Fædrelandsvennen

Helge Michalsen til minne

- ELLEN KOPSTAD, JASMINA KELJALIC OG JON SKRANES på vegne av de ansatte ved Barne- og Ungdomsavd­elingen, Sørlandet sykehus i Arendal

●●Vi har med sorg mottatt meldingen om at barnelege og tidligere avdelingso­verlege Helge Michalsen ved Barneavdel­ingen i Arendal gikk bort den 26.november, etter alvorlig kreftsykdo­m. Med Helges bortgang har norsk barnemedis­in mistet en markant fagperson, og vi har mistet en god kollega og kjaer venn.

Helge ble født den 15.mai 1942 og vokste opp i Kristiansa­nd, men tilbrakte deler av barndommen i Tripoli, Libya og Hellas. Han fullførte medisinstu­dier i Bergen allerede som 24-åring. Det var barnelege Helge ønsket å bli, og han spesialise­rte seg ved barneavdel­ingene i Porsgrunn og Ullevål sykehus. I 1974 tiltrådte Helge som ass. overlege ved den nyopprette­de Barneavdel­ingen ved Nordland sentralsyk­ehus i Bodø, og han ble deretter reserveleg­e ved Aker sykehus. Helge var sentral i arbeidet med å utvikle faget og avdelingen­e ved de aktuelle sykehus. I 1994 gikk ferden videre til Barneavdel­ingen, Aust-agder sentralsju­kehus i Arendal hvor han ble avdelingso­verlege fra 1997 til 2007. Han fortsatte i en deltidssti­lling som overlege helt fram til 2015.

Sammen med barnelege Dag Skyberg i Arendal og professor Øystein Aagenaes ved Rikshospit­alet var Helge en pionér når det gjaldt det medisinske tilbudet til barn og unge med cystisk fibrose. Helge bygget opp et nasjonalt senter for CF ved Aker sykehus og deltok også i stiftelsen av Norsk forening for cystisk fibrose. Helge var i 25 år leder for fagrådet, han ble aeresmedle­m og ble i 2012 tildelt Cf-prisen for sitt banebryten­de arbeid.

Helge hadde spisskompe­tanse innen feltet pediatrisk gastroente­rologi og kompetanse­n lever videre hos fagfolkene ved BUA i Arendal. Helge gjorde også en banebryten­de innsats innen sosialpedi­atrien. Han utviklet og ledet det første mottaket for seksuelt misbrukte barn som ble etablert ved Aker sykehus i 1986.

Helge var interesser­t i forskning og bidro med vitenskape­lige publikasjo­ner samt foredrag på nasjonale og internasjo­nale kongresser. Han underviste uttalelige medisiners­tudenter og sykepleier­studenter. Helge hadde flere tillitsver­v og var blant annet leder av Norsk barnelegef­orening i perioden 1992-1995, samt nestleder i 1996-97. Han var i flere år leder av Helsedirek­tørens rådgivende utvalg i pediatri.

Helge var barnelegen som var likt av alle – både pasienter, deres foresatt og kollegene. Hans lune Sørlandshu­mor, jordnaere vaeremåte og gode humør i kombinasjo­n med faglig dyktighet og respekt gjorde Helge til en god leder. Helge forstod viktighete­n av tverrfagli­ghet i arbeidet med syke barn og deres familier, saerlig ved alvorlige kronisk sykdom. Han evnet å komme i god kontakt med barnet og plassere det i sentrum. Han snakket så barn forstod han, han var aerlig, og han brukte god tid

Helge var glad i musikk og sport, og som sørlending­er flest sterkt knyttet til sjøen og sjølivet. Han trivdes spesielt godt når han kunne vaere på hytta i Høvåg eller i leilighete­n i Hellas.

Vi vil savne Helge, og våre tanker går til hans hustru Bjørg gjennom 54 år og til resten av familien.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway