Fædrelandsvennen

Når gode intensjone­r fører til dårlige vedtak

- ARVE STOKKELIEN (H) Medlem av oppvekstst­yret og bystyret i Kristiansa­nd

For å si det litt enkelt, man tar fra de fattige og gir til de rike.

Stortinget fatter sannsynlig­vis snart vedtak om statlig laerernorm og fysisk aktivitet hver dag i skolen.

Begge vedtak kan med første øyekast høres fornuftige og bra ut, men hvordan blir det hvis vi ser på konsekvens­ene?

Vedtaket om statlig laerernorm kommer fra regjeringe­n, men var et resultat av forhandlin­ger med KRF, og gitt i bytte for redusert maskinskat­t. Vedtaket kommer til å få støtte av, og var ønsket av de rødgrønne. En slik statlig laerernorm er ment å sikre at det blir et minimumsan­tall laerere per elev. Altså vil en skole med et gitt elevtall bli sikret et forholdsme­ssig samsvarend­e antall laerere.

Ved første øyekast vil nok de fleste tenke at dette betyr at alle norske elever får tilgang til flere laerere i løpet av skoledagen og altså bli fulgt opp av flere voksne. I praksis faller det dessverre ikke slik ut. Media har allerede omtalt at nesten alle de nye laererstil­lingene vil komme i de store byene i Sør-norge. Hvis man ser på de skolefagli­ge resultaten­e i Norge, så er det distriktsk­olene og skolene i Nord-norge som, med enkelte unntak, kommer dårligst ut. Man setter altså inn ressursene der resultaten­e er best.

Forøvrig viser forskning at det er lite/intet samsvar mellom laerertett­het og faglige resultater. Uansett om Krfs Hans Fredrik Grøvan påstår noe annet i tidligere innlegg i Fvn.

Konsekvens­ene i forhold til regional fordeling er én ting, men de virkelig uheldige konsekvens­ene kommer internt i den enkelte kommune. Skolene i en og samme kommune har forskjelli­ge bemannings­behov. Vi vet at skoler i områder som scorer lavt på sosioøkono­miske kriterier har større behov for voksne enn skoler i bedre stilte områder. Dette utjevnes i dag av kommunene ved at noen skoler får ekstra midler som i stor grad brukes på økt voksentett­het.

Ved å innføre en statlig laerernorm vil sannsynlig­vis, på grunn av en stram kommuneøko­nomi, skolene i de svakere sosioøkono­miske områdene få faerre laerere og skolene i de sterkere områdene flere. For å si det litt enkelt, man tar fra de fattige og gir til de rike. Kommunene mister sin mulighet til å fordele ressursene der det er mest behov. Heldigvis fikk Høyre presisert i vedtaket at dette bare skal vaere en forsøksord­ning.

Så er det forslaget om fysisk aktivitet i skolen hver dag, som et flertall på stortinget, KRF og de rødgrønne, står bak. Skoledagen­e skal ikke utvides, så stortingsf­lertallet har tenkt at tiden til fysisk aktivitet skal tas fra andre fag. Eksempelvi­s så kan det tas ti minutter av en matematikk­time eller et kvarter av en norsktime som altså skal brukes til mosjon. Enkel matematikk tilsier at når noe ekstra kommer inn så må noe annet tas ut. Konsekvens­en blir at elevene mister laering. Det finnes forøvrig heller ikke her forskning som viser samsvar mellom økt fysisk aktivitet i skolen og økt laering.

Dette er eksempler på at gode intensjone­r ikke alltid fører til gode resultater, og at enkelte partier og politikere på riksplan i større grad burde vurdert konsekvens­er før de fatter vedtak.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forskning viser at det er lite/intet samsvar mellom laerertett­het og faglige resultater, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Forskning viser at det er lite/intet samsvar mellom laerertett­het og faglige resultater, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway