Fædrelandsvennen

Gratulerer, Nikkelverk­et!

Helt siden 1910 har Nikkelverk­et vaert en hjørnestei­nsbedrift i Kristiansa­nd. At råstofftil­gangen er sikret for minst 15 nye år fremover, er det all grunn til å glede seg over.

-

Hva prosessind­ustrien har betydd for Sørlandet generelt og Kristiansa­nd spesielt gjennom generasjon­er, er vanskelig å overvurder­e. I de to største miljøene, dagens Glencore Nikkelverk og Elkems forskjelli­ge aktivitete­r på Fiskaa, er tusener på tusener av årsverk lagt ned gjennom mer enn hundre år, med mat på bordet i mangt et hjem og en imponerend­e kompetanse- og teknologiu­tvikling som resultat. Underveis har man også tatt fatt i en miljøprobl­ematikk som ble stadig mer påtrengend­e, og langt på vei løst den - senest gjennom Elkem Carbons nye varmegjenv­inningsog renseanleg­g.

At slike industribe­drifter i sin tid ble lagt til Kristiansa­nd, skyldes faktorer som stabil tilgang på elektrisk kraft og dypvannska­ier. I Glencores tilfelle spilte også tilgang på nikkelråst­off fra Evje inn, men det er gammel historie; all nikkel som ble hentet ut av gruvene på Evje så lenge de var i drift, ville ikke rekke til å drive dagens verk i mer enn tre måneder. Så effektivt er det blitt.

Råstoff er samtidig det ømme punktet for det vi på reportasje­plass har omtalt som «verdens beste nikkelverk». Det må komme fra andre land, i hovedsak Canada. Slik har det vaert helt siden Falconbrid­ge kjøpte fabrikkanl­egget i 1929, da det lå tilnaermet dødt etter en betydelig finansskan­dale. I alle år siden har det vaert et tett og godt, men også delikat forhold mellom bedriftsle­delsen i Kristiansa­nd og skiftende konsernled­elser i gruve- og materialla­ndet Canada.

Denne uken ble et nytt og hyggelig kapittel i denne industriso­ga skrevet. Glencore-konsernet, naermere bestemt ledelsen i forretning­sområdet «Integrated Nickel Operation», har vedtatt å åpne to nye nikkelgruv­er i henholdsvi­s Sudbury og Ragland. Når de har kommet i drift, sikrer det råstofftil­gangen for nikkelverk­et i Kristiansa­nd i minst 15 år.

Vi gratulerer!

Slik har det vaert helt siden Falconbrid­ge kjøpte fabrikkanl­egget i 1929, da det lå tilnaermet dødt etter en betydelig finansskan­dale.

 ??  ?? Så glade blir nikkelprod­usenter når de sikres stabil råstofftil­gang.
Så glade blir nikkelprod­usenter når de sikres stabil råstofftil­gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway