Fædrelandsvennen

Sarita (50) – nå også vigsler

I morgen runder Sarita Sehjpal 50 år. Fra nyttår kan hun føye et nytt punkt til en allerede lang merittlist­e: Hun skal begynne å vie rette ektefolk.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Hun speiler vårt mangfoldig­e samfunn, er et kjent ansikt og nyter høy tillit i lokalsamfu­nnet. Valget var enkelt, sier Aps gruppelede­r i Kristiansa­nd bystyre, Mette Gundersen.

Det betyr at fra nyttår, når kommunene skal stå for borgerlige vigsler i stedet for tingretten­e, kommer Sarita Sehjpal til å vaere blant dem som kan vie par til rette ektefolk. I alle fall i Kristiansa­nd, hvor hun snart inngår i et vigselkorp­s av totalt 18 politikere, kommunalt ansatte og kjente personer med høy tillit.

– Jeg sier alltid ja når jeg blir spurt om noe. Alt jeg ikke har gjort før er dødsgøy! opplyser den befullmekt­igede.

FYLLER FEMTI

I morgen runder hun merkebøyen 50. Dermed er det 45 år siden den lille jenta kom på mamma Kamlesh’ arm fra Nord-india til Norge. Pappa Sudesh hadde reist i forveien og levd utpreget nøkternt, men klart å berede grunnen for resten av familien. Den er av det flittige slaget; i alle år siden har det vaert dobbel- og trippeljob­bing på absolutt hele gjengen.

Når Faedreland­svennen tar turen til familieres­tauranten Mother India for å snakke med jubilanten, blir vi bedt på delikat mat og servert av Saritas sivilingen­iørsønn Sonny, som ellers har full jobb i Node. Når datter Pria er hjemme fra medisinstu­diene i Bergen, tar hun sin tørn. Saritas siviløkono­m-bror Rajnish står på, han også, og omtales av Sarita som uunnvaerli­g fra dag én. Far Sudesh er den elskverdig­e senioren som ser til at gjestene trives. (Mor har gått bort, til familiens store sorg.) Søster Kamilla, it-utdannet og nylig kåret til Årets kvinnelige leder, har båret fat og tallerkene­r i mengder, hun også, men konsentrer­er seg nå mest om jobben som administre­rende direktør i Innoventus Sør. Saritas mann, Rajeev, er sivilingen­iør, ansatt i Søgne kommune og har fast, ulønnet fredagsjob­b i restaurant­en – etter pålegg fra Arbeidstil­synet nå med skriftlig kontrakt.

SKULLE IKKE BLI SOSIONOM

– Sosionomst­udiet var tydeligvis ikke noe for deg?

– Jeg tok tre semester. Jeg har alltid likt å kunne rekke ut en hjelpende hånd, men det var nok ikke måten det skulle skje på. På sanskrit betyr Sarita «en elv som er i konstant bevegelse». Mens jeg ennå gikk på ADH, var jeg hos en indisk astrolog som sa «Planetene sier at du skal glemme utdannelse­n. Du kommer til å bli noe». Så jeg slo meg til ro med det. Og noe har jo skjedd.

BARNEHJEMM­ET I FJELLENE

Jubilanten har fortsatt å strekke ut hender. I det siste har hun engasjert seg sterkt i et barnehjem i et fjellområd­e nord i India, ikke langt fra Dalai Lamas hovedsete. Der går det mest i øyne og føtter: 400 barn stilte nylig opp da kvalifiser­t personell sjekket øyne. 30 av de små ble sendt videre til operasjon, mange flere fikk briller og øyedråper. Og sko. I tillegg har Sarita og samarbeids­partnere bygd to offentlige toaletter i landsbyen, blant annet.

– Jeg samler på velsignels­er og gleder meg over å kunne bringe lys inn i noens hverdag. Det er kraft og positiv energi i å gjøre noe for andre, sier Sarita.

INDISK MAD

I Kristiansa­nd og omegn har Sarita Sehjpal vaert en kjent figur lenge, lenger enn den fortsatt moderate alder av 50 egentlig skulle tilsi. (Så begynte hun da også i arbeidsliv­et som trettenåri­ng.) I Norge er hun den flotte, fargerike damen som står bak en tv-kjøkkenben­k og sier veldig tydelig at «Ska’ du lave indisk mad, må du bruge kryddår».

– Stilles noen gang din trang til å servere indisk mad til absolutt alle mennesker i hele verden?

– Tror ikke det. Jeg akter fortsatt å legge hele min sjel og hele min arbeidskap­asitet i Mother India og Saritas. Drømme videre skal jeg også.

– Skal du feire femtiårsda­gen? – Jeg vet at familien planlegger noe, men ikke hva. Det er hardt ikke å ha kontroll!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Søndag runder Sarita Sehjpal 50 år og har rukket mye. Fra nyttår skal hun begynne å vie par borgerlig også.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Søndag runder Sarita Sehjpal 50 år og har rukket mye. Fra nyttår skal hun begynne å vie par borgerlig også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway