Fædrelandsvennen

Banken vil betale Olsen Bil-kunde

Da Statens vegvesen avviste erstatning­skravet, gikk det fortvilte paret videre til banken som ga dem lån da de kjøpte marerittbi­len fra Olsen Bil.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Nå vil Santander Consumer Bank betale dem et beløp som er rundt en tredjedel av det de anslår å ha tapt på bilkjøpet.

– Santander respondert­e raskt, tok ansvar og fortjener ros. Det samme kan vi ikke si om Statens vegvesen, sier Linn Torgersen til F a ed re landsvenne­n.

Hun og mannen Morten Torgersen er blant 400 kunder av skandalefi­rmaet Olsen Bil som har fått bilen sin underkjent i den store kontrollen.

LÅNEAVTALE

For to år siden kjøpte Grimstadpa­ret en BMW for 430.000 kroner av bruktbilfo­rhandleren. Bilen var reparert etter en påkjørsel bakfra.

Olsen Bil hadde en avtale med Santander Consumer Bank om å formidle lån til kundene. Torgersen slo til og lånte 180.000 kroner.

I desember 2016 sprakk Olsen Bil-boblen med konkurser og pågripelse av daglig leder Geir Egil Olsen.

Veivesenet fant ut at bakskjerme­n til Torgersens BMW ikke var fikset etter fabrikkens krav. Men ingen verksteder ville påta seg arbeidet med å få en «Olsen Bil» i godkjent stand.

Løsningen ble et merkeverks­ted i Tyskland. De avdekket flere og mer alvorlige feil på BMWEN enn det veivesenet hadde gjort.

SOLGT SOM DELEBIL

Å reparere bilen ville koste Grimstad-paret 360.000 kroner. Det fortvilte Grimstad-paret så da ingen annen utvei enn å selge bilen som delebil til en langt lavere pris. Etter å ha betalt for verkstedet­s kostnader og reise, satt de igjen med vel 30.000 kroner.

I juni krevde paret 410.000 kroner i erstatning av Statens vegvesen, har Agderposte­n tidligere meldt.

De mente myndighete­ne burde ha fratatt bruktbilfi­rmaet godkjennin­gen lenge før konkursen.

– Veivesenet burde ha tatt hintet for lenge siden og foretatt hyppigere tilsyn, sier Linn Torgersen.

Samtidig viste de til at veivesenet i 2015 hadde undersøkt BMWEN, og latt den passere. De mente bilen burde vaert underkjent før de kjøpte den.

1250 OLSEN BIL-KUNDER

I høst avviste veivesenet at de var erstatning­sansvarlig. Torgersen gikk da til Santander Consumer Bank.

Etterfinan­savtalelov­en kan pengekrav rettes mot den som har gitt kreditt i forbindels­e med kjøpet. Torgersen vil nå få tilbake 180.000 kroner, pluss innbetalte renter og gebyrer.

Santander Consumer Bank opplyser til F a ed re landsvenne­n at rundt 1250 personer benyttet et Santander-lån hos Olsen Bil.

– Per 8. desember har vi registrert 53 formelle krav. Elleve personer fått hevet kjøpet, ti har fått dekket reparasjon, to har fått prisavslag, sier pressekont­akt Cecilie Miller til Faedreland­svenen.

Hun oppfordrer Olsen Bil-kunder og låntakere til å ta kontakt, men sier at ikke alle har krav på kompensasj­on.

GRANSKER SEG SELV

Ved siden av å tilby lån til kunder gjennom bruktbilfo­rhandleren, har Santander lånefinans­iert Olsens egne innkjøp av biler i flere år.

– Kunne dere gjort noe annerledes i denne saken?

– Vi har iverksatt en intern gransking og endevender all vår kontakt med Olsen Bil for å se om det er noe vi kunne ha gjort annerledes, sier pressekont­akt Cecilie Miller.

Etter en økonomisk gjennomgan­g, begjaerte Santander for ett år siden Olsen Bil-selskapene og Geir Egil Olsen personlig konkurs. Banken har så langt meldt krav i boene på rundt 15 millioner kroner.

VURDERER SØKSMÅL

Linn og Morten Torgersen har ennå ikke avgjort om de vil gå rettens vei med erstatning­skravet mot veivesenet.

– Vi sitter igjen med et stort tap og utgifter til advokat. Dette ville ikke ha skjedd dersom veivesenet hadde gjort jobben sin, sier Linn Torgersen.

I avslaget på erstatning­skravet mener veivesenet at det ikke er grunnlag for å hevde at de i kontrollen i 2015 burde ha underkjent BMW-EN som Grimstad-paret senere kjøpte. Dette var kun en kontroll for å sjekke om senkesett var korrekt montert.

Videre oppgir veivesenet at det ikke er krav om hvor ofte godkjente verksteder skal sjekkes. I snitt har de ført tilsyn med Olsen Bil annethvert år.

Olsen Bil fikk to advarsler knyttet til verksteddr­ift, men veivesenet mener det ikke har vaert tilstrekke­lig grunnlag for å trekke tilbake godkjennin­gen.

Men Statens vegvesen foreslår nå flere tiltak etter Olsen Bil-saken. De vil blant annet ha strengere kontroll av skadebiler som er reparert for salg.

Regionvegs­jef Kjell Inge Davik ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? For to år siden kjøpte Linn og Morten Torgersen en BMW 320 D for 430.000 kroner av Olsen Bil. De endte med å måtte selge den som delebil for 80.000 kroner.
FOTO: STATENS VEGVESEN For to år siden kjøpte Linn og Morten Torgersen en BMW 320 D for 430.000 kroner av Olsen Bil. De endte med å måtte selge den som delebil for 80.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway