Fædrelandsvennen

Store prisforskj­eller i sentrum

Kristiansa­nd kommune holder parkerings­prisene nede i sentrum og tilbyr de billigste plassene. Men de kan bli nødt til å skru opp prisene for å nå klimamål.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Nei, det er ikke dyrt å betale i Kristiansa­nd. Det er helt på nivå med andre lignende byer, sier Jon Olav Holtan.

Han parkerer i parkerings­huset i Kilden og betaler den nette sum av 12 kroner timen for det. Med elbil er det gratis. Det kommunalt eide parkerings­huset er helt i nedre prissjikt for de som vil ta bil til byen.

I andre enden av skalaen finner vi sentrale plasser naer Markens med priser helt oppe i 30 og 34 kroner.

– Det er dyrt. Jeg kunne jo ha lett etter parkerings­plasser som kostet mindre. Hadde jeg hatt god tid, kunne jeg ha parkert lenger unna og fått meg en spasertur, men det er ikke så fristende i dag, sier Nina Håland.

Hun skal rekke et møte og gjøre et aerend, og ute er det sludd. Valget faller på en parkerings­plass i Dalangårde­n til 30 kroner timen hos Europark.

KOMMUNEN BILLIGST

Faedreland­svennen har gått gjennom de fleste av parkerings­plassene og parkerings­husene sentralt i Kristiansa­nd og sett hva det koster å stå parkert henholdsvi­s en og tre timer på hverdager.

De viser at Kristiansa­nd kommune er med på å holde prisene nede. Mens det koster 30 kroner i Dalangårde­n, koster det 23 kroner på kommunal plass i Skippergat­a som er like ved. Men da kan man bare stå parkert i en time.

– Prisene på de kommunale plassene er ikke først og fremst markedssty­rt. De er mest ment for å stimulere til adferd og få til sirkulasjo­n. Det er ikke slik at vi skal ligge på nivå med Europark, sier Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansa­nd.

FYLLER OPP

Politikken ser ut til å virke. Fra 1. desember måtte elbilene begynne å betale på gateplan. Målet var mer sirkulasjo­n. I parkerings­huset på Kilden er det fortsatt gratis for elbiler, og der står de også på rekke og rad.

– Det er jo et valg man tar. Jeg kunne selvsagt stått mer sentralt parkert og betalt for det, sier Richard Utne.

Kristiansa­nd kommune har flere billige plasser. Blant annet parkerings­plassen ved Budget (17 kr) og parkerings­plassen ved CB (15 kr).

– Hvis vi har et parkerings­hus uten høyt belegg, ser vi ingen grunn til å prise det høyt. Holder vi prisene nede, får vi bilene bort fra gateplan og får folk til å gå. Samtidig blir plassene på gateplan ledige for de som kun har et aerend, sier Raymond Solaas, enhetslede­r i Kristiansa­nd parkering.

DYRERE

Det er ikke sikkert at prisene blir vaerende på dagens nivå. En rapport som kom i november viste at hvis man skulle nå målene om nullvekst i biltrafikk­en, måtte prisene på parkering opp på maksnivå i Kvadrature­n. Det vil si 30 kroner.

I tillegg må man ha parkerings­avgift på steder som Vågsbygd, Lund og Sørlandspa­rken for å få skikkelig effekt.

Prisdiskus­jonen kommer trolig i forbindels­e med ny byvekstavt­ale (tidligere kalt bymiljøavt­ale).

– At pris og tilgjengel­ighet vil bli et virkemidde­l vi må bruke i byvekstavt­alen, er jeg ganske sikker på, sier Ragnar Evensen.

Den politiske diskusjone­n har ennå ikke startet.

– Det vil nok vaere en diskusjon som kommer. Vi må diskutere om man skal kreve inn parkering flere steder enn i dag, for eksempel Sørlandspa­rken, sier Petter Benestad (V), nestleder i by- og miljøutval­get.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Jon Olav Holtan synes ikke det er dyrt å stå parkert i Kristiansa­nd. Prisene er godt under 20 kroner timen flere steder. Blant annet på Kilden der det koster 12 kroner timen.
FOTO: KJETIL REITE Jon Olav Holtan synes ikke det er dyrt å stå parkert i Kristiansa­nd. Prisene er godt under 20 kroner timen flere steder. Blant annet på Kilden der det koster 12 kroner timen.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Med dårlig tid og mange aerend i Kvadrature­n, velger Nina Håland å parkere hos Europark i Dalangårde­n. Det koster 30 kroner timen. Det er også en slik timepris som må til for å få ned bilbruken i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE Med dårlig tid og mange aerend i Kvadrature­n, velger Nina Håland å parkere hos Europark i Dalangårde­n. Det koster 30 kroner timen. Det er også en slik timepris som må til for å få ned bilbruken i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Elbilene har trukket inn i Kilden etter at parkerings­reglene i Kristiansa­nd ble lagt om. Richard Utne velger å parkere gratis i Kilden framfor å betale for å stå på gateplan.
FOTO: KJETIL REITE Elbilene har trukket inn i Kilden etter at parkerings­reglene i Kristiansa­nd ble lagt om. Richard Utne velger å parkere gratis i Kilden framfor å betale for å stå på gateplan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway