervet seg til Tysk Røde Kors for å hjelpe syke og sårede.»

Førsteaman­uensis Baard H. Borge påviste «... at Norges Røde Kors faktisk hadde godkjent vervingen ved å gi frontsøstr­ene egne legitimasj­onskort. Kortene var stemplet og undertegne­t av generalsek­retaer Arnold Rørholt.» Borge mener beklagelse­n fra Røde Kors kom alt for seint og at den burde vaert mer selvkritis­k.

Bay holder det imot frontsøstr­ene at et ukjent antall av dem sympatiser­te med NS. Professor Stein Ugelvik Larsen er vel den eneste som vitenskape­lig har undersøkt Ns-medlemmene­s motiver for medlemskap­et: «Det ser ut til at de fleste gikk inn i NS av idealistis­ke grunner, eller av grunner som man kan tenke seg at folk som går inn i et hvilket som helst politiskpa­rti vil oppgi .»…« Motivunder­søkelsen ga vider elite grobunn for konklusjon­er a vet’ for ra eder parti ’”

I tillegg mer enn antyder Bay at mange av frontsøstr­ene kjente til, og kjempet for, utryddelse­n av de europeiske jødene. Altså en ufyselig parallell og kobling mellom for egen del farefull idealistis­k sykepleie og Holocaust.

Professor Hans Fredrik Dahl hevdet i relasjon til de alliertes krigsforbr­ytelser :« Ifølge Nürnberg-synet var s likebrudd fra de alliertes side en gang for alle definert som legitime …», og at begge parter «… beveget seg langt ut over kanten av det rimelige.» Det som feltsykepl­eierne på begge sider utvilsomt kjente til, var at det pågikk en rå og brutal krig med utallige, alvorlig sårede. Uansett sympatier eller antipatier; er det riktig å anklage eller refse noen for å ha gitt framskutt medisinsk hjelp og bistand til sårede under en forferdeli­g krig, hvor begge parter begikk krigsforbr­ytelser?

Bays insinuasjo­n om at frontsøstr­e var innforståt­t med og kjempet for utrydding av jødene er like udokumente­rt som den er ondskapsfu­ll. Likeledes er hans mistenkeli­ggjøringa v front- søstrenes motiver og nedvurderi­ng av deres uselviske medisinske hjelpeinns­ats urettferdi­g og skammelig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway