Fædrelandsvennen

Årets verste filmer

2017 var ikke bare «Blade Runner 2049». Det var mye rael også.

- FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Desember har som vanlig ført med seg en stri strøm av årbestelis­ter. Men når året først skal oppsummere­s, ville det vaere feigt å feie det vonde under teppet.

Her er de fem mest ubrukelige filmene jeg så på kino i 2017. Og etterpå trenger vi aldri å snakke om dem igjen.

«the Bye Bye Man»

Skuespille­t er stivt. Regien er ufokusert. Flestepart­en av scenene har vi sett før i andre tenåringss­skrekkiser. Og filmens busemann ser ut som bassisten i Dimmu Borgir mens bikkja hans – klart at også busemenn kan ha kjaeledyr! – rett og slett ser ut som en billig dataanimas­jon. I sum snakker vi, som du kanskje aner, om en film som aldri burde ha vaert satt opp på kino.

«Fifty Shades Darker»

Som i porno... – unnskyld! – romantiske filmer flest må vi holde ut mye klønete dialog og unødige forvikling­er før det blir noe action. Og når ting endelig skjer, føles det mest av alt kleint. Men for all del: Hvis flaue, moralsk diskutable klisjeer kan få fart på sakene hjemme hos deg, vil ikke undertegne­de vaere han fyren som absolutt skal henge seg opp i detaljer.

«Snømannen»

Skal vi se... Bok av Jo Nesbø? Check. Tomas Alfredson bak kameraet? Check. Martin Scorsese som produsent? Check. Michael Fassbender i hovedrolle­n? Check. Hva som kunne gå galt med et slikt utgangspun­kt? Stort sett alt, viste det seg. Årets mest forhåndshy­pede film her til lands var et forvirret, forvirrend­e og ofte ufrivillig komisk tilfelle av «for mange kokker».

«Collateral Beauty»

Det eneste som er mer ubegripeli­g enn at Will Smith, Kate Winslet, Keira Knightley, Edward Norton og Helen Mirren stilte opp i det oppkonstru­erte, falsktklin­gende tøvet som er «Collateral Beauty», er den siste twisten i filmens plot. Jeg skulle til å si at den må ses for å bli trodd. Men, stol på meg, den vil du faktisk ikke se.

«Emojifilme­n»

Filmer kan baseres på så mangt. Alt fra romaner, skuespill, tegneserie­r og sitcoms til dataspill kan fungere. De kan fungere fordi filmskaper­ne får et univers og et sett karakterer å ta utgangspun­kt i. Men at det også skulle vaere mulig å lage en severdig film om emojis – altså de teite symbolene folk henger på meldingene sine når de ikke finner ord å uttrykke seg med – ble motbevist én gang for alle av dette skamløse reklamepro­duktet.

 ?? FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES ?? Emoji fra årets dårligste film.
FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES Emoji fra årets dårligste film.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway