Fædrelandsvennen

Astrid måtte gi opp kappløpet

Astrid Furholt fra Birkenes ga opp kappløpet om å bli den første kvinnen i Roald Amundsens fotspor til Sydpolen.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Det har vaert noen tunge dager, fortalte en tydelig skuffet Astrid Furholt i en hilsen til sine følgere da hun i forrige uke måtte ta den tunge beslutning­en.

Men inn til Sydpolen skal hun. Torsdag var hun på «Skihoppet», som Amundsen døpte stedet, og naermet seg et av høydepunkt­ene på ekspedisjo­nen. Hun skal opp den over 2000 meter bratte Axel Heiberg-breen, fylt med mange og store bresprekke­r.

106 år SIDEN

Torsdag var det nøyaktig 106 år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polpunktet på 90 grader syd, og plantet det norske flagget der. For å klare dette måtte Amundsen overvintre i isen.

Astrid Furholts mål var å klare den samme reisen på en kort sesong. Da måtte hun først nå fram til Hvalbukta og Framheim der Amundsen begynte ferden, selv om det faktiske startpunkt­et smeltet og forsvant ut i havet rundt årtusenski­ftet. Men Furholt og makkeren Jan Sverre Sivertsen ble sittende fast i storm og uvaer, og rakk ikke fram til iskanten.

– Skulle de rukket det, ville det kostet ytterliger­e en million kroner til transport ut med fly. De pengene hadde vi ikke, forteller Lars Ebbesen.

HYLLES

– Hun var ordentlig deppa i flere dager, forteller Lars Ebbesen som har kontakt med henne på satelittel­efon.

– Hun må ikke vaere skuffet, sier den norske polarlegen­den Monica Kristensen, som selv prøvde to ganger å følge Amundsens rute til polpunktet og tilbake.

– Det er en forferdeli­g vanskelig rute. Nå må hun bare nyte turen. Det gjorde vi, sier Kristensen.

Men heller ikke den kjente polfareren og vitenskaps­kvinnen glemmer skuffelsen over ikke å klare det.

– Det var fryktelig vanskelig. Vi var skuffet og veldig bekymret for hva folk ville si. Det var en enorm pressedekn­ing over hele verden, så det var relativt ubehagelig. Men vi fikk en strålende velkomst da vi kom hjem, og folk forsto at vi måtte snu. Det var helt enestående. Så hils henne og si at hun ikke må vaere skuffet, sier Kristensen.

BETTYFJELL­ET

På vei til Sydpolen har Astrid Furholt og Jan Sverre Sivertsen funnet Amundsen-varden på Bettyfjell­et, oppkalt etter hans barnepike. På vei hjem bygde han varden og la igjen en parafinlam­pe, en kanne med parafin, og en boks med et brev der polfarerne beskrev sin bragd i 1911, i tilfelle de ikke overlevde.

Brevet ble funnet noen år senere, og er på nå et museum i USA.

– Men varden og kanna med brennstoff er der fortsatt, forteller Lars Ebbesen.

– Astrid og «Sivert» har nå fått nøyaktig posisjon på varden med gps, som har manglet til nå, forteller Ebbesen.

FANT PLAKETTEN

– Noen timer unna fant Astrid også en ødelagt varde med en plakett som Monica Kristensen og hennes første ekspedisjo­n skulle ha lagt igjen på Amundsenva­rden. Antakelig har de vaert på feil sted. Så Astrid og «Sivert» tok den med tilbake dit, og fikk lagt den på riktig sted, forteller Lars Ebbesen.

– Fant hun den? Så fantastisk! Det var hyggelig, sier Monica Kristensen som er sikker på at hun satte den på riktig varde i sin tid.

– Hvordan den har kommet bort derfra vet jeg ikke. Men jeg glad for at de tok den med tilbake dit og lot plaketten vaere igjen, sier Kristensen.

Selv regnet hun med at plaketten var tatt med av noen som kom etter henne, og hang på en kontorvegg som trofé.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Astrid Furholt fra Birkenes og Jan Sverre Sivertsen markerte torsdag 106-årsdagen for det norske flagget på Sydpolen. – Vi heiser flagget i respekt for det gamlegutta gjorde. Ingen over, ingen ved siden. Det har jeg i hvert fall funnet ut, skriver hun.
FOTO: PRIVAT Astrid Furholt fra Birkenes og Jan Sverre Sivertsen markerte torsdag 106-årsdagen for det norske flagget på Sydpolen. – Vi heiser flagget i respekt for det gamlegutta gjorde. Ingen over, ingen ved siden. Det har jeg i hvert fall funnet ut, skriver hun.
 ??  ?? Astrid Furholt ble sittende vaerfast så lenge at hun og makker Jan Sverre Sivertsen måtte avbryte ekspedisjo­nen på vei fra Drop-off-punktet til Framheim, der Roald Amundsen begynte sin ferd mot Sydpolen. I forrige uke snudde de, og er nå på vei inn mot...
Astrid Furholt ble sittende vaerfast så lenge at hun og makker Jan Sverre Sivertsen måtte avbryte ekspedisjo­nen på vei fra Drop-off-punktet til Framheim, der Roald Amundsen begynte sin ferd mot Sydpolen. I forrige uke snudde de, og er nå på vei inn mot...
 ?? FOTO: JAN SVERRE SIVERTSEN ?? Astrid Furholt på Bettyfjell­et ved Amundsenva­rden. Ved foten av varden har hun satt opp plaketten Monica Kristensen tok med på sin første ekspedisjo­n, til minne om Roald Amundsen.
FOTO: JAN SVERRE SIVERTSEN Astrid Furholt på Bettyfjell­et ved Amundsenva­rden. Ved foten av varden har hun satt opp plaketten Monica Kristensen tok med på sin første ekspedisjo­n, til minne om Roald Amundsen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For 106 år siden torsdag nådde Roald Amundsen og hans menn Sydpolen, 90 grader syd.
FOTO: NTB SCANPIX For 106 år siden torsdag nådde Roald Amundsen og hans menn Sydpolen, 90 grader syd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway