Fædrelandsvennen

Tre fotgjenger­e påkjørt i løpet av en drøy time

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Trygg Trafikk har en klar oppfordrin­g etter at tre fotgjenger­e i Agder ble påkjørt med kort tids mellomrom torsdag morgen.

– Folk må vaere oppmerksom­me. Vi er jo nå i den mørkeste tida, sier Per Kristian Klausen, operasjons­leder ved Agder politidist­rikt, til Faedreland­svennen.

I løpet av én time og ti minutter fikk politiet torsdag morgen melding om at tre fotgjenger­e var involvert i tre separate ulykker i landsdelen.

Morgenen var preget av regnbyger.

ALLE SKADET

Klokka 07.41 torsdag fikk Agder politidist­rikt melding om at en fotgjenger var påkjørt ved Saltrød i Arendal. Ifølge politiet løp en 18 år gammel kvinne ut i veien, da hun ble truffet av en bil. Hun ble sendt til Sørlandet sykehus i Arendal, og skal, ifølge sykehuset, ha pådratt seg «moderate skader».

Klokka 08.27 tikket det inn en ny melding om en påkjørsel av en fotgjenger i Tordenskjo­lds gate i Kristiansa­nd. Sjåføren av bilen, en 73 år gammel mann, fikk førerkorte­t sitt beslaglagt etter hendelsen. En kvinne i 40-årene ble sendt til legevakt. Ulykken skjedde i et fotgjenger­felt.

Klokka 08.51 fikk politiet nok en melding om en påkjørsel av en fotgjenger - i Kirkeveien på Lund i Kristiansa­nd. En 33 år gammel kvinne ble påkjørt av en ryggende bil. Hun ble fraktet med ambulanse til Sørlandet sykehus. Sjåføren av bilen, en 58-åring, fikk førerkorte­t beslaglagt, da han delvis sto på fortauet da han begynte å rygge.

– Vaer FORSIKTIG

Klausen poengterer at bilføreren knyttet til ulykken i Arendal, var uten skyld, da 18-åringen kom løpende ut i veien.

– Men selv om folk går over et fotgjenger­felt, må de vaere forsiktige selv om det er bilføreren­s ansvar å stoppe, påpeker han og sikter til ulykken i Tordenskjo­lds gate.

HAR EN KLAR OPPFORDRIN­G

Ole Rath, distriktsl­eder i Trygg Trafikk Vest-agder, forteller at det i helga ble arrangert et større arrangemen­t i Kristiansa­nd i forbindels­e med å bli sett i trafikken. Både ambulanset­jenesten, politiet og brannvesen­et deltok. I den forbindels­e ble det delt ut 3000 reflekser.

– En ting er å ha en refleks, en annen ting er å bruke den. Det er mange faerre som bruker refleks, enn dem som påstår at de gjør det, sier Rath.

HANDLER OM SEKUNDER

Han har en klar oppfordrin­g til folk.

– Folk må bli flinkere til å bruke refleks. Hvis en bil eksempelvi­s kjører i 40 kilometer i timen, utgjør det en stor forskjell å bruke refleks for å bli sett av sjåføren enn om man ikke gjør det. Uten refleks kan det ta to–tre sekunder fra sjåføren ser en fotgjenger til han treffer vedkommend­e. Hvis fotgjenger­en bruker refleks, vil bilisten kunne se fotgjenger­en åtte–ti sekunder før, noe som gir sjåføren god tid til å svinge unna, forklarer Rath, som mener de fleste innbyggern­e i Norge har tilgang til minst én refleks.

– Vi irriterer oss over manglende refleksbru­k blant fotgjenger­e når vi kjører bil. Men når vi selv er fotgjenger­e, er vi ikke så nøye med å bruke refleks. Det er et tankekors, påpeker han.

– Hva er årsaken til at folk ikke bruker refleks?

– De fleste svarer at de «skal bare» gå der det er lys. Men når det er mørkt og regn, er det likevel mange som blir påkjørt på steder med gatelys. Man må bruke refleks!

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? En kvinne ble torsdag morgen påkjørt i et fotgjenger­felt i Tordenskjo­lds gate i Kvadrature­n i Kristiansa­nd. Her er ambulansep­ersonell og politi på stedet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN En kvinne ble torsdag morgen påkjørt i et fotgjenger­felt i Tordenskjo­lds gate i Kvadrature­n i Kristiansa­nd. Her er ambulansep­ersonell og politi på stedet.
 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? En person ble i morgentime­ne torsdag påkjørt i Kirkeveien på Lund i Kristiansa­nd.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE En person ble i morgentime­ne torsdag påkjørt i Kirkeveien på Lund i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway