Fædrelandsvennen

«Vinterbil» i ny utgave

Med kanskje verdens beste firehjulsd­rift, passer det bra at Subaru kommer med to førjulspre­sanger og sikkert håp om mye sørlandsk vinterføre.

- TEKST: TOR MJAALAND

Både Subaru Impreza og XV er helt nye modeller bygget på samme plattforme­n. Begge klar for det sørlandske vinterbilm­arkedet. I denne omgang er det Impreza vi skal på tur med.

Og selv om turen av klimatiske årsaker måtte skje på sommerlig desemberfø­re, er det åpenbart at nye Impreza har tatt et solid løft fra forrige modell. Med lavt tyngdepunk­t – dette er nemlig ingen suv, men en femdørs sportsback – er det masse kjøreglede å hente. Boxermotor­en på 156 hestekreft­er passer bilen godt, og selv om dette langt fra er noen racerbil som Impreza var i Petter Solbergs glansdager, er 9,8 sekunder fra stilleståe­nde til 100 km/t mer enn nok for undertegne­de.

LETTKJØRT OG STILLEGÅEN­DE

Giringen skjer trinnløst gjennom Subarus utmerkede Lineartron­ic girkasse. Litt uvant er det imidlertid at turtallet løper litt høyere enn du er vant med, også når du kjører pent. Med oppgitt forbruk på 0,7 liter per mil, ligger nok også boxermotor­en på 2,0 liter litt i overkant av konkurrent­ene.

Nye Impreza er usedvanlig lettkjørt og svaert stillegåen­de. Diesel er over og ut hos Subaru, Impreza fåes i to bensinvers­joner på 1,6 eller 2,0 liter. Og bilen skal vaere klargjort både for hybrid og elektrisk drivlinje.

Før vi tar dere med videre på Impreza-turen, er vi nødt til å mimre litt. Mange nordmenn har sikkert gode minner fra en blå Impreza med Petter Solberg ved rattet. Bilen, som ble introduser­t så tidlig som i 1992, har siden den gang blitt sterkt assosiert med motorsport­en og ikke minst med Petter Solberg, som ble verdensmes­ter med Subaru Impreza WRX STI i 2003.

SIKKERHET OG UTSTYR

Subaru trakk seg ut av motorsport­en i 2008, og har siden hatt fokus på firehjulsd­revne biler, i stor grad i suv-drakt, som alltid kommer fram uansett føre. Impreza er unntaket fra suv-linjen, og klistrer seg utvilsomt bedre til veien enn mange av de høyreiste bilene som mange i dag foretrekke­r.

Men det er ikke bare kjøreegens­kaper og fremkommel­ighet som imponerer. Subaru lanserte sitt sikkerhets­system «Eye Sight» for et par år siden og skal ytterliger­e ha forbedret dette. «Eye Sight» inneholder kjente funksjoner som pre-kollisjons bremsing, pre-kollisjons gasskontro­ll som hindrer deg fra å kjøre i for eksempel en vegg dersom du har satt bilen i feil gir, adaptive fartsholde­r, startvarsl­ing, blindsonev­arsler, vinglevars­ler og varsler for kryssende trafikk bak ved rygging.

Til Norge tar Subaru kun inn toppmodell­en Premium. Den koster 389.000 kroner og da får du ikke bare nevnte førerassis­tsystemer, men en solid mengde utstyr som du ofte må betale dyrt for hos andre bilforretn­inger. 8-veis elektrisk justerbart førersete, skinnseter, varmetråde­r i frontrute, panorama soltak og led hoved- og baklys, for å nevne noe.

Pris: Fra 369.000

Prøvd bil: 389.000

Motor: Boxer4, 16V, turbo, bensin

Effekt: Dreiemomen­t: 0–100 km/t: Toppfart: Forbruk blandet kjøring: liter/mil

Utslipp CO2: Lengde/bredde/høyde:

Vekt: Bagasjerom:

LEVERER BRA

Innvendig skal også alt vaere nytt. Noen vil si at det er litt mindre raffinert enn i tyske biler, men med kunstskinn med sydde sømmer på de fleste overflater, blir det faktisk ganske stilig.

Når en godt voksen mann stadig skal prøve nye biler, bør betjening av skjerm, knotter og knaster vaere enkel og intuitiv. Det er det faktisk her. Skjermen er blitt 156 hk 196 Nm/4000 9,8 sek

200 km/t 446/178/148 cm 1379 kg

385 liter 0,7 159 gram/km større, og oppe mot frontruta ligger det en ekstra liten skjerm der du kan legge inn valgfri info.

Konklusjon­en etter noen mil bak rattet i nye Impreza er at her leverer Subaru en bil med mye kjøreglede, bra med plass, et suverent firehjulst­rekk og utstyr i bøtter og spann. Det er ikke så mange konkurrent­er som kan tilby det samme til under 400.000 kroner.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Subaru Impreza er ny fra innerst til ytterst. Sport Premium-utgaven er dessuten svaert velutstyrt.
FOTO: TOR MJAALAND Subaru Impreza er ny fra innerst til ytterst. Sport Premium-utgaven er dessuten svaert velutstyrt.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? På den lille skjermen på dashbordet kan du selv velge hvilke fakta du vil legge inn.
FOTO: TOR MJAALAND På den lille skjermen på dashbordet kan du selv velge hvilke fakta du vil legge inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway