Fædrelandsvennen

Nå vil flere ha gammeldags gran

Plasten har ikke tatt over juletremar­kedet. Så langt derifra. Nå er trenden å gå tilbake til gammeldags, norsk gran.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Hos oss øker plast fremdeles. Vi selger dobbelt så mange plasttraer som i fjor i utsalget i Sørlandspa­rken. Over 400 traer i klassen mellom 1000 og 10.000 kroner, sier Helge Eikeland i Oakland Home.

Eikeland, selv sønn av en stor juletrepro­dusent, mener plast øker på Sørlandet og vil fortsette å øke, selv om det på landsplan skal vise fallende tendens.

RETROBØLGE?

Ifølge Norsk Juletres store undersøkel­se utgjorde plasttraer­ne 25 prosent av salget i Oslo i 2015. I fjor falt det tilbake til 18 prosent.

– Vi mener å se en miljø- og retrobølge som først slår inn i storbyene. Nå ønsker folk ekte traer, og mange går helt tilbake til den gode gamle norske grana, sier Ola Sløgedal i Marnardal – en av Sørlandets aller største og mest anerkjente juletrepro­dusenter.

Før jul skal han selge rundt 3000 traer, 1500 til engroskund­er og 1500 direkte fra sine baser i Kristiansa­nd og Sørlandspa­rken.

FEST OG KULTUR

I Lillesand er Asle Marius Gitmark i ferd med å klargjøre til storinnryk­k i helgen. Han venter 1500 mennesker fra hele Sørlandet når han søndag inviterer til selvhogst, sledetur, nissebesøk og grøtfest på Gitmark gård.

– Jeg har stelt med juletraer siden jeg kunne gå. Vi forsøker å skape en skikkelig ramme rundt salget, sier Gitmark.

Han er ikke helt enig i at plasttrend­en er over toppen. Personlig synes han konkurrans­en stadig blir hardere fra «de enkle løsningene» og at det derfor er viktig å bygge kultur rundt norske juletraer.

– Flere og flere eldre velger plast. Mye skyldes at flere bor i leilighet og har problemer med å fjerne treet igjen. Derfor har vi begynt å tilby henting. De kan også levere brukte traer her på gården, sier han.

Gitmark selger noen hundre traer hvert år. For han er det hobby og bigeskjeft ved siden av jobben i Color Line.

Apropos Danmark. Importtrae­r fra de store plantasjen­e i nabolandet i sør, utgjør en stadig mindre andel av norske juletraer.

1,8 MIILLIONER TRAER

Tallene viser at det i år selges cirka 1,8 millioner levende juletraer i Norge. Bare drøyt 400.000 av dem er importtrae­r fra Danmark.

– Vi er nå rundt 70 profesjone­lle juletredyr­kere på Sørlandet. Vi har et meget oppegående miljø, sier Ola Sløgedal.

Juletrepro­duksjon er blitt avansert landbruk. Gitmark øst i Lillesand forteller om jordprøver og nesten forskning for å finne akkurat riktig plantested til rett sort tre.

– Vi sprøyter mot mugg og sopp. Det skal klippes og beskjaeres. Et tre tar mellom åtte og ti år å få fram til salg, sier han.

På Gitmark Gård har han flere store parseller med traer i forskjelli­ge størrelser. Rundt halvparten av de han planter, kommer helt til salg. Resten ødelegges av rådyr eller vokser feil.

Helge Eikeland tror det er folk som har kjøpt billigplas­t som går tilbake til gran. Han har fortsatt stor tro på plastsalge­t som et nisjeprodu­kt.

GODE RÅD

Uansett: Juletresel­gerne kan bare stå klare for å selge. Du velger hva du vil kjøpe. Velger du plast, er det ikke så mange råd å gi utover at dess høyere pris, dess bedre kvalitet. Velger du levende virke, har juletregar­tner Gitmark tre klare råd:

●●Husk nok vann. Treet må aldri gå tomt for vann.

●●Flytt det gradvis inn i huset. Det må ikke sjokkflytt­es inn i varmen.

●●Sag av bunnen for å åpne porene så treet kan ta til seg vannet. Mange sier norsk gran gir best lukt i huset, mens edelgran har fordelen at den varer mye lenger før den drysser.

 ?? FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG ?? En moderne juletresel­ger må skape ramme rundt virksomhet­en. Asle Marius Gitmark inviterer til nisse og grøtfest og selvhogst - pluss at han tilbyr henting av brukte juletraer.
FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG En moderne juletresel­ger må skape ramme rundt virksomhet­en. Asle Marius Gitmark inviterer til nisse og grøtfest og selvhogst - pluss at han tilbyr henting av brukte juletraer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Helge Eikeland i Oakland Home i Sørlandspa­rken selger rundt 400 plasttraer før jul.
FOTO: PRIVAT Helge Eikeland i Oakland Home i Sørlandspa­rken selger rundt 400 plasttraer før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway