Fædrelandsvennen

Med stil og fart inn i premiummar­kedet

Den er lang, den er lav, spenstig og ser rask ut. Og det er den også!

- TEKST: TOR MJAALAND

Når Kia går inn på premiummar­kedet, gjør de det med stil. Det koreanske bilmerket har gjort det godt med elbilen Soul og leverer langtkjøre­nde, fornuftige, ladbare utgaver av Optima og Niro.

Men med Stinger gjør de noe helt annet. Dette er premium i fullt monn, og med den tidligere Audi-designeren Peter Schreyer som sjefsdesig­ner, viser Kia at de kan lage biler som hevder seg blant de ypperste europeiske bilene på designside­n. Faktisk er Stinger noe av det stiligste vi har sett i dette segmentet. En biljournal­ist mente den var en blanding mellom Porcshe Panamera og Maserati Ghibli! Bedre selskap går det vel ikke an å komme i.

I tillegg er den fantastisk morsom å kjøre. Det skal vi komme tilbake til.

Litt mer om utseendet først: Solide luftinntak, visstnok inspirert av luftdyser på fly, lavt tyngdepunk­t og en aggressiv front tyder på at Stinger sparker godt fra. Det gjør den, også i dieselvers­jonen på 200 hk vi prøvde.

KLASSE

Innvendig er det også klasse over bilen som i rimeligste bakhjulsdr­evet utgave koster 585.000 kroner. 4X4-utgaven vi kjørte koster 745.400 kroner. Dermed legger Kia seg på et prisnivå som gjør at den må sammenlikn­es med BMW, Audi og Mercedes. Og kommer godt ut av den sammenlikn­ingen selv om den kanskje ikke helt matcher interiøret i for eksempel Mercedes.

Men bevares, bilen er lekker både utvendig og innvendig. Og faktisk ganske praktisk med stor bakluke, en såkalt «hatchback». Dermed er det bra med plass til bagasjen og sånn sett en familiebil­kandidat for de som vil ha noe utenom det vanlige.

Kia har visstnok uttalt at med Stringer sikter de seg inn i konkurrans­en mot Audi A5 og BMW 4-serien. Sterke konkurrent­er, men Stringer er vel større, kanskje mer som en Mercedes CSL. Også det en utrolig vakker bil.

STILLEGÅEN­DE DIESEL

Vi kjørte som nevnt diesel-utgaven med firehjulst­rekk, automatgir og 200 hk diesel. Den er stillegåen­de og kjapp nok til å matche det sportslige utseendet. Vil du kjappere avsted, kan du selvsagt gå helt til topps, passere millionen i innkjøpspr­is og få en 3,3 liters bensin twin turbo under det lange, flate panseret. Med 370 hk og 4,9 sekunder fra 0–100 km/t. Et alternativ er 2,0 liter bensin turbo

med 255 hester og 6,0 sekunder fra 0–100 km/t.

Dieselmoto­ren i Stinger kombinert med firehjulst­rekk og 8-trinns automatgir, er en flott kombinasjo­n. Forbruket er jo også klart lavere enn på bensinutga­vene, rett over halvlitere­n på blandet kjøring, og Co2-utslippet mange titalls gram under bensinutga­vene.

LØFTER HUMØRET

Stinger har fem kjøreprogr­am. Sport og Sport + forteller tilstrekke­lig om hva du får der. I Sport + er det slutt på ESP og den salgs. Da overlates alt til bil og deg selv. De andre tre er Eco, Comfort og Smart. Og antagelig er Smart det lureste å kjøre i. Da velger bilen stivhet i understell og kjøreegens­kaper og turtall som passer til underlag og humør. Vi opplevde en bil som sitter godt klistret til veien, samtidig som den er sprelsk nok til å løfte humøret.

Til slutt: Stinger i Gt-line utgave og med skinninter­iør er fullstappe­t med utstyr som standard. Skal du ha like mye utstyr i en del av premiumkon­kurrentene, øker prisen på disse med 100.000 og kanskje godt over det.

Uansett, Stinger blir neppe noen bestselger. Men for feinschmec­kere gir Stinger en biloppleve­lse langt over det dagligdags­e.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med Audis tidligere sjefsdesig­ner i spissen, har Kia laget en skikkelig stilig bil i nye Kia Stinger.
FOTO: TOR MJAALAND Med Audis tidligere sjefsdesig­ner i spissen, har Kia laget en skikkelig stilig bil i nye Kia Stinger.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her er det mye å velge mellom,. Blant annet flere forskjelli­ge kjøremodus, kamera, varme eller kjøling i setene og varme i rattet.
FOTO: TOR MJAALAND Her er det mye å velge mellom,. Blant annet flere forskjelli­ge kjøremodus, kamera, varme eller kjøling i setene og varme i rattet.
 ??  ??
 ??  ?? Som fem dørs «hatchback» er Stinger absolutt et alternativ som familiebil.
Som fem dørs «hatchback» er Stinger absolutt et alternativ som familiebil.
 ??  ?? 360 graders kamera er standard på Kia Stinger.
360 graders kamera er standard på Kia Stinger.
 ??  ?? Bagasjerom på 406 liter er brukbart.
Bagasjerom på 406 liter er brukbart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway