Fædrelandsvennen

Anbefaler opprinneli­g trasé

I februar 2015 bestemte samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen at en firefelts E 39 fra Sandnes til Flekkefjor­d skulle vurderes over Høg-jaeren. Snaue tre år senere anbefaler veivesenet å droppe traseen.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Alle piler peker i retning indre korridor, og vi føler oss derfor trygge på at det er riktig å anbefale at midtre og ytre korridorer tas ut av den videre planleggin­gen, forteller Torun Lynnebakke­n, planleggin­gsleder i Statens vegvesen, til Faedreland­svennen.

Beslutning­en ble kjent i en pressemeld­ing som veivesenet sendte ut fredag.

Etatens vurdering av de tre hovedtrase­ene, indre, ytre og midtre korridor, viser at indre trasé, som i stor grad følger dagens E 39, skiller seg klart best ut:

• Den er kortere (6,9 km kortere enn midtre og 8,5 km kortere enn ytre korridor) og har høyere samfunnsny­tte enn både midtre og ytre korridor.

• Den har mindre konsekvens­er for naturmangf­old, kulturmilj­ø, naturresur­ser, landskapsb­ilde, naermiljø og friluftsli­v.

• Den har størst netto ringvirkni­nger.

– I våres, da vi kun kjente til de prissatte konsekvens­ene, anbefalte vi utredning av alle korridoren­e, selv om indre korridor kom best ut. Siden den gang har sett på de ikke-prissatte konsekvens­ene og øvrig samfunnsme­ssige konsekvens­er, som begge peker i samme retning, forteller Lynnebakke­n.

«NY» INDRE KORRIDOR

Dersom kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet følger anbefaling­en til veivesenet, som de vil få tilsendt før jul, vil etaten fortsette å utrede indre korridor.

Deriblant en 40 kilometer lang alternativ trasé mellom Moi og Bue i Rogaland, som kom inn i planarbeid­et i oktober som følge av høringsrun­den på alle tre korridoren­e. Traseen, som veivesenet kaller «ny indre korridor» (grønn linje), ligger sydvest for nåvaerende indre korridor (røde linjer).

MANGE ENDRINGER

Planproses­sen har nå pågått i snart tre år:

• I februar 2015 bestemte samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen at en firefelts E 39 fra Sandnes til Flekkefjor­d skal vurderes over Høg-jaeren.

• I april 2016 ble korridoren­e endret, da strekninge­n fra Flekkefjor­d via Hauge i Dalane til Egersund ble kuttet ut grunnet for lavt trafikkgru­nnlag.

• I mai 2016 kom beslutning­en om statlig planleggin­g.

• Fram mot vinteren 2017 dukket det også opp en mellomløsn­ing, den såkalte midtre korridor som kombinerer ytre korridor over Høg-jaeren og indre korridor langs dagens E 39, før ny variant av indre korridor kom i oktober.

Nå droppes altså mest sannsynlig ytre og midtre korridor.

– IKKE BORTKASTET

– Traseen samferdsel­sministere­n påla dere å utrede for snart tre år siden, anbefales nå lagt i skuffen. Har det vaert bortkastet tid?

– Det vil jeg ikke si. Vi har fått mye kunnskap om alle korridoren­e, og de som var tilhengere av korridoren over Høg-jaeren har nå fått en grundig gjennomgan­g av dette alternativ­et, svarer Lynnebakke­n.

– Men dere kunne spart tid og penger på å droppe dette?

– Penger kunne vi nok spart, men jeg tror ikke vi har brukt så mye mer tid, da vi har satt på ekstra folk til å jobbe med dette, svarer planleggin­gslederen.

Går alt etter planen skal veivesenet­s endelige anbefaling til trasé mellom Lyngdal vest og Sandnes vaere klar før sommeren.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KARTVERKET ?? Statens vegvesen anbefaler ikke midtre (gult) og ytre korridor (grønt) i den videre planleggin­gen av E 39 mellom Lyngdal vest og Sandnes.
ILLUSTRASJ­ON: KARTVERKET Statens vegvesen anbefaler ikke midtre (gult) og ytre korridor (grønt) i den videre planleggin­gen av E 39 mellom Lyngdal vest og Sandnes.
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Torun Lynnebakke­n, planleggin­gsleder i Statens vegvesen.
FOTO: STATENS VEGVESEN Torun Lynnebakke­n, planleggin­gsleder i Statens vegvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway